Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πωλητές... έτοιμοι για όλα!

Εντυπωσιακό come back των πωλητών με τα πυρά τους να στρέφονται και πάλι κατά των δεικτοβαρών τίτλων μετά το ανοδικό διάλειμμα των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων. Η εικόνα στις περισσότερες μετοχές του FT 20 έδινε την εντύπωση ότι η πτώση μόλις ξεκίνησε. Νέο ιστορικό χαμηλό για ΑΕΓΕΚ, Lannet, Βetanet, TENΕΡΓ και ΕΝΚΛΩ.

του Θ. Σταυρόπουλου

Η πτώση ξεκίνησε σήμερα; Ερώτημα καθαρά ρητορικού χαρακτήρα που επιχορηγείται από τη σημερινή εικόνα που συνόλου σχεδόν των δεικτοβαρών τίτλων στους οποίους οι ισχυρές ρευστοποιήσεις έστειλαν χαμηλότερα τιμές και ψυχολογία.

Μάλιστα θα μπορούσε ξεκάθαρα να υποστηριχθεί ότι η τελευταία ώρα της συνεδρίασης όταν και ο ΓΔ είδε τα χαμηλά ημέρας η εικόνα της αγοράς ήταν περίπου αναμενόμενη καθώς άνοιξε έντονα αρνητικά η Wall, ενώ στην πλευρά των πωλητών προσχώρησαν και οι αγοραστές των δύο τελευταίων συνεδριάσεων.

Η στήλη στο τελευταίο χθεσινό χρηματιστηριακό σχόλιο είχε επισημάνει την εντυπωσιακή ψυχραιμία που συνέχισαν να επιδεικνύουν μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις οι διατηρούντες short θέσεις και βέβαια σήμερα επιβεβαιώθηκαν θριαμβευτικά.

Αργά αλλά σταθερά καθίσταται πλέον πασιφανές ότι και οι αμέσως επόμενοι μήνες στις αγορές δεν θα είναι εύκολοι και παρά το γεγονός ότι αρκετές μετοχές έχουν διαμορφώσει ελκυστικές αποτιμήσεις και εσωκλείουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις θα συνεχίσουν να δοκιμάζονται οι αντοχές των επενδυτών.

Μάλιστα το επόμενο μεγάλο πρόβλημα στην τρέχουσα φάση πιθανότατα να είναι η αντοχές των μεσομακροπρόθεσμων επενδυτών καθώς θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι ο κύκλος των πωλήσεων από τους βραχυπρόθεσμους μάλλον τείνει προς το τέλος του.

Δυστυχώς με το πετρέλαιο σε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά και τους φόβους για κατάρρευση του δολαρίου έναντι ευρώ και γεν να εντείνονται συνεχώς ασφαλώς και οι αγορές μετοχικών αξιών δεν μπορούν να παραμένουν σε εφησυχασμό ούτε βέβαια τον πρώτο λόγο να έχουν οι συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Απλά η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε ότι όσο πλησιάζει το triple witching θα εντείνεται η μεταβλητότητα και βέβαια επανέφερε βαριά νέφη ανησυχιών πάνω από το ΧΑ.

Ασφαλώς μετά από ανοδικό διάλειμμα δύο ημερών οι θεωρούμενοι διεκτοβαρείς τίτλοι βρέθηκαν και πάλι στο στόχαστρο των πωλητών κάτι που είχε ως αποτέλεσμα μόνο τα ΕΛΠΕ να διασωθούν με θετικό πρόσημο. Αντίθετα από μικρές έως συντριπτικές απώλειες για τις υπόλοιπες μετοχές του FT 20, με την πρώτη θέση των ηττημένων ημέρας να καταλαμβάνεται από την Εθνική (-6,36%).

Στην παρούσα φάση και αν η μετοχή υποχωρήσει κάτω από τη στήριξη των 35 ευρώ τεχνικά θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να βάλει σε δοκιμασία την αμέσως επόμενη στήριξη στα 33,5 ευρώ.

Από εκεί και πέρα απώλειες για όλα τα γούστα. Έτσι με πτώση άνω του 5% Βιοχάλκο, ΜΥΤΙΛ, MIG και Πειραιώς και του 4% για Intralot, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Κύπρου.

Επίσης με πτώση άνω του 3% έκλεισαν ΔΕΗ και 3Ε και του 2% ΕΛΤΕΧ, ΜΟΗ, Eurobank και ΤΤ, ενώ με μικρότερες απώλειες όλοι οι άλλοι τίτλοι του FT 20.

O ΓΔ ξεκίνησε με gap down λίγο μετά τις 15.50 βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 3.881.87 και έκλεισε στις 3.892,35 με πτώση 3,78% χωρίς αυτό να σημαίνει και αύξηση του τζίρου που έφθασε τα 347 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 55,8 αφορούσαν πακέτα και με την όλη εικόνα να συνηγορεί στην άποψη ότι περισσότερο από επιθετικές πωλήσεις η αγορά σήμερα υποχώρησε και λόγω έλλειψης αγοραστών.

Πτωτική συνεδρίαση σημαντικών απωλειών και για τα παράγωγα με τους εκεί εμπλεκόμενους να ακολουθούν την κίνηση της υποκείμενης διατηρώντας τις υπάρχουσες υποτιμήσεις, ενώ αξίζει υπενθύμισης ότι απομένουν μόλις 5 συνεδριάσεις για το triple witch Μαρτίου.

Τεχνικά η σημερινή συνεδρίαση ακύρωσε ότι έφτιαξαν οι δύο προηγούμενες. Ετσι αναφορικά με τον FT 20 οι επόμενες στηρίξεις στις 1.998, 1.986 και 1.975 – 65 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.104, 2022 και 2.036 μονάδες.

Ασφαλώς και δεν επιτρέπει πολλά σχόλια η τελική εικόνα με 27 ανοδικές μετοχές έναντι 241 πτωτικών, ενώ 32 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 7% έως 25,77%. Από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές οι ΔΟΛ, Jumbo, ΕΛΒΕ και Ηρακλής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v