Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος με έξωθεν βοήθεια και πολλά ”εάν”

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε πτωτικά και έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας, δίνοντας στο ΓΔ εύρος διακύμανσης 110 μονάδων. Οι κινήσεις των ξένων κεντρικών τραπεζών και η φημολογία για ΟΤΕ διαμόρφωσαν θετικό κλίμα, σαφώς επιφυλακτικότερη εικόνα στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεδρίαση δύο όψεων για το ΧΑ που ξεκίνησε με χρονοκαθυστέρηση πιέσεων λόγω της αργίας της Δευτέρας και σχετικά γρήγορα ο ΓΔ βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας με απώλειες άνω του 1%, από εκεί και πέρα μια πρώτη αντίδραση έως τις 3.970, εκ νέου υποχώρηση που έθεσε σε αμφισβήτηση και το θετικό πρόσημο όμως μετά τις 14.30 παρατηρήθηκε περίπου σταθερή πλαγιοκαθοδική κίνηση και κλείσιμο κοντά στο υψηλό ημέρας.

Η σημερινή συνεδρίαση με το ΓΔ να κινείται σε ένα εύρος 110 μονάδων αν μη τι άλλο επιβεβαίωσε ότι ο χορός της μεταβλητότητας καλά κρατεί έστω και αν οι συγκρατημένα απαισιόδοξοι παραμένουν σαφώς περισσότεροι.

Σε αυτό το τελευταίο φαίνεται να συνηγορεί η σχετική επιφύλαξη που επέδειξαν όσοι δραστηριοποιούνται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την υποαπόδοση του Mid 40 έναντι του FT 20 και του ΓΔ και πολύ περισσότερο το κλείσιμο του SC 80 σε αρνητικό έδαφος με πτώση 0,47%.

Σαν πρώτος λόγος της σημερινής τελικής ανοδικής αντίδρασης αναφέρεται η σημαντική ανοδική διάθεση που επέδειξαν οι μεγάλες ευρωαγορές αλλά και το θετικό άνοιγμα της Wall Street μετά τη συντονισμένη κίνηση των Κεντρικών Τραπεζών να διοχετεύσουν περαιτέρω ρευστότητα αμβλύνοντας έτσι κάπως την ασφυξία την οποία διέρχεται το διεθνές διατραπεζικό σύστημα.

Εξίσου σημαντικές για το σημερινό θετικό κλίμα και οι φήμες για πιθανές εξελίξεις στο μέτωπο του ΟΤΕ οι οποίες αν μη τι άλλο αναφέρονται σε κάποιες πρώτες συζητήσεις μεταξύ Deutsche Telecom, ελληνικού δημοσίου και MIG και οι οποίες έπαιξαν σαφώς θετικό ρόλο στο θετικό +5,1% του ΟΤΕ και στο +10,36% της MIG.

Παραταύτα οι περισσότεροι επαγγελματίες παραμένουν εξαιρετικά συγκρατημένοι και για όσους συνεχίζουν να ακολουθούν τις αγορές day by day τους συνιστούν υψηλή ετοιμότητα στις κινήσεις trading.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FT 20 και του αρνητικούς πρωταγωνιστές με απώλειες 2,69% η ΔΕΗ, αρνητική μεταβολή για Intralot, Motor Oil, ATE και ΤΤ (νέο ιστορικό χαμηλό) και αμετάβλητος ο ΟΠΑΠ.

Από την άλλη πλευρά και στο πράσινο στρατόπεδο πλην των ΟΤΕ και MIG με κέρδη άνω του 7% η Βιοχάλκο και των 4% MPB και ΕΛΠΕ.

Επίσης κέρδη άνω του 3% για τον Τιτάνα, του 2% για ΜΥΤΙΛ, Alpha και Κύπρου, αξιοσημείωτα κέρδη για 3Ε, ΕΛΤΕΧ, Εθνική και Πειραιώς και θετικό κλείσιμο για όλους τους υπόλοιπους τίτλους του FT 20.

Θετική συνεδρίαση αξιόλογων συναλλαγών και για τα παράγωγα με τα ΣΜΕ του FT 20 να εμφανίζουν κάποια πιο συγκρατημένη άνοδο από τον δείκτη στην υποκείμενη, αυξάνοντας κάπως τις υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Τεχνικά και για τον FT 20 κρίνεται θετικό το κλείσιμο άνω των 2.055 με τις αμέσως επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 2.070, 2.100, 2.115, 2.130, 2.151 και 2.170 μονάδες. Αντίθετα οι στηρίξεις στις 2.040, 2.022-13, 2.004, 1.990 και 1.978 μονάδες.

Προσοχή οποιαδήποτε ανοδική αντίδραση που δεν θα δώσει κλείσιμο για τον εν λόγω δείκτη άνω των 2.250 μονάδων μόνο σαν αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα επιτρέπεται να εκληφθεί.

Ο ΓΔ κινήθηκε σε ένα εύρος 110 μονάδων (χαμηλό 3.879,73, υψηλό 3.989,81) και έκλεισε τελικά στις 3.986,4 μονάδες με έρδη 1,53%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 487 εκατ. ευρώ εκ των 74,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα.

Η σαφέστατη επιφυλακτικότητα που επικράτησε σε ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό διαμόρφωσε την τελική εικόνα με 160 ανοδικές μετοχές και 99 πτωτικές, ενώ προς το τέλος άνοιξαν κάπως τα ημερήσια κέρδη με αποτέλεσμα 17 τίτλοι να κερδίσουν από 6% έως 25,11%.

Στους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές που πρέπει να επιδείξουν διάρκεια θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν Γαλαξείδι, ΚΡΕΚΑ, Μηχανική, ΕΛΤΡΑΚ, Rianbow, ΙΜΑΚΟ,Υγεία, ΣΙΔΜΑ, Καλπίνης, ΕΥΑΘ, Βαλκάν και Intracom, ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό ΑΕΓΕΚ και Lannet.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v