Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mην την πάρεις τη θεσάρα για καιρό…

Έμπειρος χρηματιστής μονολογούσε χθες, ατενίζοντας το ”ταμπλό”, ότι ”το μαγαζί ήταν πάντα για μεγάλα παιδιά, μόνο που τώρα πρέπει να έχουν και βαθιές τσέπες και να ξέρουν και το sport καλά”.

Mην την πάρεις τη θεσάρα για καιρό…
Φίλτατοι, πολύ καλημέρα σας.

Έμπειρος χρηματιστής μονολογούσε χθες, ατενίζοντας το ”ταμπλό”, ότι ”το μαγαζί ήταν πάντα για μεγάλα παιδιά, μόνο που τώρα πρέπει να έχουν και βαθιές τσέπες και να ξέρουν και το sport καλά”.

Αυτή η -καθ’ όλα στωική- αντιμετώπιση του ”χαστουκιού” που έφαγε χθες η χρηματιστηριακή αγορά τον οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι η χθεσινή πτώση ήταν εξίσου αδικαιολόγητη (ή εν τέλει μη αιτιολογήσιμη) με την άνοδο που είχε σημειώσει το μαγαζί μία ημέρα νωρίτερα.

Η σαφής αναίρεση της μεσομακροχρόνιας ανοδικής τάσης, προ ημερών, μας έχει οδηγήσει σε μία σαφώς διαφορετική τάση, την ακριβή κατεύθυνση της οποίας δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, σημείωνε. ”Θα είναι ευθέως πτωτική; Θα είναι πλαγιοκαθοδική; Θα είναι πλάγια; Θα είναι για το Παγκράτι;”, αναρωτιόταν κοιτώντας το πάτωμα… (γιατί άραγε;).

Στο ερώτημα εάν η αγορά έχει δει τα χαμηλά της, απαντούσε: ”Δεν ξέρουμε”.

Το μόνο σίγουρο είναι, πρόσθετε, ότι δεν ξέρουμε…

Κοίταξε όμως, έλεγε, με ύφος μάλλον αδιάφορο. ”Είσαι μεγάλο παιδί; (Γιατί ρωτούσε άραγε;). Αν θέλεις να εκμεταλλευτείς βραχυχρόνιες κινήσεις της αγοράς, στις ημέρες που οι τζίροι είναι χαμηλοί, δεν έχεις παρά να πηγαίνεις αντίθετα”.

”Η αγορά διαθέτει τόση μεταβλητότητα αλλά και τόσα technicalities, με τα margins να σπάνε και τα short coverings να ξεχειλίζουν, όταν ”βλέπει” τη μία κατεύθυνση ή την άλλη, ώστε είμαι σίγουρος ότι μπορείς και εσύ κάτι να κάνεις…

Το καλό που σου θέλω, όμως, μην την πάρεις τη θεσάρα για καιρό… Γιατί δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει… Είναι χιλιάδες τα πράγματα που επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα την αγορά”.

”Α, και κάτι άλλο”, θυμήθηκε. ”Κοίτα να δεις. Είναι και μια αγορά κουρασμένη. Τα παιδιά στα Funds είναι κουρασμένα, τα παιδιά στα γκισέ είναι κουρασμένα και όταν έχει πέσει τόση κούραση, κάνε κάτι άλλο… Γιατί έτσι κι αλλιώς ”the dead cat will never bounce…”.

Με τις σκέψεις αυτές, μου είπε, θυμήσου τον King Kong, που κρατούσε την Jessica Lang στις χερούκλες του και πίστευε ότι ήταν άρχων της υφηλίου.

Σκέψου ότι ορισμένοι μάγκες εκμεταλλεύονται την άναρχη και αχαλίνωτη λειτουργία των αγορών για να ισοφαρίσουν μέσω πετρελαίου ό,τι έχασαν από τα subprimes και δεν έχουν δει ότι το κόλπο αρχίζει να επηρεάζει και την πραγματική οικονομία… Όχι βέβαια ότι θα νοιαστούν και τόσο… Αν πιάσει (και προφανώς πιάνει) θα καθαρίσουν για καιρό…

Το ατυχές είναι ότι στην παγκοσμιοποίηση των αγορών και στη διάχυση των τάσεων δεν υπάρχει και παγκοσμιοποιημένος χωροφύλακας… .

Ν.Γ. Δρόσος

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v