Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Τζογάρουν” οι αγορές

Το μεγάλο στοίχημα αρκετών διορατικών ξένων παικτών παίζεται στον ”εκβιασμό” που επιχειρείται για συντονισμένη παρέμβαση του Συστήματος σε πολλαπλά μέτωπα. Σε συνδυασμό με τη λήξη παράγωγων προϊόντων μηνός Μαρτίου, οι αγορές αποκτούν υψηλή μεταβλητότητα, υψηλότερο ρίσκο και μέγιστη γοητεία. Για τους βραχυπρόθεσμους...

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στην ”ανάγκη παρέμβασης για σωτηρία του δολαρίου” αναφέρεται σχετικό θέμα των ”Financial Times”.

Σε αυτήν την ανάγκη, που λειτουργεί ”εκβιαστικά” τις τελευταίες ημέρες μέσω των αγορών, προσβλέπουν διορατικοί παίκτες, συνεκτιμώντας, βέβαια, τη λήξη παράγωγων προϊόντων μηνός Μαρτίου την επόμενη εβδομάδα.

Εάν, μάλιστα, η Fed αιφνιδιάσει την επόμενη Τρίτη, μειώνοντας το βασικό αμερικανικό επιτόκιο κατά 75 μονάδες ή ακόμη και έναν ολόκληρη πόντο από το 3% στο 2,25% ή ακόμη και στο 2%, τότε οι κινήσεις που γίνονται αυτήν την περίοδο, διεθνώς, εξηγούνται σε μεγάλο βαθμό.

Κατ’ αρχάς παρατηρούμε πως ο S&P 500 βρίσκεται για τέταρτη φορά από την αρχή της χρονιάς στην περιοχή των 1.270 - 1.280 μονάδων, με ισάριθμες ανοδικές αντιδράσεις να ακολουθούν.

Το στοίχημα που παίζεται βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με την εκτίμηση διορατικών παικτών, είναι πολύ μεγάλο και γι’ αυτό τις τελευταίες ημέρες παραμένουμε επιφυλακτικοί στην εκτίμησή μας κατά πόσον η τάση έχει αποσαφηνιστεί.

Προφανώς και η κατάσταση στις διεθνείς αγορές δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Στο δε Χ.Α. μιλάμε για ακόμη μεγαλύτερη... απαξίωση, τόσο στη μεγάλη όσο και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ωστόσο, θα ήταν αφελές να υποστηριχτεί μετά βεβαιότητας πως το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμης ανοδικής αντίδρασης έχει ακυρωθεί.

Προσωπικά, τις τελευταίες ημέρες, ποντάρουμε στο ενδεχόμενο μιας υπεραντίδρασης βασικών δεικτών μετοχών, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται προς τις 4.100 μονάδες και τον FTSE να προσεγγίζει τις 2.080 μονάδες.

Όλα αυτά, βέβαια, θα αποσαφηνιστούν από Δεύτερα - Τρίτη, δεδομένου ότι η επόμενη εβδομάδα (λόγω του Πάσχα των καθολικών) είναι ”κολοβή”, καθώς χρηματιστηριακά διαρκεί μέχρι και την Πέμπτη.

Στο Χ.Α., ο Γ. Σαββάκης αναφέρεται σε ”μερίσματα που... ζαλίζουν”. Αναφέρεται, χαρακτηριστικά, πως η απόδοση για την Εθνική υπολογίζεται στο 4,18%, για τη Marfin Popular στο 5,83%, για τη Eurobank στο 3,31%, για την Πειραιώς στο 4%, ενώ κυμαίνεται στο 4,63% για την Alpha Bank.

Η κινητικότητα, όμως, είναι εμφανής σε διάφορα επίπεδα και δραστηριότητες, από τα τρόφιμα, είδη διατροφής μέχρι το εμπόριο, τη χονδρική και βεβαίως τα ΜΜΕ. Στον τελευταίο κλάδο, αναμφίβολα ξεχωρίζει η εξαγορά του ”Πρώτου Θέματος” από τον Πήγασο.

Από τον χώρο του εμπορίου, ο ηγετικός πόλος των Folli Follie κινείται μεθοδικά για περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου του, όπως λεπτομερώς αναφέρεται σε σχετικό θέμα της Πέννυς Κούτρα.

Στα ”συν” της βραχυπρόθεσμης τάσης η έγκριση της αίτησης εισαγωγής της εταιρίας Εξάλκο - Βιομηχανία Αλουμινίου στην κατηγορία ”Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης” αλλά και της Euroxx Χρηματιστηριακής στην Εναλλακτική Αγορά.

Όσον αφορά σε ένα φλέγον από πολλές απόψεις θέμα, σχετικά με την τύχη των λιμενικών υποδομών της χώρας, ο ΟΛΠ ”παρατείνει έως τις 9 Μαΐου τον διαγωνισμό για τον ΣΕΜΠΟ” (δες σχετικό θέμα Αθηνάς Καλαϊτζόγλου), τη στιγμή που η Dubai Ports αναθεωρεί την πολιτική της και ακόμη τουλάχιστον ένας ενδιαφερόμενος για τον Πειραιά φαίνεται να ανακρούει πρύμναν.

Αντί άλλης απάντησης στο λιμενικό... γεφύρι της Άρτας, που απαξιώνει διεθνώς τα τελευταία 2 - 2,5 χρόνια την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, παραθέτουμε τη διαπίστωση του προέδρου του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνου Γιαννίδη.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας, ο οποίος κατά κανόνα απηχεί ανεπίσημα τις επίσημες θέσεις των Κινέζων επιχειρηματιών, διαπιστώνει πως ”στην πράξη, με τη συνεχιζόμενη κατάσταση στα λιμάνια, ο προγραμματισμός για τη διεύρυνση της επιχειρηματικής συνεργασίας της χώρας μας με την Κίνα μένει στα προγράμματα, στα λόγια και στα... οράματα”.

Δυστυχώς με αυτήν την τακτική ούτε επενδύσεις προσελκύονται, ούτε δουλειές γίνονται, ούτε η χώρα προχωρά. Με τις υγείες μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v