Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα ”επιμέρους” το ενδιαφέρον

Κίνηση κόντρα στο πτωτικό ρεύμα απαξίωσης επιχειρείται από περιπτώσεις επιμέρους εισηγμένων. Ξεχωρίζουν το +5% του Μυτιληναίου και το +0,6% της Εθνικής. Προβληματίζουν η κατάρρευση των ΕΧΑΕ, ΟΛΘ, ΟΠΑΠ. Εντυπωσιακή η άνοδος της MIG, ενώ πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πιθανές εξελίξεις και στο θέμα του ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πιεσμένη από τα εσωτερικά προβλήματά της η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά λυγίζει χαμηλότερα και των 3.900 μονάδων. Και αυτό γιατί έπειτα από 35 - 40 λεπτά της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έφτασε να υποχωρεί μέχρι και 2,8%, τη στιγμή που οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές κινούνταν σαφώς καλύτερα.

Κατά συνέπεια το όποιο ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στα επιμέρους, ειδικότερα δε σε τομείς και σε δραστηριότητες όπου κυοφορούνται σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις.

Είναι ενδεικτικό πως με το σύνολο του ταμπλό στο… κόκκινο και με ελάχιστες τις εξαιρέσεις από τον FTSE 20 μετοχές, όπως για παράδειγμα του ΟΤΕ, της Marfin Investment Group και δευτερευόντως των Μυτιληναίου, Εθνικής, αντιδρούσαν ανοδικά.

Η σημαντική ανοδική αντίδραση για τη μετοχή της MIG -δεδομένων και των τελευταίων κινήσεων εξαγοράς του ομίλου- μέχρι την κορυφή των 4,04 ευρώ με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές (συμπεριλαμβανόμενων των προσυμφωνημένων πράξεων), σε συνδυασμό με τα 18,52 ευρώ της μετοχής του ΟΤΕ (με επίσης αυξημένο τζίρο), προμηνύει ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Είναι προφανές πως εν μέσω αρνητικού περιβάλλοντος οι επιχειρηματικές κινήσεις και οι ουσιαστικές εξελίξεις που κινούνται κόντρα στη λογική απαξίωσης της αγοράς είναι αυτές που κατά την εκτίμησή μας αποτελούν το οξυγόνο σε αυτή την ιδιαίτερα δυσχερή περίοδο.

Γιατί στον αντίποδα, με χαρακτηριστικότερες τις περιπτώσεις της ΕΧΑΕ και του ΟΠΑΠ, διαπιστώνεται η πλήρης απαξίωση και η εγκατάλειψη από πλευράς και ξένων παικτών.

Δεν είναι τυχαίο πως για τη μετοχή της ΕΧΑΕ από τα 22,30 ευρώ (14/2) συνεχίζεται αδιάλειπτα η προσφορά μέχρι το σημερινό χαμηλό των 13,06 ευρώ (-11%).

Κάτι ανάλογο παρατηρείται και στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που εν αναμονή των εξελίξεων για το θέμα του μονοπωλίου ο οργανισμός εγκαταλείπεται από ορισμένους ξένους επενδυτές.

Από τα 24,30 ευρώ (14/2) η μετοχή φτάνει σήμερα μέχρι τα χαμηλά των 19,40 ευρώ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αποτελεί εξαίρεση η κίνηση αντίδρασης περίπου 50 - 55 μετοχών.

Για τις σημαντικότερες μάλιστα περιπτώσεις η ανοδική αντίδραση και οι συναλλαγές αποδίδονται κυρίως σε επιχειρηματικού χαρακτήρα διεργασίες.

Είτε αυτές αφορούν στο +13,2% του Everest, καθώς προσεγγίζεται η τιμή των 3,5 ευρώ, είτε στην αντίδραση των ΙΜΑΚΟ, Μυτιληναίου, Εβροφάρμας, αλλά και των εταιριών Olympic Catering, Ηρακλή, ΔΟΛ, Lavipharm, ΕΛΓΕΚΑ και βεβαίως της Ελληνικής Τεχνοδομικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v