Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος με το βλέμμα στο ”triple witching”

Ανοδική συνεδρίαση στον απόηχο των χθεσινοβραδινών κερδών της Wall Street. Οι δεικτοβαρείς τίτλοι μετά από δύο συνεδριάσεις έφεραν εκ νέου το ΓΔ άνω του ορίου των 4.000 μονάδων, ενώ πλησιάζει το triple witching Mαρτίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

του Θ. Σταυρόπουλου

Eισαγόμενη θετική αύρα μετά τα χθεσινοβραδινά εντυπωσιακά κέρδη της Wall Street που ακολούθησαν σήμερα τόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και η Σοφοκλέους δίνοντας ένα πρώτο θετικό δείγμα που δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια αν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές κλίμα.

Μάλιστα οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού την Πέμπτη 20 τρέχοντος αναμένεται το triple witching Mαρτίου δηλαδή το κλείσιμο των συμβολαίων επί δεικτών και μετοχών (αξίζει υπενθύμισης ότι Παρασκευή 21 και Δευτέρα 24 Μαρτίου υπάρχει αργία για το ΧΑ λόγω του Πάσχα των Καθολικών).

Σε αυτή την περίπτωση και αν συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα έρθουν σε δύσκολη θέση οι διατηρούντες short θέσεις (μέχρι και σήμερα έδειχναν αρκετά ψύχραιμοι) και το πιθανό covering δεν αποκλείεται να ενδυναμώσει την ανοδική τάση.

Βέβαια από την άλλη πλευρά υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης που παραπέμπει στο ατελείωτο κερδοσκοπικό γαϊτανάκι του πετρελαίου και τα αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά του δολαρίου, ενώ η συγκρατημένα απαισιόδοξοι περιμένουν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου των εισηγμένων στην πέραν του Ατλαντικού όχθη ώστε να επαναπροσδιορίσουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Τεχνικά η σημερινή κίνηση με ανοδικό gap αν μη τι άλλο δημιούργησε κάποια ερωτηματικά με τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να καλούνται να δείξουν αν αυτό είναι gap εκτόνωσης ή gap εκκίνησης.

Για τον FT 20 το gap ορίζεται μεταξύ των 2.056 και 2.085 μονάδων, ενώ οι πρώτες στηρίξεις χαμηλότερα του gap οριοθετούνται στις 2.042, 2.022-14 και 2.002 μονάδες.

Αντίθετα οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.105 – 10, 2.115 και 2.131 μονάδες όμως τεχνικά ζητούμενο παραμένει το κλείσιμο άνω των 2.230 μονάδων.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FT 20, του οποίου το τοπίο στο ξεκίνημα ήταν καταπράσινο θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η εικόνα άλλαξε αρκετά στο κλείσιμο.

Έτσι με πτώση άνω του 3% έκλεισε ο Τιτάν, πτώση άνω του 2% για ΔΕΗ και 3Ε, αξιοσημείωτες απώλειες για MIG και αρνητικό κλείσιμο για Intralot, Μotor Oil και Μυτιληναίο. Αντίθετα κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και με κέρδη άνω του 5% η Eurobank, κέρδη άνω του 3% για Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, ΤΤ, ενώ με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ.

Επίσης αξιοσημείωτα κέρδη για ΕΛΤΕΧ, Alpha και MPB και θετικό κλείσιμο για ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΑΤΕ.

Ο ΓΔ ξεκίνησε με ανοδικό gap, προσέκρουσε δύο φορές στην περιοχή των 4.076 όμως τελικά έκλεισε τελικά κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό και συγκεκριμένα στις 4.045, 22 μονάδες με κέρδη 1,47%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 341 εκατ. εκ των οποίων τα 29,6 εκατ. αφορούσαν πακέτα.

Ανοδική συνεδρίαση μειωμένων συναλλαγών στα παράγωγα με τους εκεί εμπλεκόμενους να ακολουθούν την κίνηση της υποκείμενης, μειώνοντας σχετικά τις υπάρχουσες υποτιμήσεις. Σαφώς καλύτερη η τελική εικόνα με 176 ανοδικές μετοχές έναντι 77 πτωτικών, ενώ για 27 τίτλους τα ημερήσια κέρδη κυμάνθηκαν από 5% έως 15,56%.

Αναφορικά με τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές ξεχώρισαν Sprider, NΕΛ, Μultirama, Πηγασος, ΣΩΛΚ, ΔΟΛ, Jumbo, ΕΧΑΕ, S&B και Σιδενόρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v