Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Πόσο πίσω έχει η αχλάδα την ουρά;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανακουφίστηκαν χθες από το γεγονός ότι η πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποδείχτηκε μικρότερη της αναμενόμενης. Ίσως βιάστηκαν, καθότι μερικές φορές πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.

Σοφοκλέους: Πόσο πίσω έχει η αχλάδα την ουρά;
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, χρηματιστών κι όλων των παροικούντων την Ιερουσαλήμ ήθελαν το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράφει χθες μεγαλύτερες απώλειες.

Το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μόλις 1,32%, στις 3.999,42 μονάδες, έγινε δεκτό μάλλον με ανακούφιση από τους συμμετέχοντες αν συμπεράνουμε από τις αντιδράσεις τους.

Δεν έχουν άδικο αν αναλογιστεί κανείς ότι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές έφαγαν περισσότερο ξύλο χθες, έχοντας μάλιστα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο τις προηγούμενες μέρες.

Όμως, η εξαγωγή συμπερασμάτων ύστερα από μια κουτσή συνεδρίαση που έρχεται έπειτα από τρεις μέρες κλεισίματος του μαγαζιού δεν ενδείκνυται.

Παρ’ όλα αυτά μπορεί να κάνει κάποιος ορισμένες υποθέσεις:

Πρώτον, η πτώση ήταν σχετικά μικρή γιατί ορισμένοι μεγάλοι πωλητές από το εξωτερικό δεν ήθελαν να πιέσουν περισσότερο τις μετοχές που τους ενδιέφεραν, καθώς έχουν κι άλλες καραβιές μετοχών να ξεφορτώσουν.

Σ’ αυτή την περίπτωση η Σοφοκλέους θα βρεθεί υπό πίεση τόσο σήμερα όσο και τις επόμενες μέρες, ακόμη και αν οι διεθνείς αγορές ανακάμψουν μέχρι να κοπάσουν οι πωλήσεις.

Το επιπλέον ρίσκο του διακανονισμού των συναλλαγών, το οποίο ανέδειξε το τριήμερο κλείσιμο, και στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο κ. Νίκος Καραμούζης της Eurobank, θα λειτουργήσει επίσης αρνητικά.

Δεύτερον, η πτώση ήταν σχετικά μικρή γιατί οι ελληνικές μετοχές που ενδιαφέρουν τους ξένους επενδυτές έχουν ήδη υποχωρήσει αρκετά και οι αποτιμήσεις τους θεωρούνται ελκυστικές με βάση τις προοπτικές της κερδοφορίας τους φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της Εθνικής, η οποία ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ισχυρά αποτελέσματα για το 4ο τρίμηνο του 2007, υποχώρησε μόλις 0,78% χθες και έκλεισε στα 35,42 ευρώ.

Αντίθετα, η μετοχή της ΑΤΕbank, η οποία απογοήτευσε με τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου, βούτηξε 12,65%, κλείνοντας στα 2,90 ευρώ.

Υπό μεγάλη πίεση βρέθηκε επίσης η μετοχή της ΕΧΑΕ που έχασε 7,33% της αξίας της, κλείνοντας στα 14,92 ευρώ.

Η μετοχή πληρώνει την απεργία των υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος, που μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσομακροπρόθεσμα, αφού η απεργία θα ενθαρρύνει τη στροφή σε εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές.

Υπήρξε, λοιπόν, κάποια διάκριση ανάμεσα στις μετοχές δεικτοβαρών εταιριών κι αυτό είναι θετικό.

Τρίτον, η ελληνική αγορά έπεσε λιγότερο για τον απλούστατο λόγο ότι είναι μια μικρή αγορά που δεν συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των διεθνών τάσεων.

Επομένως, οι συνέπειες έπειτα από ένα τριήμερο κλείσιμο είναι μικρότερες σε σχέση με αυτές που θα υπήρχαν αν στη θέση της ήταν μια μεγάλη αγορά.

Ίσως υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που η Σοφοκλέους δεν υποχώρησε τόσο πολύ χθες όσο θα περίμεναν οι ιθύνοντες.

Αν όμως έπρεπε να ιεραρχήσει κανείς τους τρεις λόγους, τότε η διαφοροποίηση ανάμεσα στις δεικτοβαρείς μετοχές θα έπαιρνε την πρώτη θέση, η θεωρία των πωλήσεων με βάση τον τζίρο θα ερχόταν δεύτερη και η αιτία της μικρής αγοράς για την οποία λίγοι νοιάζονται θα ερχόταν τρίτη.



Όμως, οι συνεδριάσεις συνεχίζονται, οπότε κοντός ψαλμός αλληλούια.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v