Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Ψαλίδα” στα φτερά των μετοχών

Οι διαχειριστές μετοχικών χαρτοφυλακίων χρησιμοποιούν ως βαρόμετρο το τι συμβαίνει σε άλλες αγορές για να κάνουν τις επόμενες κινήσεις τους. Όμως τα σημάδια από μια τέτοια αγορά δείχνουν ότι η κρίση καλά κρατεί.

”Ψαλίδα” στα φτερά των μετοχών
Αρκετοί διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων, στρατηγικοί αναλυτές και άλλοι συμφωνούν.

Τα χρηματιστήρια δεν πρόκειται να ανακάμψουν αν προηγουμένως δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση στις πιστωτικές αγορές.

Μάλλον έχουν δίκιο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το αποκαλούμενο credit λειτουργεί ως προπομπός των εξελίξεων στις χρηματιστηριακές αγορές τόσο στην πτώση όσο και στην άνοδο.

Σε πτωτικές μετοχικές αγορές, το spread, δηλαδή η επιπλέον επιτοκιακή διαφορά με την οποία δανείζονται οι επιχειρήσεις πάνω από το κράτος για δανεισμό ίσης χρονικής διάρκειας, αρχίζει να ανοίγει λίγο καιρό πριν οι μετοχές πιάσουν κορυφή.

Τα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά, με πιο πρόσφατο του καλοκαιριού του 2007.

Η συμπίεση των spreads των εταιρικών ομολόγων έφτασε στο απόγειό της τον Ιούνιο του 2007 κι από εκεί και πέρα ξεκίνησε η διεύρυνση. Οι χρηματιστηριακές αγορές έπιασαν κορυφή έναν μήνα αργότερα, τον Ιούλιο του 2007.

Από τότε οι δύο αγορές κινούνται πτωτικά με εξαίρεση κάποια ενδιάμεσα διαστήματα.

Δεν είναι φυσικά η μοναδική φορά που συνέβη κάτι αντίστοιχο. Τον Φεβρουάριο του 2000 τα spreads είχαν συμπιεστεί πολύ και άρχισαν να ανοίγουν από εκεί και πέρα. Κάπου 6 μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2000, πολλές μετοχικές αγορές έπιαναν κορυφή.

Ακόμη και στο χρηματιστηριακό κραχ του 1987, το άνοιγμα των spreads από τα χαμηλότερα επίπεδα στα οποία είχε φτάσει προηγήθηκε της βουτιάς των μετοχών τον Οκτώβριο κατά 2 μήνες. Η συμπίεση των spreads είχε προηγηθεί τον Αύγουστο του 1987.

Όμως οι πιστωτικές αγορές έχουν αποδείξει ότι προηγούνται των μετοχών και σε περιόδους ανοδικών χρηματιστηριακών αγορών.

Η διεύρυνση των spreads έφτασε στο ανώτερο σημείο της τον Οκτώβριο του 2002 κι από εκεί και πέρα άρχισε η συρρίκνωση, δηλαδή 4 μήνες πριν οι μετοχές πιάσουν πάτο, τον Φεβρουάριο του 2003, και αρχίσουν να κάνουν ράλι.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της περυσινής χρηματιστηριακής διόρθωσης που έλαβε χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου - μέσα Μαρτίου του 2007, το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε. Τα spreads έστειλαν μήνυμα εμπιστοσύνης στις μετοχές.



Επομένως, τα spreads στις πιστωτικές αγορές θα πρέπει να δείξουν ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν άλλο και να αρχίσουν στη συνέχεια να μαζεύονται για να συμπεράνει κανείς ότι έρχεται η ώρα της ανάκαμψης για τις χρηματιστηριακές αγορές.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται προς το παρόν.

Η αναταραχή στις πιστωτικές αγορές συνεχίζεται και τα spreads ανοίγουν ακόμη και για εταιρίες που δεν είναι χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Είναι σαφές ότι αν δεν υπάρξει σταθεροποίηση στις πιστωτικές αγορές, όπου η κρίση εμπιστοσύνης ζει και βασιλεύει, δύσκολα οι μετοχές θα δουν άσπρη μέρα. Γι’ αυτό και αντιδρούν θετικά όταν υπάρχουν πρωτοβουλίες από τη Fed και άλλους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι διαχειριστές μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων τα γνωρίζουν όλα αυτά και γι’ αυτό περιμένουν υπομονετικά το σήμα ανάκαμψης των μετοχών από τις πιστωτικές αγορές.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v