Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μάχη του ”4.000”

Ο αγώνας είναι να μείνουμε πάνω από το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων του Δείκτη. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει, σαφώς, να αυξηθούν τα επίπεδα του τζίρου.

Η μάχη του ”4.000”
Φίλτατοι πολύ καλημέρα σας!

Με επιφυλακτικότητα ατένιζαν χθες νηφάλιοι παρατηρητές το χρηματιστηριακό ταμπλό, εκτιμώντας ως –μη ικανοποιητικά- τα επίπεδα του τζίρου.

Όπως επισημαίνουν, για τη διατήρηση ενός momentum στην αγορά οι ανοδικές κινήσεις του δείκτη πρέπει να συνοδεύονται από σαφώς υψηλότερα επίπεδα τζίρου, έναντι εκείνων που είχαν συνοδεύσει την προηγούμενη πτωτική του πορεία.

Στην παρούσα φάση, τα χθεσινά 341 εκατομμυριάκια δεν τους ”τρέλαναν” και τους οδήγησαν σε σκέψεις ”ξεφορτώματος” σε περίπτωση που και σήμερα διατηρούνταν οι ανοδικές τάσεις – υπό καθεστώς χαμηλού τζίρου.

Τώρα εάν επικρατήσει επενδυτική φρενίτιδα και τα μύρια τρέχουν σαν τον Αχελώο, βαστάτε παλικάρια! Αλλά, μεταξύ μας, χλωμό το βλέπω.

Πάντως, όσες ημέρες κρατιόμαστε πάνω από το ”τεσσάρι” κερδίζουμε χρόνο, σημείωναν και εναπόθεταν τις ελπίδες τους σε αυτό το περίφημο ”triple witching” που μας είπε ο ατρόμητος Αθανάσιος χθες, μπας και οι απανταχού σορτάκηδες κάνουν ανάποδες κινήσεις… κλείνοντας θέσεις.

Ο άνθρωπος μου την εξήγησε την αριθμητική της υπόθεσης.

Μου είπε λοιπόν: Πόσες συνεδριάσεις έχουμε μέχρι την επόμενη Πέμπτη; Έξι. Γιατί αυτό; Διότι Παρασκευή και Δευτέρα το μαγαζί δεν παίζει λόγω της Καθολικής αργίας (και ουχί απεργίας αυτή τη φορά), ενώ την Τρίτη επίσης δεν παίζει λόγω εθνικής εορτής. Άρα, αν είναι οι σορτάκηδες να κλείσουν θέσεις, πότε θα το κάνουν;

Θεωρητικώς, μέσα σε αυτές τις έξι συνεδριάσεις. Και για να μην τους πιάσουν με τα παντελόνια κατεβασμένα, θα το κάνουν μάλλον νωρίτερα, παρά αργότερα. Ούτως ή άλλως, αν είναι να τις κλείσουν μέχρι την Πέμπτη έχουν οι άνθρωποι…

Εάν τη ”δουν”, τώρα, ότι θα επικρατήσουν οι αρκούδες, πιθανότατα θα κρατήσουν τις καραθεσάρες τους ανοιχτές, ή ακόμη-ακόμη και να τις μετακυλίσουν για τον επόμενο μήνα. Αν τη δουν όμως, ότι η αγορά έχει ακόμη λίγο δρόμο προς τα επάνω, το κλείσιμο των θέσεών τους δεν αποκλείεται να συνοδευτεί και από short covering ενισχύοντας την τάση.

Συμπέρασμα: Η μεταβλητότητα καλά κρατεί. Πάντως χθες, όπως λέγει και ο φίλτατος Αθανάσιος, οι σορτάκηδες -τουλάχιστον φαίνονταν ψύχραιμοι-προσδοκώντας σε συνέχιση της πτωτικής πορείας. Λέτε να έχουν δίκιο;;; Ο τζίρος αυτό δείχνει.

Ν.Γ.Δρόσος

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v