Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες 5% σε μια... κουτσή εβδομάδα

Τα μακροοικονομικά στοιχεία και το επικείμενο τριήμερο αύξησαν τη μεταβλητότητα στην πτωτική συνεδρίαση της Παρασκευής στη Σοφοκλέους. Αν και η συμπίεση των αποτιμήσεων αυξάνει τις πιθανότητες αντίδρασης, έστω τεχνικού χαρακτήρα, ο πρώτος λόγος παραμένει στις διεθνείς αγορές. Νέο ιστορικό χαμηλό για ΤΤ, ΑΕΓΕΚ, Aegean, Lannet, Τέρνα Ενεργειακή. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Θ. Σταυρόπουλου

Πτωτική συνεδρίαση έκδηλης νευρικότητας που μέχρι κάποιου σημείου δικαιολογείται, αφού κλίμα και διαθέσεις συνεχίζουν να διαμορφώνουν τα μακροοικονομικά στοιχεία, ενώ ασφαλώς και έβαλε σε σκέψεις αρκετούς από τους εμπλεκόμενους το ερχόμενο τριήμερο.

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, οι διακυμάνσεις ήταν εντονότατες, με αποτέλεσμα, μεταξύ χαμηλού και υψηλού ημέρας, να δημιουργηθεί ένα εύρος περίπου 107 μονάδων ενώ η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων άλλαξε αρκετές φορές πρόσημο.

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εβδομάδας που πέρασε, είναι το γεγονός ότι μια κανονική και δυο μειωμένης δραστηριότητας και ωραρίου συνεδριάσεις αποδείχθηκαν ικανές να αφαιρέσουν από τον Δείκτης σε εβδομαδιαία βάση ποσοστό 5%, ενώ πλέον, από την αρχή του χρηματιστηριακού χρόνου, οι απώλειες του Δείκτη φθάνουν το 24,19%.

Το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης ασφαλώς και φρόντισε να δικαιολογήσει τα πρωινά αρνητικά σενάρια, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί μέχρι τις 3.872,49 μονάδες και τις απώλειες να φτάνουν το 3,2%. Από εκεί και πέρα, περίπου μόνιμη πλαγιοανοδική κίνηση μέχρι τις 3.979,65 μονάδες, όταν φευ, ανακοινώθηκαν οι θέσεις εργασίας για το μήνα Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, η μείωση των οποίων, σύμφωνα με αναλυτές, θεωρείται η μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας.

Η είδηση έφερε καταβαράθρωση στα μεγάλα χρηματιστήρια και βέβαια, η Σοφοκλέους, πάντα πρόθυμη σε ”νότιες” κινήσεις, έσπευσε να ακολουθήσει, με αποτέλεσμα, μέσα σε ελάχιστα λεπτά, ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί στις 3.905,84 μονάδες για να υπάρξει νέα μικρή ανοδική προσπάθεια και τελικό κλείσιμο στις 3.926,19 με απώλειες 1,86% ενώ ο τζίρος έφτασε τα 477 εκατ. από τα οποία τα 58,9 αφορούσαν πακέτα.

Σαφώς και η συνεχιζόμενη συμπίεση των αποτιμήσεων αυξάνει τις προϋποθέσεις αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα. Όμως, λόγω της επικείμενης αργίας της Δευτέρας, σημαντικότατο ρόλο για τη συνεδρίαση της Τρίτης θα παίξουν και πάλι οι διεθνείς αγορές που ασφαλώς και δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους.

Με τη μεταβλητότητα παρούσα, η τεχνική ανάλυση ασφαλώς και βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, έστω και εάν η σημερινή συνεδρίαση ασφαλώς και επιβάρυνε περαιτέρω την εικόνα της.

Για τον FTSE οι επόμενες στηρίξεις στις 2.002, 1.992, 1.977 όμως η άνεση με την οποία κινήθηκε ο εν λόγω δείκτης σε χαμηλότερα επίπεδα κατά το ξεκίνημα της συνεδρίασης δημιουργούν υπόνοιες ότι και αυτές πιθανότατα δεν θα αντέξουν εάν υποτροπιάσουν κλίμα και διαθέσεις.

Σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης, οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.021, 2.042, 2055 και 2.070 μονάδες.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, όμως αξίζει να αναφερθεί πρώτον, η αύξηση των συναλλαγών και δεύτερον, η ανοδική αντίδραση των συμβολαίων υψηλής κεφαλαιοποίησης λίγο μετά τις 16:30 και όταν άρχισαν να περιορίζονται οι αρχικές απώλειες στη Wall Street.

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και δη του 20άρη, με κέρδη μεγαλύτερα των 3% ο τίτλος του Μυτιληναίου, αξιοσημείωτα κέρδη για την Τράπεζα Κύπρου, που θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το πάλεψε καλύτερα από όλους τους δεικτοβαρείς τίτλους, απλά θετικό πρόσημο εν μέσω εντυπωσιακών εναλλαγών για την Εθνική και αμετάβλητος ο τίτλος της Alpha Bank.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 5% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για τη Βιοχάλκο και την MPB. Σε χαμηλό 34 μηνών και με απώλειες μεγαλύτερες του 4% ο τίτλος του ΟΠΑΠ, που υποχώρησε χαμηλότερα των 20 ευρώ. Επίσης, απώλειες μεγαλύτερες των 3% για Ελληνικά Πετρέλαια και Πειραιώς και του 2% για Coca Cola, Intralot, Eurobank.

Επίσης, αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τιτάνα, Αγροτική, MIG και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό) και αρνητική μεταβολή για Ελληνική Τεχνοδομική, Motor Oil.

Σαφώς και δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές έναντι 209 πτωτικών, ενώ 22 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 6-12,5%.

Τέλος, όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους, στην πρώτη θέση των κερδισμένων η Envitec (+69,81%), ακολούθησε το Everest (λόγω της επικείμενης δημόσιας πρότασης στα 3,5 ευρώ), ενώ επίσης θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι διακρίθηκαν Audiovisual, ΑΝΕΚ, Lamda Development, Μέτκα, Σπύρου, Πετρόπουλος και ΔΟΛ.

Αντίθετα, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν ΑΕΓΕΚ, Αεροπορία Αιγαίου, Τέρνα Ενεργειακή και Lannet.



-----------

Όπως αναφέρει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στην καθοδική τροχιά που έχει ξεκινήσει από την δεύτερη συνεδρίαση του έτους και μάλιστα, με αυξημένη ταχύτητα, διατηρώντας τα σήματα πώλησης και αναγκάζοντας τους ταλαντωτές να εισέρθουν γρήγορα σε υποτιμημένες περιοχές.

Μοναδική αισιόδοξη νότα οι ανοδικές αποκλίσεις που εμφανίζουν σε σχέση με τα προηγούμενα χαμηλά των 4.065 μονάδων αυξάνοντας την πιθανότητα αντίδρασης η οποία θα έχει προσωρινό χαρακτήρα εξομάλυνσης των αποκλίσεων και των σφοδρών υποτιμήσεων σε επιμέρους μετοχές.

Αν και τα επίπεδα σε σχέση με τα θεμελιώδη μπορούν να χαρακτηριστούν ελκυστικά ”οι εκπλήξεις” που η Ελληνική αγορά βίωσε αυτή την εβδομάδα σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση των τίτλων και την αρνητική φημολογία που σχετίζεται με τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ δημιουργεί προβληματισμό ως προς την δυνατότητα συσχέτισης με τις ξένες αγορές στην περίπτωση που το κλίμα αλλάξει ως προς το θετικότερο.

Ωστόσο, στα τρέχοντα επίπεδα, η αγορά έχει προεξοφλήσει ακόμα και την πιθανότητα μιας εγχώριας ύφεσης και ίσως είναι σκόπιμο να εξεταστεί η εξάντληση των περιθωρίων τοποθέτησης σε τίτλους με μερισματικές αποδόσεις διπλάσιες από αυτές των επιδόσεων ταμιευτηρίου και πολλαπλασιαστές κερδών που εκτός από τις μονοψήφιες τιμές τους, έχουν πλέον ισχυρές πιθανότητες να βρεθούν στο επίκεντρο επιχειρηματικών ζυμώσεων λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων τους”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.926,19 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 5%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να διαμορφωθούν στο 24,19%. Ο FTSE 20 σημείωσε πτώση 5,53%, ο Mid 40 υποχώρησε κατά 6,34%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 3,20% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, με κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα μόνον ο κλάδος των Χημικών (2,17%), εννέα κλάδοι κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων, ενώ μικρότερη πτώση εμφάνισαν οι υπόλοιποι κλάδοι.

Ειδικότερα, τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι της Τεχνολογίας (-10,61%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-9,83%), των Πρώτων Υλών (-8,49%), των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-8,43%), των Ταξιδιών και Αναψυχής (-7,05%), των Κατασκευών και Υλικών (-6,32%), των Τραπεζών (-5,94%), του Πετρελαίου και Αερίου (-5,84%) και των Ασφαλειών (-5,57%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Envitech (69,81%), Everest (15,46%), Μπήτρος (7,14%), Κυριακούλης (5,73%), Βογιατζόγλου (5,59%), Μαξίμ Περτσινίδης (5,56%), Τεχνικές Εκδόσεις (5,34%), ΔΟΛ (5,11%), Αθηνά (5,00%) και Mermeren FHL (ΕΛΠ 4,89%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Alma Ατέρμων (-17,24%), Καραμολέγκος (-16,76%), ΑΕΓΕΚ (-16,22%), Αγροτική Τράπεζα (-16,08%), Forthnet (-15,59%), Χαλκόρ (-14,39%), ΟΛΘ (-13,35%), Παΐρης (-13,16%), Ιασώ (-13,15%) και ΕΛΒΑΛ (-13,04%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v