Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δικαίωμα στην... ανάσα

Η πίεση που έχει δεχτεί από την αρχή του έτους το Χρηματιστήριο Αθηνών δικαιολογεί σε φάσεις ανοδικών αντιδράσεων συμπεριφορά καλύτερη από αυτή των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών. Στην περιοχή των 3.930 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στο… πράσινο 130-140 μετοχές, σε μια αντίδραση μάλλον ήπιων συναλλαγών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Έχοντας υποστεί τη μεγαλύτερη ”ζημία” τις τελευταίες ημέρες αλλά και καταγράφοντας τις υψηλότερες απώλειες από την αρχή του έτους, το Χρηματιστήριο Αθηνών δικαιούται την υπεραπόδοση που διαμορφώνεται στα πρώτα 40 - 45 λεπτά της συνεδρίασης.

Την ώρα που στη Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρούσε ήπια κατά 0,35%, ο Γενικός Δείκτης ενισχυόταν κατά 1,1%, ο FTSE 20 κατά 0,98%, ενώ περίπου 130 - 135 μετοχές περνούσαν στο… πράσινο.

Μάλλον ήπιων τόνων και συγκριτικά χαμηλής εμπορευσιμότητας η αντίδραση και γι’ αυτόν τον λόγο όχι και ιδιαίτερα πειστική, φέρνει όμως ένα ικανό μέρος της αγοράς προς την περιοχή των 3.940 μονάδων.

Το σημαντικότερο είναι όμως πως ο FTSE 20 περνά και πάλι υψηλότερα των 2.020 μονάδων και τουλάχιστον ανακόπτεται η απαξιωτική φορά μετοχών του FTSE 20 και εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Κατά συνέπεια, θεωρούμε κατ’ αρχάς καλοδεχούμενη τη διαμόρφωση καλύτερης αποτίμησης για μετοχές όπως Alpha Bank, Πειραιώς, Marfin, αλλά και των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Κύπρου, Αγροτικής Τράπεζας, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Με βάση τις συναλλαγές, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως στην πρώτη δεκάδα (από πλευράς τζίρου) οι εννέα μετοχές αντιδρούσαν ανοδικά. Με συγκριτικά αυξημένο τον τζίρο σε Alapis, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Ελληνική Τεχνοδομική, Motor Oil, Jumbo, Βιοχάλκο.

Εύλογα αντιδρά μέχρι και 6,5% υψηλότερα με συναλλαγές περίπου 45.000 τεμαχίων προς τα 2,48 ευρώ η μετοχή της Albio-Βιοκαρπέτ, της Folli Follie προς τα 19,20 ευρώ, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχεδόν παράλληλη αντίδραση για ΟΛΘ - ΟΛΠ προς τα 22,40 και τα 18,80 ευρώ αντίστοιχα.

Προσπάθεια αποκόλλησης από τα χαμηλά επιχειρείται στην Betanet (0,88 ευρώ), στον Ρόκα (12,20 ευρώ) και σε ορισμένες ακόμη μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Από πλευράς απόδοσης, πέραν της Albio-Βιοκαρπέτ, υπεραποδίδουν η Σίδμα (4,68 ευρώ), η ΝΕΛ (0,66 ευρώ), εύλογα ο Πήγασος (στα 2,50 ευρώ), η ΕΒΖ (στα 4 ευρώ), η Eurodrip (στο 0,74 ευρώ), η Sprider (στα 3,08 ευρώ), η Χ.Κ. Τεγόπουλος (στο 1,84 ευρώ), οι Χαλκόρ, Τέρνα, Υγεία, Αττικάτ, Σιδενόρ, ΕΥΔΑΠ και ορισμένες ακόμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v