Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθειες ανάκαμψης από τα χαμηλά

Προσπάθεια ανάκαμψης από τα χαμηλά ημέρας με πρωταγωνιστές από τον 20άρη κατά πρώτο λόγο Κύπρου και Motor Oil, ενώ εμφανίζουν διαθέσεις επιστροφής σε θετικό πρόσημο Ελληνική Τεχνοδομική, Μυτιληναίος, Alpha Bank και Εθνική. Κέρδη 69,8% για την Envitec στο ντεμπούτο στην EN.A.

του Θ. Σταυρόπουλου

Περιορίστηκαν σημαντικά οι ενδοσυνεδριακές απώλειες κι έτσι στις 14:00 ο Γενικός Δείκτης έχει κερδίσει περίπου 57 μονάδες από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό και κινείται στις 3.929 μονάδες με απώλειες 1,79%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις 13:38 είχε φτάσει μέχρι τις 3.939,85 μονάδες.

Για να συμβεί αυτή η σχετική αναρρίχηση του Δείκτη, γύρισε σε θετικό πρόσημο και κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων η Τράπεζα Κύπρου, κινείται με αξιοσημείωτα κέρδη η Motor Oil, μηδένισαν τις αρχικές απώλειες Alpha Bank, Μυτιληναίος και Ελληνική Τεχνοδομική, ενώ έχει ανακάμψει σημαντικά από το χαμηλό των 34,54 ευρώ και κινείται με οριακές απώλειες ο τίτλος της Εθνικής.

Αυτά βέβαια έχουν σχετική απήχηση στον 20άρη και στον Γενικό Δείκτη, όμως η γενικότερη εικόνα του ταμπλό παραμένει αποκαρδιωτική, αφού η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών ξεπερνά το 1 προς 8.

Συνεχίζει με αρνητικό πρόσημο και η συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων, όπου τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές επιμένουν να δείχνουν καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας τις υποτιμήσεις.

Ασφαλώς, το υπόλοιπο της συνεδρίασης παραμένει περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς πάρα πολλά θα κριθούν στις 15:30 όταν και θα ανακοινωθούν τα στοιχεία ανεργίας στις ΗΠΑ για τον μήνα Φεβρουάριο και βέβαια πιθανότατα τότε θα αποφασίσουν όσοι από τους εμπλεκομένους επιθυμούν να διατηρήσουν αυξημένες θέσεις εν όψει της τριήμερης αργίας.

Τέλος, και όσον αφορά στους επιμέρους τίτλους, στην πρώτη θέση των κερδισμένων η Envitec που ντεμπουτάρισε με σχετική καθυστέρηση στο Χ.Α., με κέρδη 69,81% και με συνολικό όγκο 9.583 τεμαχίων, η επικείμενη δημόσια πρόταση για την Everest στα 3,5 ευρώ προς το παρόν δίνει κέρδη 9,93% (στα 3,32 ευρώ βρίσκεται τώρα η μετοχή), ενώ από τους υπόλοιπους τίτλους θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι ξεχωρίζουν κάπως Olympic Catering (εδώ η δημόσια προσφορά αναμένεται στα 2,65 ευρώ), ΕΥΑΘ, ΔΟΛ, ΜΕΤΚΑ, Υγεία και Lavipharm.

Παραμένει τεχνικά ζητούμενο ει δυνατόν το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 3.940 μονάδων, προκειμένου να απομακρυνθούν κάπως τα άκρως αρνητικά σενάρια και να βελτιωθεί σχετικά η ψυχολογία των εμπλεκομένων.

Όμως, για όλα αυτά θεωρείται βέβαιο ότι θα αποφασίσει το διεθνές κλίμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v