Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περί θεσμών…

Η εμπλοκή της πολιτικής, ή εν τέλει των κομματικών σκοπιμοτήτων, έχει στοιχίσει ακριβά κατά το παρελθόν στη χρηματιστηριακή ζωή του τόπου. Οι μνήμες είναι, δυστυχώς, νωπές.

Περί θεσμών…
Φίλτατοι, πολύ καλημέρα σας.

Μία δήλωση απλή, σαφής και λιτή:

”Δεν υπήρξε θέμα χειραγώγησης της μετοχής του Γερμανού κατά την επίμαχη περίοδο που εξετάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς”.

Ανήκει στον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, κ. Ν. Καραμούζη.

Έναν άνθρωπο με μακρά ιστορία στον χρηματιστηριακό και τραπεζικό χώρο.

Έναν άνθρωπο γνώστη αλλά και γνωστό της αγοράς.

Τα λεγόμενά του, παλαιότερα αλλά και τώρα, δύσκολα μπορούν να αγνοηθούν. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, που αφορά και στη χρηματιστηριακή της οποίας προΐσταται.

Η επισήμανσή του, όμως, αγγίζει ένα καυτό ζήτημα για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Η υπόθεση της εξαγοράς της –ιδιωτικής- εταιρίας Γερμανός από την –ιδιωτική πλην ακόμη δημόσιου ”χαρακτήρα”- Cosmote, του ομίλου ΟΤΕ, βρίσκεται αυτή τη στιγμή ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και της Δικαιοσύνης, κατόπιν μίας κίνησης ευθέως πολιτικού χαρακτήρα.

Ήτοι της κατάθεσης μηνυτήριας αναφοράς, με πρωτοβουλία του κ. Χ. Βερελή και ακόμη 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, στην εισαγγελία Αθηνών, οι οποίοι κατήγγειλαν χειραγώγηση της τιμής της μετοχής και υψηλό τίμημα εξαγοράς.

Και τούτο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που προσέγγιζε τις εκλογές και που όξυνε περαιτέρω τον αντιπολιτευτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ουσιαστικά έκανε ”σημαία” του, τότε, τις υποθέσεις Cosmote - Γερμανός και Εθνική - Finansbank, Π&K - Εθνική Χρηματιστηριακή και Αγροτική.

Η εμπλοκή της πολιτικής, ή εν τέλει των κομματικών σκοπιμοτήτων, έχει στοιχίσει ακριβά κατά το παρελθόν στη χρηματιστηριακή ζωή του τόπου.

Οι μνήμες είναι νωπές, δυστυχώς, από την προσπάθεια διατήρησης του δείκτη πάνω από τις 5.000 μονάδες, την περίοδο που προηγήθηκε των εκλογών του Μαρτίου 2000.

Το θέμα απασχόλησε την πολιτική, τη Δικαιοσύνη και ατυχώς, ή μάλλον ατυχέστατα, και την ίδια την αγορά.

Ανεξαρτήτως του ρόλου που οφείλει να διαδραματίζει η εκάστοτε μείζων ή ελάσσων αντιπολίτευση, που σαφώς πρέπει να είναι κριτικός προς το έργο της εκάστοτε κυβέρνησης, οι θεσμοί πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους.

Εάν αναλώνονται στον βωμό κομματικών σκοπιμοτήτων, το τέλος τους δεν θα αργήσει.

Ν.Γ. Δρόσος

[email protected]

Υ.Γ. Για την υπόθεση Cosmote - Γερμανός, πάντως, η στήλη έχει άποψη και δεσμεύεται να σας τη μεταφέρει σύντομα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v