Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται... άμυνα στις 4.000 μονάδες

Έναυσμα για διόρθωση, μετά το σύντομο ανοδικό διάλειμμα, δίνουν και πάλι οι ξένες αγορές. Ωστόσο η παραμονή του S&P 500 υψηλότερα της περιοχής των δύο ”χαμηλών” έτους, πέριξ των 1.270 μονάδων, συντηρεί ελπίδες για μία επόμενη αντίδραση σε επόμενη φάση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εύγλωττος ο τίτλος της αναφοράς ”πνίγηκε στο πετρέλαιο η Wall”. Οι ασιατικές αγορές έδωσαν νωρίτερα αρνητικό δείγμα γραφής, ενώ στην Φρανκφούρτη ο DAX παρασυρόταν, αρχικά 1,6% χαμηλότερα.

Φαίνεται πως οι αγορές, μετά το σύντομο ανοδικό διάλειμμα, κινούνται και πάλι προς την κατεύθυνση της διόρθωσης. Ή μήπως δεν έχει αποσαφηνιστεί απόλυτα η τάση. Παρά την προεξοφλούμενη, αρχικά, αρνητική αντίδραση, χρήζει παρακολούθησης η βραχυπρόθεσμη τάση του S&P 500 στη Wall.

Αυτό γιατί ο συγκεκριμένο δείκτης διαμορφώθηκε χθες σε κλείσιμο χαμηλότερα μεν, στις 1.308,7 μονάδες, πλην όμως παραμένει υψηλότερα των δύο ”χαμηλών” τιμών έτους, στην περιοχή των 1.270 μονάδων.

Ένδειξη, που κατά την εκτίμησή μας, δεν οδηγεί αυτόματα σε ακύρωση της βραχυπρόθεσμης τάσης, θα μπορούσαμε δηλαδή να προσβλέπουμε σε μία επόμενη ανοδική αντίδραση αφού ”χωνευτούν” προηγουμένως χαμηλότερες τιμές σήμερα.

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως την επόμενη Παρασκευή λήγει και η σειρά παραγώγων μηνός Μαρτίου με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, πάντα για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Ωστόσο η αρχή της σημερινής συνεδρίασης είναι λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένη και γι’ αυτό προσαρμόζουμε την πρώτη γραμμή άμυνάς μας, για τον Γενικό Δείκτη προς τις 3.985 μονάδες και για τον FTSE προς τις 2.055 μονάδες.

Αρκετά θα εξαρτηθούν από τις αντοχές της Εθνικής να ”κρατήσει” τα 35,50 ευρώ (κλείσιμο στα 37,40 ευρώ), των 18,30 ευρώ για τον ΟΤΕ (19,40 ευρώ), για την Alpha Bank τα 18,54 ευρώ (19,78 ευρώ).

Κατά την εκτίμησή μας εάν ”κρατήσει” αυτή η περιοχή άμυνας δεν αποκλείεται, ανάλογα βέβαια με την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, να υπάρξει, πάντα βραχυπρόθεσμα, βελτίωση της τάσης και του επενδυτικού κλίματος.

Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε να καταμετρήσουμε τις διαθέσεις των πρώτων πολιτών και ανάλογα προσαρμόζουμε στη συνέχεια την τακτική μας. Θα πρέπει, επίσης, να προστεθεί πως τις τελευταίες δύο ημέρες καταγράφηκε απόδοση που ”προκαλεί” για κατοχύρωση θέσεων.

Και στην μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση (Sprider, Σωληνουργία Κορίνθου, ΔΟΛ, Centric, Ιατρικό Αθηνών, Singular Logic, Βιομηχανία Ζάχαρης, Ιασώ, Τεγόπουλος και ορισμένων ακόμη), μένει να καταμετρηθούν οι διαθέσεις των εν δυνάμει πωλητών σε περιπτώσεις εισηγμένων που προσέφεραν ”ανάσες” στο διήμερο 11-12 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v