Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φθηνές είναι οι άτιμες οι μετοχές… φθηνές

Ίσως οι τράπεζες να διαπραγματεύονται σήμερα με πολύ πιο ελκυστικούς δείκτες P/BV σε σχέση με το 2005, όμως ο «εχθρός» του φθηνού είναι το φθηνότερο. Τα χρήματα δεν ρέουν, δεν κυλούν, όπως στο πρόσφατο παρελθόν...

Φθηνές είναι οι άτιμες οι μετοχές… φθηνές
 Φίλτατοι, καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.

Ίσως οι τράπεζες να διαπραγματεύονται σήμερα με πολύ πιο ελκυστικούς δείκτες P/BV σε σχέση με το 2005, όμως ο «εχθρός» του φθηνού είναι το φθηνότερο…

Εάν, έστω και προς στιγμήν, υποθέσουμε ότι τα θεμελιώδη εξακολουθούν να έχουν κάποια σχέση με την υπόθεση Χρηματιστήριο -το οποίο παραμένει στη δίνη και στην παραζάλη που το έχουν οδηγήσει οι διεθνείς αγορές- τότε ίσως καταστούν διαυγέστεροι οι λόγοι για τη συστηματική προεξόφληση δυσμενών τραπεζικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου.

Η απουσία επανάληψης έκτακτων κερδών της αντίστοιχης περυσινής περιόδου εκ μέρους σειράς τραπεζικών ιδρυμάτων, η απουσία χρηματιστηριακών κερδών, τα μειωμένα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις αλλά και η συνεχιζόμενη απεργία των υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος, που έχει παραλύσει πολλές από τις δραστηριότητες των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και την ίδια την αγορά από πλευράς ρευστότητας, είναι μόνον ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους το α΄ τρίμηνο των τραπεζών αναμένεται να είναι -αν μη τι άλλο- δυσμενέστερο του αντίστοιχου περυσινού.

Και θα μου πείτε "μα, το ξέρουμε αυτό", βρίσκοντάς με απολύτως σύμφωνο. Μόνον που ημέρα με την ημέρα το κακό γίνεται χειρότερο. Και βεβαίως το ότι το «μαγαζί» έμεινε κλειστό «επ’ ολίγον» δεν βοήθησε… την όλη εικόνα.

Ίσως, στην εγχώρια αγορά, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να έμειναν -σε μεγάλο βαθμό- εκτός του χορού των subprimes, όμως στον τόπο από όπου φιλοδοξούν να «βγάλουν λεφτά», ήτοι στη ΝΑ. Ευρώπη και στις λοιπές χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, η κόπωση από τους αλλεπάλληλους κλυδωνισμούς είναι εμφανής.

Τα χρήματα απλώς δεν κυλούν, δεν ρέουν, όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

Η αναζήτηση νέων αγορών, όπως η βορειοαφρικανική τάση που παρατηρείται εσχάτως, είναι επιτακτική, αλλά βεβαίως δεν αναμένεται να αποδώσει ούτε άμεσα ούτε στον ίδιο βαθμό με τις προηγούμενες αγορές επέκτασης των ελληνικών τραπεζών…

Και τούτο, για το χρηματιστηριακό ταμπλό, μπορεί να σημάνει μόνον ένα πράγμα…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v