Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Πονηρή”... πτώση

”Πονηρή” υποχώρηση βασικών δεικτών και μετοχών, λόγω ευρωαγορών, Carlyle και του νέου ιστορικά υψηλού για το ευρώ. Η διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης περνά και πάλι στα χέρια των αμερικανών, με το βλέμμα στραμμένο στα οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ, σήμερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η περίπτωση του Carlyle και το νέο ιστορικά υψηλό στα 1,5610 πριν από λίγο του ευρώ έναντι του δολαρίου, επιτείνουν τις πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ανάλογη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από νωρίς και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE 20 να χάνουν εύκολα τις πρώτες ασθενείς στηρίξεις, αλλά να ”ανθίσταται” ακόμη η Εθνική υψηλότερα του εύρους των 36-36,10 ευρώ.

Όμως, ενδέχεται η εικόνα που δημιουργείται και λόγω Carlyle να δείχνει ”πονηρή”.

Μένει να δούμε τα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα στις ΗΠΑ, όπως και το ενδεχόμενο κάποιας νέας παρέμβασης στο νομισματικό τομέα, καθώς η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ”ξεφεύγει” και πάλι.

Οι αμερικανοί είναι αλήθεια συνηθίζουν να παρεμβαίνουν σε τέλη ή σε αρχές εβδομάδας, ενώ διορατικοί παίκτες συνεκτιμούν την λήξη των Συμβολαίων μηνός Μαρτίου την επόμενη Παρασκευή.

Για τον Γενικό Δείκτη καλό θα ήταν, σύμφωνα με την εκτίμηση έγκυρων αναλυτών, η συντήρησή του υψηλότερα των 3.960 μονάδων.

Μέχρι στιγμής όμως χαμηλό ημέρας ”γράφεται” στις 3.944,2 μονάδες.

Για τον FTSE 20 από τη στιγμή που ”χάθηκαν” οι στηρίξεις στις 2.084 και 2.055 μονάδες, θα πρέπει να ”κρατηθούν” οπωσδήποτε σε κλείσιμο οι 2.014 μονάδες.

Εάν μάλιστα ο συγκεκριμένος δείκτης επιτευχθεί να διαμορφωθεί πάνω από τις 2.055 μονάδες, ακόμη καλύτερα.

Στο... ταμπλό, ο αριθμός των 160 μετοχών που υποχωρούν αποδίδει εν πολλοίς την τάση και τη διάθεση που διαμορφώνεται.

Μόλις 13 μετοχές στο... πράσινο, με πιο αξιοπρόσεκτη την αντίδραση των Γρηγόρη, ΔΟΛ, ΝΕΛ, Olympic Catering, Μινωικών Γραμμών, Μοτοδυναμικής και Creta Farm.

Στον αντίποδα έχουμε να παρατηρήσουμε πως ακόμη και στην Εθνική που έφθασε μέχρι τα 36,06 ευρώ, οι συναλλαγές μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης δεν ξεπερνούσαν τις 300.000 τεμάχια και σε αξία τα 11 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως μεγαλύτερη προσφορά εκδηλώνονταν σε Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Κύπρου, Marfin Investment Group, ΕΧΑΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Μυτιληναίο και Intralot.

Ξεκάθαρα πτωτική λοιπόν η αρχή της συνεδρίασης, μας πήγε χωρίς πολλά-πολλά χαμηλότερα, ωστόσο από τη στιγμή που ”κρατούνται” αξιόλογες ”στηρίξεις” παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Εκτιμούμε πως η διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης βρίσκεται προφανώς και πάλι στα χέρια των Αμερικανών και δεδομένου του νέου ιστορικού για το ευρώ θα ποντάραμε σε ορίζοντα μιας-δυο συνεδριάσεων στο ενδεχόμενο παρέμβασης και αντίδρασης βασικών δεικτών και μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v