Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Δύσκολη” (;) συνεδρίαση εν όψει

Κρίνοντας από την εικόνα των διεθνών αγορών, μόνο εύκολη δεν προμηνύεται η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, ενώ δεν αποκλείεται μακροοικονομικά στοιχεία και επικείμενο τριήμερο να εντείνουν τις επιθετικές διαθέσεις των πωλητών κατά την τελευταία ώρα. Στο -27,58% οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη το 2008, περισσότερα από 40 δισ. ευρώ οι απώλειες της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.

του Θ. Σταυρόπουλου

Αν κρίνουμε από το διεθνές κλίμα, ιδιαίτερα δύσκολη φαίνεται και η σημερινή τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψε χθες το βράδυ η Wall Street ακολούθησαν σήμερα και τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ πτωτικό άνοιγμα (αν μην τι άλλο) δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Επίσης, πάρα πολλά για τη σημερινή εικόνα των διεθνών αγορών θα κριθούν στις 15:30, όταν θα ανακοινωθούν η ανεργία και οι νέες θέσεις εργασίας για τον μήνα Φεβρουάριο στις ΗΠΑ.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά στη Σοφοκλέους, η χθεσινή καθυστερημένη και μειωμένου ωραρίου συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι κυρίαρχοι της αγοράς παραμένουν οι πωλητές, οι οποίοι είτε λόγω δυσφορίας είτε εξαιτίας εμπεριστατωμένης άποψης συνεχίζουν να ”πυροβολούν” δεικτοβαρείς τίτλους και δη τραπεζικούς.

Μάλιστα, η χθεσινή εικόνα σε Αγροτική και Εθνική επιβεβαίωσε όσους υποστηρίζουν ότι στην παρούσα φάση οι όποιες θετικές ειδήσεις καίγονται εν μέσω αρνητικού κλίματος και κακής ψυχολογίας, ενώ αντίθετα οι αρνητικές έχουν πολλαπλάσιο αντίκτυπο στο ταμπλό.

Οι απαισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει ουρά εισαγόμενων πωλήσεων και σήμερα στα χρηματιστηριακά γραφεία, που δεν αποκλείεται να ενταθούν προς το τέλος της συνεδρίασης αν τα μακροοικονομικά στοιχεία βγουν αρνητικά και βέβαια λόγω επικείμενου τριημέρου (αργία Δευτέρας).

Έστω και αν η συμπίεση των αποτιμήσεων που έχει λάβει χώρα από την αρχή του χρόνου φέρνει σχετικά πιο κοντά το σενάριο κάποιας αντίδρασης, είναι βέβαιο ότι αν και όποτε έρθει αυτή και με την ψυχολογία σε τόσο χαμηλά επίπεδα κάτι τέτοιο θα εκληφθεί περισσότερο ως ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε λίγο υψηλότερες τιμές.

Τεχνικά και όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη που βρέθηκε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων και σε χαμηλά 17 μηνών, ενώ οι απώλειές του από την αρχή του έτους φτάνουν στο 22,77%, ασφαλώς η εικόνα κρίνεται επιβαρυμένη, με τις επόμενες στηρίξεις να οριοθετούνται στις 3.960 - 3.940 και στις 3.896 μονάδες.

Αντίθετα, με την υπάρχουσα ψυχολογία, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέχρι και θετική έκπληξη οποιοδήποτε κλείσιμο υψηλότερα των 4.100 μονάδων.

Τέλος, για τους λάτρεις των στατιστικών αξίζει υποσημείωσης ότι ο τραπεζικός δείκτης κινείται σε χαμηλό 19 μηνών, με τις απώλειες από την αρχή του χρόνου να φτάνουν στο 27,58%, ενώ σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. από τις 31/12/2007 μέχρι και χθες έχει μειωθεί περισσότερα από 40 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v