Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το αδύναμο δολάριο ”γκρεμίζει” το Χ.Α.

Υπερατλαντικές πωλήσεις φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών η πτώση του δολαρίου. Η ανατίμηση του ευρώ και ο επαναπατρισμός κεφαλαίων.

Το αδύναμο δολάριο ”γκρεμίζει” το Χ.Α.
του Χρ. Κίτσιου

Από το ”αδύναμο” δολάριο και τον επαναπατρισμό αμερικανικών κεφαλαίων απειλείται πλέον το Χ.Α. καθώς η ανατίμηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος μεγιστοποιεί τις αποδόσεις των ελληνικών μετοχών καθιστώντας ευκολότερη τη ρευστοποίησή τους σε περιβάλλον διεθνούς πτώσης.

Το ευρώ έχει ανατιμηθεί σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα κατά 18,3% από 1/1/2007 έως 7/3/2008. Οι επιθετικές μειώσεις επιτοκίων της Fed αναμένεται να συνεχιστούν, η αγορά τώρα προεξοφλεί με αυξημένη πιθανότητα το ενδεχόμενο του 2% για τις 18/3, ενώ η ΕΚΤ διατηρεί την άκαμπτη αντιπληθωριστική ρητορική, γεγονός που ώθησε το δολάριο σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ (1,5239) και χαμηλό τριετίας έναντι του γεν (102,62).

Η σημαντική πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ και των άλλων νομισμάτων επιτρέπει στους Αμερικανούς επενδυτές να ρευστοποιούν θέσεις σε ευρωπαϊκές αγορές όπως το Χ.Α. και να επαναπατρίζουν κεφάλαια με μεγαλύτερα κέρδη ή μικρότερες ζημίες. Οι Αμερικανοί επενδυτές αρχίζουν σταδιακά να τοποθετούνται σε αμερικανικές μετοχές και η τάση αυτή θα διευρυνθεί εφόσον ο S&P διασπάσει πειστικά πτωτικά τις 1.295 μονάδες. Ως εκ τούτου εκτιμάται από εγχώριους διαχειριστές και χρηματιστές ότι το επόμενο διάστημα οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και βεβαίως το Χ.Α. θα καταγράφουν μεγαλύτερη υποχώρηση απ’ ό,τι οι αγορές των ΗΠΑ.

Το Χ.Α. ως περιφερειακή χρηματιστηριακή αγορά που τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια έχει προσφέρει και υψηλότατα κέρδη δέχεται και θα δεχτεί μεγαλύτερη πίεση λόγω και της απουσίας αγοραστών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο νέος γύρος πιέσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε από μεθοδικές πωλήσεις των Citigroup και Goldman Sachs στις τράπεζες ή ότι η Fidelity αρχικά εμφανιζόταν να πουλά και εν συνεχεία να δανείζει μετοχές Εθνικής σε brokers που άνοιγαν θέσεις short. Ταυτόχρονα, η πίεση που ασκείται εδώ και μήνες λόγω πιστωτικής κρίσης σε hedge funds και prop desks στερεί από το Χ.Α. τους μεγαλύτερους -σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ετών- αγοραστές του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v