Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O ”θείος” Μπεν έχασε την μπάλα!

Τα στοιχεία από την αμερικανική οικονομία παραπέμπουν σε ύφεση, οι χρηματιστηριακοί δείκτες πνέουν τα λοίσθια, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τη Fed να εξετάζει το ενδεχόμενο έκτακτης μείωσης του βασικού επιτοκίου του δολαρίου. Όλα δείχνουν ότι ο Μπερνάνκε εξακολουθεί να κυνηγά την καμπύλη των επιτοκίων κι αυτό φοβίζει.

O ”θείος” Μπεν έχασε την μπάλα!
Στις ΗΠΑ λένε ότι ακαδημαϊκοί καθηγητές γίνονται όσοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα στην πραγματική ζωή, υπονοώντας την αγορά.

Ο Μπεν Μπερνάνκε, διαπρεπής καθηγητής των νομισματικών οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, δεν γνώριζε τι σημαίνει να κατέχει κάποιος θέσεις εξουσίας και ευθύνης και να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις πριν γίνει κυβερνήτης στη Fed (Fed governor) το 2002.

Ήταν η στιγμή που οι περισσότεροι αντιλήφθηκαν ότι ο καθηγητής ήταν ρεπουμπλικάνος.

Από το 2002 μέχρι και το 2005 που ήταν στη Fed του Γκρίνσπαν, ο κ. Μπερνάνκε πήρε μια καλή γεύση του τι συμβαίνει στο κέντρο των αποφάσεων, ενώ έδειξε ότι είχε καλή αίσθηση της πολιτικής όταν έφυγε για να αναλάβει επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Προέδρου Μπους το 2005.

Ήταν μια κίνηση-ματ που απέδειξε ότι ο καθηγητής Μπερνάνκε γνώριζε πολύ καλά πόσο μεγάλη σημασία έχουν η πολιτική και οι δημόσιες σχέσεις όταν κάποιος επιδιώκει να αναρριχηθεί στην προεδρία της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας του κόσμου.

Η επιλογή του από τον Πρόεδρο Μπους για να διαδεχτεί στην προεδρία της Fed το ιερό τέρας που λεγόταν Άλαν Γκρίνσπαν έγινε ευμενώς αποδεκτή από τις χρηματιστηριακές αγορές αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι οι μετοχές ανέβηκαν.

Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς το ίδιο για τις ομολογιακές αγορές αφού οι τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έπεσαν και οι αποδόσεις τους ανέβηκαν.

Δύο χρόνια και τέσσερις μήνες από τότε που ο Πρόεδρος Μπους ανακοίνωσε την επιλογή του, οι χρηματιστηριακές αγορές πνέουν τα λοίσθια και τα κρατικά ομόλογα έχουν κάνει ράλι.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 3,46% χθες το απόγευμα έναντι 4,5% όπου βρισκόταν τον Οκτώβριο του 2005 που ο Πρόεδρος Μπους ανέφερε το όνομα Μπερνάνκε για την προεδρία της Fed.

Ο Μπερνάνκε είναι ο δεύτερος ακαδημαϊκός που αναρριχάται στην προεδρία της Fed μετά τον γνωστό ακαδημαϊκό Arthur Burns που διετέλεσε πρόεδρός της τη δεκαετία του 1970.

Ίσως να μην αρέσει στον κ. Μπερνάνκε, αλλά όπως ο κ. Burns έτρεχε πίσω από την καμπύλη των επιτοκίων, το ίδιο κάνει κι αυτός σήμερα αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Ο Arthur Burns, ένας μεγάλος επίσης ακαδημαϊκός δάσκαλος, δεν θεωρήθηκε από τις αγορές αξιόπιστος μαχητής στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού που δινόταν τη δεκαετία του 1970.

Ο Μπερνάνκε, ο οποίος το γνώριζε, προσπάθησε να διατηρήσει την αντιπληθωριστική αξιοπιστία της Fed και ταυτόχρονα να διαφοροποιηθεί σε σχέση με τον προκάτοχό του Άλαν Γκρίνσπαν, υιοθετώντας μια πιο συντηρητική επιτοκιακή πολιτική.

Όμως, ο ένας σμπάρος δεν πέτυχε δύο τρυγόνια αυτή τη φορά. Για την ακρίβεια δεν πέτυχε ούτε ένα.

Η αμερικανική οικονομία έχει μπει σε φάση αναπτυξιακής ύφεσης, όπως έδειξε η μείωση των θέσεων εργασίας τον Φεβρουάριο, ενώ ο πληθωρισμός καλά κρατεί, οι μετοχές πέφτουν, όπως και το δολάριο.

Η θεωρία θέλει τη νομισματική πολιτική να επηρεάζει την πραγματική οικονομία με χρονική υστέρηση που ξεκινά από τους 10 μήνες και φτάνει στους 18.

Με τις αγορές να προεξοφλούν νέες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed και την τελευταία να τις ακολουθεί ασθμαίνουσα, όλα δείχνουν ότι ο πολύ καλός ακαδημαϊκός κ. Μπερνάνκε τα πήγε ίσως πολύ καλά στη νομισματική θεωρία, αφού την ακολούθησε κατά γράμμα, αλλά μάλλον άσχημα στην πράξη. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Αυτό δεν είναι καθόλου καλό για όλους αυτούς στις αγορές που πίστευαν ότι δεν πρέπει να πηγαίνει κανείς κόντρα στη Fed.

Αναμφισβήτητα, τo τελευταίο είναι σωστό. Ίσως όμως οι θιασώτες του χρειαστεί να περιμένουν περισσότερο απ’ όσο υπολόγιζαν, αφού εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι ο Μπεν Μπερνάνκε δεν είχε τη σωστή κρίση την ώρα των κρίσιμων αποφάσεων.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v