Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούμενο να κλείσουν οι... πληγές

Να επουλώσει τις πληγές που άνοιξαν τόσο η διεθνής συγκυρία όσο και τα συμβαίνοντα στην εγχώρια αγορά ζητά το ελληνικό χρηματιστήριο. Πτωτική βλέπουν τη συνέχεια οι αναλυτές, αν και… αχνές ελπίδες για τεχνικής μορφής αντίδραση στα επιμέρους αφήνει το θετικό άνοιγμα του DAX νωρίτερα στη Φρανκφούρτη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνέχεια στις πιέσεις βλέπουν οι αναλυτές. Η διεθνής συγκυρία αλλά και όσα συμβαίνουν στην εγχώρια αγορά συντηρούν ένα… αφιλόξενο επενδυτικό κλίμα για το Χ.Α. Σύμφωνα με την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων, κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση θα αποτελέσει η στάση ορισμένων επενδυτικών οίκων.

Υπάρχουν, σύμφωνα με την άποψη των ίδιων παραγόντων, αντικρουόμενες εκτιμήσεις και διάθεση από την πλευρά ορισμένων ξένων ως προς την αντιμετώπιση κάποιων βασικών επιλογών τους.

Αναμφίβολα όσα συνέβησαν στην ελληνική αγορά την προηγούμενη εβδομάδα δεν περιποιούν τιμήν για ένα χρηματιστήριο που θέλουν να συμπεριλαμβάνεται στα ανεπτυγμένα, προκαλώντας την εύλογη απορία και στη συνέχεια την αντίδραση ορισμένων ξένων.

Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές θεωρούν πως με την καταγραφή χαμηλής τιμής στην περιοχή των 3.975 μονάδων είναι εφικτή μία τεχνικής μορφής αντίδραση εάν και εφόσον υπάρξει θετική αφορμή από τις ευρωπαϊκές αγορές.

Ανοδική αντίδραση για να… εκποιηθούν επενδυτικές θέσεις που έχουν μείνει προς πώληση από την προηγούμενη εβδομάδα. Νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρούσε μέχρι 0,47% υψηλότερα.

Στα επιμέρους, το επενδυτικό ενδιαφέρον περιορίζεται σε μετοχές εταιριών που είτε ανακοινώνουν οικονομικά μεγέθη είτε κινούνται επιχειρηματικά. Ο όμιλος Σαράντη ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα χρήσης ’07, αύριο συνεχίζουν Folli Follie - KAE και έπεται συνέχεια.

Παράλληλα, οι εξελίξεις σε επιμέρους κλάδους, ειδικότερα στα τρόφιμα - είδη διατροφής, αυτήν την περίοδο συντηρούν την όποια αγοραστική διάθεση.

Μία άλλη παράμετρος που χρήζει αναφοράς και κατά την εκτίμησή μας αποτελεί… παράπλευρη επίπτωση όσων συμβαίνουν σε ΟΛΠ - ΟΛΘ είναι η ενίσχυση της εμπορευματικής κίνησης προς το λιμάνι του Αστακού. Στις 10.000 εμπορευματοκιβώτια ανέρχεται ο αριθμός των φορτίων που χρησιμοποιούν τον ιδιωτικό φορέα του Αστακού, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Η κινητικότητα, όμως, συνεχίζεται και στον χώρο των ΜΜΕ, όπου επιμέρους κινήσεις παραπέμπουν σε αναδιάταξη δυνάμεων. Για παράδειγμα, η μεταφορά της διανομής του ”Ελεύθερου Τύπου” στον Άργο, η είσοδος του Β. Ρέστη στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΟΛ και οι συζητήσεις που φέρεται να γίνονται για μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα, ενισχύουν το ενδιαφέρον για τον κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v