Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Οι διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, οι εξαγορές της MIG και της Vivartia, η συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας στον διαγωνισμό για την Bank du Caire, η συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση ”Γερμανός” είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Οι διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, οι εξαγορές της MIG και της Vivartia, η συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας στον διαγωνισμό για την Bank du Caire, η συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση ”Γερμανός” είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ασφαλιστικό: Εν μέσω αντιδράσεων των εργαζομένων η υπουργός Απασχόλησης παρουσίασε χθες το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι εφημερίδες παρουσιάζουν τις αλλαγές στα όρια ηλικίας και στις συντάξεις. ”Βήμα”, ”Ελεύθερος Τύπος”, ”Ελευθεροτυπία”, ”Καθημερινή” κ.ά. παρουσιάζουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου. ”1.500.000 Έλληνες στο στόχαστρο” γράφουν τα ”Νέα”.

Εθνική Τράπεζα: Η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου δημοσιοποίησε, χθες, έναν κατάλογο πέντε πιθανών αγοραστών στους οποίους δίνει το ”πράσινο φως” για να υποβάλουν προκαταρκτικές μελέτες για την ελεγχόμενη από το κράτος Bank du Caire, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ΜΕΝΑ και επικαλείται το Reuters, αναφέρει το ”Κέρδος”, σημειώνοντας πως μεταξύ των πέντε τραπεζών είναι και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Vivartia: Διπλό επενδυτικό ”χτύπημα” από τη Vivartia, καθώς χθες ανακοίνωσε την εξαγορά της αμερικανικής εταιρίας Nonni’s Food έναντι 320 εκατ. δολαρίων, ενώ σήμερα αναμένεται να καταθέσει δημόσια πρόταση για την απόκτηση έως και του 100% των μετοχών της Everest και της Olympic Catering, αναφέρει η ”Καθημερινή”.

Marfin: Συμφωνία για την εξαγορά ποσοστού 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Sunce Koncern, ενός από τους μεγαλύτερους τουριστικούς ομίλους στην Κροατία, έναντι 155 εκατ. ευρώ, υπέγραψε η Marfin Investment Group, αναφέρει η ”Καθημερινή”.

ΟΤΕ: Για νέα διαμάχη ΟΤΕ και ΕΕΤΤ κάνει λόγο η ”Ημερησία”, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ τόνισε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2008 θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για το θέμα του λειτουργικού διαχωρισμού του ΟΤΕ, ώστε όλοι οι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους. Ο ίδιος, για τα νέα ”πακέτα” του ΟΤΕ, υποστήριξε ότι ουδέποτε έχει αποσταλεί από τον Οργανισμό ολοκληρωμένη πρόταση ώστε να εγκριθεί.

Μυτιληναίος: Νέες απαιτήσεις που συνδέονται με την Αλουμίνιον της Ελλάδος, αυτή τη φορά κατά του ΔΕΣΜΗΕ, εγείρει ο όμιλος Μυτιληναίου. Σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, με ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε προ δεκαπενθημέρου, καλεί τον ΔΕΣΜΗΕ να προχωρήσει στη σύνδεση της μονάδας στο σύστημα ως μονάδας αυτοπαραγωγού.

Γερμανός: Συνεδριάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για κυρώσεις στη χειραγώγηση της Γερμανός, γράφει η ”Ελευθεροτυπία”, η οποία αναφέρει ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Κ. σήμερα συνεδριάζει εκ νέου με σκοπό να αποφασίσει τις κυρώσεις που θα επιβάλει σ’ όλους τους εμπλεκομένους με το ”παίγνιο” της χειραγώγησης της μετοχής της Γερμανός κατά την περίοδο που εξελίσσονταν οι μυστικές και αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Cosmote.

ΔΕΗ: Μεγάλα τα προβλήματα από τις διακοπές ηλεκτροδότησης, αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”, η οποία σημειώνει ότι η ΓΕΝΟΠ, η οποία έχει αποφασίσει την παράταση της απεργίας μέχρι την προσεχή Τετάρτη, αφήνει να εννοηθεί ότι η απεργία θα συνεχιστεί, ασχέτως της απόφασης που θα λάβει σήμερα το Πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο προσέφυγε η διοίκηση της ΔΕΗ κατά της ΓΕΝΟΠ, ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Σοφοκλέους Ι: Με καθυστέρηση, όπως αναμενόταν, άνοιξε χθες η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι πιέσεις που άσκησαν οι αρμόδιες αρχές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς έπιασαν τόπο, γράφει το ”Χρηματιστήριο”. Αναφέρει ότι ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπύρος Καπράλος ζήτησε συγγνώμη από το επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την ταλαιπωρία που υπέστη με τη μη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Σοφοκλέους ΙΙ: ”Cash is King” τιτλοφορείται το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας ”Μέτοχος”, το οποίο αναφέρει ότι πριν από δέκα μόλις μήνες η γενικότερη αντίληψη που υπήρχε στην αγορά υποστήριζε ότι η ρευστότητα είναι υπερβάλλουσα, σήμερα όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά: Cash is king. Και αυτό γιατί, σε μια περίοδο όπου οι μεγάλοι ”παίκτες” της αγοράς αναζητούν εναγωνίως να ”βουλώσουν τρύπες ρευστότητας”, οι έχοντες και κατέχοντες είναι σε θέση να διαπραγματευτούν με πολύ καλύτερους όρους και να βγουν σαφώς κερδισμένοι, όταν ”κατακάτσει η σκόνη της κρίσης”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v