Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τροχιά αντίδρασης (και) το ΧΑ

Η Wall δίνει το έναυσμα για μία έστω τεχνικής μορφής αντίδραση των... ταύρων στις αγορές. Σε ξεκάθαρη τροχιά επαναφοράς υψηλότερα των 4.000 μονάδων το Χ.Α., με αιχμή του δόρατος, όπως φάνηκε από τα δύσκολα της χθεσινής ημέρας, συγκεκριμένους παίκτες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Πήραμε μία καλή ανάσα. Εισπνεύσαμε ολίγον οξυγόνο. Ωραία ήταν, αλλά μην πάρουμε και τη φιάλη σπίτι”...

Αναπαράγουμε, καθότι βρίσκουμε εξαιρετικά καλοδιάθετο, το σημερινό σχόλιο του φίλου Ν.Γ. Δρόσου (από τη στήλη ”Εγερτήριο”), ο οποίος υπενθυμίζει ότι ειδικά για χθες ”για ένα κομμάτι του ταμπλό, υπάρχει και ο Ανδρέας. Και σε αυτό το παιδί όλοι μας (οι περισσότεροι) οφείλουμε ή θα έχουμε να οφείλουμε πολλά”.

Με κέρδη 418 μονάδων απάντησαν, χθες, στη Ν. Υόρκη, οι ταύροι, όπως αναφέρεται στο σχετικό θέμα, για να ωθήσουν στην καταγραφή υψηλού 2 εβδομάδων τις ασιατικές αγορές, μετά την παρέμβαση της Fed.

Η αγορά μας, χθες, έπειτα από ταλαιπωρία ημερών, επανήλθε σε τροχιά ξεκάθαρα υψηλότερα των 4.000 μονάδων. Το ενθαρρυντικό είναι πως η επαναφορά αυτή επιχειρείται με μετοχές εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ειδικότερα του FTSE που -σημειωτέον- περνά και πάλι υψηλότερα των 2.050 μονάδων.

Όπως σημειώναμε και χθες, από το προσυνεδριακό κιόλας σχόλιο, τον πρώτο λόγο τον έχουν ουσιαστικές (λιγότερο ή περισσότερο) επιχειρηματικές κινήσεις, εξελίξεις, συμφωνίες και... παρασκήνιο.

Είναι προφανές πως οι κυοφορούμενες εξελίξεις από το μέτωπο του ΟΤΕ συντέλεσαν στη χθεσινή υπεραντίδραση τόσο των μετοχών του Marfin Investment Group και... αντανακλαστικά της Marfin Popular Bank όσο και βεβαίως του ΟΤΕ.

Από χαμηλότερες τιμές επανεμφανίστηκαν αγοραστές, ορισμένοι διορατικοί ξένοι, οι οποίοι ”ποντάρουν” στην εκάστοτε διαμορφούμενη τάση. Πρόκειται, βέβαια, για καθαρά βραχυπρόθεσμους ”παίκτες”, οι οποίοι ενίσχυσαν, χθες, θέσεις τους σε μετοχές της Εθνικής (από τα χαμηλά των 35,20 ευρώ), της Alpha Bank (από τα χαμηλά των 18,54 ευρώ), της EFG Eurobank (17 ευρώ), της Τράπεζας Πειραιώς (17,48 ευρώ) αλλά και των Μυτιληναίου (από τα 8,60 ευρώ), Τιτάν (25,82 ευρώ) και ορισμένων ακόμη τίτλων.

Από την κίνηση αυτή δεν εξαιρείται, βέβαια, ούτε η Coca Cola 3Ε, μόνο που στην περίπτωσή της το ”χτίσιμο θέσεων”, συγκεκριμένων αμερικανικών επενδυτικών οίκων, πραγματοποιείται τμηματικά από την αρχή του χρόνου με σταθερό ρυθμό.

Σήμερα ανακοινώνονται τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου Folli Follie, ο Σαράντης αποφασίζει τη διανομή μερίσματος 0,17 ευρώ, ενώ βρίσκεται σε επαφές για εξαγορές στη ΝΑ. Ευρώπη (δες σχετικό θέμα της Πέννυς Κούτρα).

Σήμερα, όμως, εξετάζεται η αίτηση δύο εταιριών (Doppler, Euroxx Χρηματιστηριακή) για εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά.

Στα τρέχοντα αναφέρεται και η μεταφορά της ΑΕΓΕΚ στην Κατηγορία Ειδικών Χαρακτηριστικών.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση και στη σημερινή συνεδρίαση, χρήζει αναφοράς πως ειδικότερα στην πολύ δύσκολη αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, ”πλάτη” έβαλαν από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση MIG, Μηχανική, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, ΕΛΒΑΛ και από τον μεσαίο μικρό χώρο Βιομηχανία Ζάχαρης, Υγεία, ΕΥΑΘ, Κούμπας, Σελόντα, ΣΙΔΜΑ, Imako και αρκετές ακόμη μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v