Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λύθηκαν τα φρένα

Απόλυτα αρνητικό ξεκίνημα της τάξεως του -3%, κάτι για το οποίο συνηγορεί σε μεγάλο βαθμό το διεθνές κλίμα. Βέβαια ως συνήθως η Σοφοκλέους υπεραποδίδει απωλειών των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Όλοι οι δεικτοβαρείς τίτλοι σε κόκκινο φόντο.

του Θ. Σταυρόπουλου

Δεύτερο χρηματιστηριακό σχόλιο, που ο γράφων το δίνει από άλλο μέρος της Αθήνας, καθώς από το πρωί έχει αποδυθεί σε ένα άκρως ενδιαφέρον κυνήγι... του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όλα αυτά στην πρωτεύουσα κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν έτει 2008 και χωρίς διάθεση περαιτέρω σχολίων (άλλωστε το χάος δεν χρειάζεται σχόλια).

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά στην αγορά μας, η Σοφοκλέους ασφαλώς και δεν διέψευσε τις Κασσάνδρες και τα πρωινά αρνητικά σενάρια.

Έτσι, περίπου 15 λεπτά πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης και με τουλάχιστον αξιοσημείωτες συναλλαγές, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,69%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είχε υποχωρήσει και χαμηλότερα και συγκεκριμένα μέχρι τις 3.872,49 μονάδες, με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

Ξεκινώντας από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, μέχρι στιγμής ούτε ένας δεν δείχνει διάθεση να κινηθεί με θετικό πρόσημο. Στο κατακόκκινο, λοιπόν, ταμπλό του 20άρη, με απώλειες μεγαλύτερες των 4 ποσοστιαίων μονάδων κινείται η MIG, ενώ απώλειες μεγαλύτερες του 3% μέχρι στιγμής σημειώνουν Βιοχάλκο, Ελληνική Τεχνοδομική, Intralot, ΟΠΑΠ, Αγροτική, Πειραιώς και ΜΡΒ.

Ευνόητο είναι ότι όλοι οι υπόλοιποι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι κινούνται επίσης σε ”κόκκινο φόντο”, με ελαφρώς μικρότερες απώλειες.

Πτωτική η συνεδρίαση και στην αγορά Παραγώγων, όπου μέχρι στιγμής τα Συμβόλαια της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης δείχνουν λίγο καλύτερη συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να περιορίσουν κάπως τις υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Δεν χρήζει περαιτέρω σχολίων η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών (5) –πτωτικών (185) μετοχών, εκτός του ότι αξίζει να σημειωθεί πως δεκάδες τίτλοι δεν έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής συναλλαγή, ενώ αρκετοί ακόμη γράφουν τουλάχιστον αξιοσημείωτες απώλειες με ελάχιστα ”κομμάτια”.

Ούτε λόγος για τεχνική ανάλυση, καθώς η θεωρούμενη ισχυρή ζώνη στήριξης 3.960-3.940 μονάδων, αλλά και η επόμενη στις 3.896 μονάδες, διασπάστηκαν σημαντικά με εντυπωσιακή ευκολία, με την αμέσως επόμενη στήριξη στις 3.864 και 3.836-3.820 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση κλεισίματος χαμηλότερα των 3.820 μονάδων, χωρίς υπερβολή δημιουργείται ”τεχνικό χάος”, που θα ανεβάσει στροφές στην πτωτική τάση και θα δώσει minimum κίνηση στον δείκτη προς τις 3.710 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v