Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικά βήματα ανόδου

Συντηρείται η βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά, με αιχμή MIG - ΟΤΕ και ”μόχλευση” σε ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό, ειδικότερα όμως στα μέσα ενημέρωσης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εξαιρετικά ρευστή και σε σχεδόν απόλυτο βαθμό εξαρτώμενη από τη διεθνή συγκυρία παραμένει η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Και αν οι μέχρι τώρα ενδείξεις παραμένουν ενθαρρυντικές συντείνοντας στη διαμόρφωση φοράς που έχει περιθώρια αντίδρασης προς τις 4.040 μονάδες, η συνέχεια θέλει δρόμο και περισσότερη υπομονή.

Εάν εξαιρέσουμε την Εθνική στην οποία φέρεται η Carlyle να έχει υπόλοιπο πωλήσεων, στο μεγαλύτερο μέρος του FTSE 20 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης η κατάσταση εξελίσσεται όπως αναμενόταν.

Υπεραπόδοση για Marfin Investment Group και ΟΤΕ αλλά και καλή απόδοση για ΔΕΗ, Πειραιώς, Κύπρου και πολύτιμη η συνδρομή των Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Τ.Τ.

Αυτή όμως η ”μόχλευση” στα μεγάλα είναι απαραίτητη για να συντηρηθεί η συγκρατημένα καλύτερη διάθεση σε ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, τουλάχιστον έτσι όπως αποτυπώνεται στην ανοδική αντίδραση περίπου 150 μετοχών.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, κίνηση που χρήζει αναφοράς και βεβαίως προσοχής επιχειρείται στη μετοχή του ΔΟΛ, καθώς από τον κλάδο υπεραποδίδει ο Πήγασος και κυοφορούνται και νέες εξελίξεις.

Από ένα μεγάλο μέρος του… ταμπλό επιχειρείται χαμηλών συναλλαγών, άρα κόστους, ”μόχλευση” σε μετοχές όπως των Κρέκα, Πετζετάκις, Δρομέας, Κούμπας, ΕΒΖ και αρκετών ακόμη.

Με περισσότερες συναλλαγές αντιδρούν εύλογα η Βιοκαρπέτ (λόγω Exalco), οι ΝΕΛ, Jumbo, ΕΛΒΑΛ (στα 3,1 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές συμπεριλαμβανομένων των πακέτων), Sprider, ΕΧΑΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Elmec (δες σχετικό θέμα) και αρκετές ακόμη.

Από τεχνικής πλευράς, παραμένουμε συγκρατημένα επιφυλακτικοί και συνάμα αισιόδοξοι όσο ο FTSE 20 παραμένει μακρυά από το χαμηλό των 1.978 μονάδων (τρέχουσα τιμή στις 2.030 μονάδες), κάτι που ενισχύει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Για τον εν λόγω δείκτη η πρώτη σοβαρότατη και ανθεκτικότατη περιοχή αντίδρασης διαμορφώνεται στις 2.090 μονάδες, με 2 - 3 ασθενέστερες τιμές ενδιάμεσα.

Στην περίπτωση όμως που ο FTSE 20 κινηθεί προς τις 2.090 μονάδες και εν συνεχεία προς τις 2.110 και ενδεχομένως υψηλότερα, τότε η βραχυπρόθεσμη τάση και το παιχνίδι θα αποκτήσει επιπρόσθετο ενδιαφέρον.

Για τον Γενικό Δείκτη διορατικοί ”παίκτες” θεωρούν κρίσιμο το πρόκριμα της προσέγγισης των 4.040 μονάδων, ενδεχόμενο που συγκεντρώνει κατά την εκτίμησή τους αρκετές πιθανότητες.

Ωστόσο, θα επιμείνουμε πως όλα παραμένουν ρευστά και βραχυπρόθεσμα υπό διαρκή και ενδελεχή παρακολούθηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v