Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι ασπιρίνες και ο άρρωστος

Ασπιρίνες χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα έχουν αποδειχτεί οι προσπάθειες της Fed να ενισχύσει τη ρευστότητα στις αγορές και ίσως η μόνη λύση που έχει, πριν να είναι αργά, είναι να βγει η ίδια …αγοραστής!

Oι ασπιρίνες και ο άρρωστος
Το πανηγύρι δεν κράτησε παρά μία μόνο μέρα.

Οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη των τελευταίων 5 χρόνων την Τρίτη και τα spreads στα εταιρικά ομόλογα συμπιέστηκαν, ενώ το κόστος ασφάλισης έναντι του πιστωτικού κινδύνου, δηλαδή της αδυναμίας των εταιριών να εξυπηρετήσουν τα ομολογιακά δάνειά τους, δεν μειώθηκε ανάλογα.

Όλα αυτά επειδή η Fed ανακοίνωσε νέα μέτρα για την υποτιθέμενη τόνωση της ρευστότητας των αγορών και κυρίως τις εβδομαδιαίες δημοπρασίες μέχρι το συνολικό ποσό των 200 δισ. δολαρίων.

Τρία ήταν τα καινούργια στοιχεία της νέας μορφής διευκόλυνσης (TSLF) της Fed του κ. Μπεν Μπερνάνκε προς τις αγορές.

Η επιμήκυνση του χρόνου δανεισμού στις 28 μέρες, το αυξημένο ποσό δανεισμού και κυρίως η προσθήκη των αμερικανικών στεγαστικών ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης με υψηλό βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας ”ΑΑΑ” στη λίστα των εξασφαλίσεων που αποδέχεται για δάνεια προς τους βασικούς διαπραγματευτές που δεν είναι αναγκαία.

Όπως όμως τις δύο προηγούμενες φορές, τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο του 2007, έτσι και τώρα η προσπάθεια της Fed να καλμάρει τις αγορές προσφέροντάς τους ρευστότητα δεν φαίνεται να στέφεται από επιτυχία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει καλά στοιχεία. Κάθε άλλο. Ορισμένοι βασικοί διαπραγματευτές (primary dealers) δεν είχαν πρόσβαση σε άλλες μορφές πιστοδοτικών διευκολύνσεων που υπάρχουν μέχρι σήμερα, αλλά αποκτούν με την τελευταία.

Όλα αυτά μπορεί να βοηθούν προσωρινά την κατάσταση, όπως η ασπιρίνη τον άρρωστο, όμως δεν μπορούν να τον θεραπεύσουν.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η Fed τροφοδοτεί ρευστότητα το σύστημα από τη μια πλευρά και από την άλλη την αποστειρώνει (sterilize) για να μην αυξηθεί η συνολική ρευστότητα του συστήματος και ενισχυθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Η ανταλλαγή αμερικανικών κρατικών ομολόγων με άλλα ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να έχει την ίδια ευεργετική επίπτωση στις πιστωτικές αγορές με άλλα μέτρα.

Ποια;

Πρώτον, την απορρόφηση της υπερβάλλουσας προσφοράς αμερικανικών στεγαστικών ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης που έχουν προκαλέσει οι αναγκαστικές πωλήσεις τέτοιων χρεογράφων από hedge funds, τράπεζες και από άλλους επενδυτές που αναζητούν ρευστότητα.

Η Fed δεν έχει κάνει ακόμη ούτε καν εκείνο για το οποίο δεν χρειάζεται καμία έγκριση: Να αγοράσει ομόλογα των Fannie και Freddie για δικό τους λογαριασμό.

Εξυπακούεται ότι τέτοιου είδους αγορές θα επηρέαζαν τις τιμές των συγκεκριμένων ομολόγων, κάτι που προφανώς δεν θέλει να κάνει η Fed για να μη θεωρηθεί ότι εκτρέπεται του σκοπού της.



Δεύτερον, τη μείωση του βασικού επιτοκίου παρέμβασης σε τέτοια επίπεδα που δεν θα διαψεύδουν τις προσδοκίες των αγορών και θα αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Η Fed έχει μία ακόμη ευκαιρία σε αυτό το μέτωπο μειώνοντας την επόμενη εβδομάδα το επιτόκιο Fed Funds Rate στο 2,25% από 3%.

Η Fed έχει κάνει ήδη αρκετά λάθη τακτικής. Είναι καιρός να επανορθώσει το μεγαλύτερο, ευθυγραμμιζόμενη με τις προπορευόμενες αγορές.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v