Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aγορές: Από την Bear στη… Σκύλλα και στη Χάρυβδη!

Το παιχνίδι χοντραίνει. Τα βαριά ονόματα του καπιταλισμού γονατίζουν, ενώ οι κινήσεις της Fed δείχνουν αναποτελεσματικότητα, ο πληθωρισμός αναζωπυρώνεται και η αγωνία χτυπάει... κόκκινο.

Aγορές: Από την Bear στη… Σκύλλα και στη Χάρυβδη!
Αν οι συνομιλίες για πώληση της Bear Stearns στην JP Morgan Chase δεν καρποφορήσουν μέχρι σήμερα είναι πολύ πιθανό η 5η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ να κάνει αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς χρεοκοπίας, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ έγκυρων μέσων του εξωτερικού.

Δεν είναι ό,τι καλύτερο για τις υπόλοιπες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες
-μερικές εκ των οποίων, όπως η Goldman Sachs, η Lehman Brothers και η Morgan Stanley, ανακοινώνουν αποτελέσματα αυτήν την εβδομάδα- και για τις διεθνείς αγορές.

Αν η 85χρονη Bear
Stearns, η οποία μετρά στους μεγαλύτερους μετόχους της τη Morgan Stanley, την Barclays Global Investors, τον δισεκατομμυριούχο κ. Joseph Lewis και τις μεγάλες εταιρίες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων Vanguard Group και Janus Capital Management, μπορεί να καταρρεύσει, γιατί να μη συμβεί το ίδιο με άλλες;

Κι αν υψηλόβαθμα στελέχη της Bear Stearns μπορούν να ψεύδονται την Τετάρτη στο CNBC, όπως ο διευθύνων σύμβουλος κ. Alan Schwartz, ισχυριζόμενοι ότι η τράπεζά τους δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, και την Παρασκευή να απευθύνονται στη Fed ζητώντας επειγόντως ρευστό, γιατί να μην υποθέσει κάποιος ότι το ίδιο συμβαίνει με άλλες τράπεζες και εταιρίες του χρηματοοικονομικού τομέα των ΗΠΑ κι άλλων χωρών;

Πρόκειται για εύλογα ερωτήματα που επιζητούν απάντηση.

Φυσικά, η Bear δεν είναι μόνη, αν και κατέχει τα πρωτεία τα πρώτα hedge funds που αντιμετώπισαν προβλήματα πέρυσι τον Ιούνιο να είναι δικά της.

Αυτήν τη φορά προηγήθηκαν της Bear άλλα γνωστά hedge funds, όπως η Carlyle Capital, η Drake Management και το Peloton Partners, που απέδειξαν πόσο επικίνδυνη είναι η μόχλευση σε περιόδους κρίσης.

Ιδίως εκείνη που βασίζεται σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό όταν οι αξίες μετοχών και ομολόγων πέφτουν κατακόρυφα και οι πιστωτές των hedge funds αρχίζουν τις ρευστοποιήσεις για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

Η κρίση εμπιστοσύνης είναι χειρότερη κι από την κρίση ρευστότητας
.

Ακόμη κι αν υπάρχει ρευστό είναι δώρον άδωρον αν οι συναλλασσόμενοι, κυρίως οι τράπεζες, δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και προτιμούν να το κρατάνε στα κοφίνια τους, ωθώντας τα επιτόκια της διατραπεζικής του ευρώ και του δολαρίου στα ύψη.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 3μηνο επιτόκιο Euribor ανέβηκε στο 4,62% την Παρασκευή που ανακοινώθηκαν τα νέα για την Bear Stearns, από 4,60% την Πέμπτη, με την ΕΚΤ να διατηρεί σταθερό το παρεμβατικό επιτόκιό της στο 4%, ενώ το 3μηνο επιτόκιο Libor του δολαρίου σκαρφάλωσε στο 5,93% από 5,84% την Πέμπτη.

Η κρίση εμπιστοσύνης γίνεται πιο ευδιάκριτη σε περιπτώσεις όπως η τωρινή που οι αγορές αντιλαμβάνονται ότι η Fed, στην οποία όλοι σχεδόν εναπόθεταν τις ελπίδες τους για αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης, τρέχει αποδεδειγμένα πίσω από τις εξελίξεις.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο πληθωρισμός συνεχίζει να ανεβαίνει στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη την ίδια στιγμή που οι τιμές των μετοχών, των εταιρικών ομολόγων βυθίζονται και οι τιμές του real estate είτε έχουν καταρρεύσει, όπως στις ΗΠΑ, είτε εμφανίζουν κάμψη.

Η άσκηση της νομισματικής πολιτικής δεν είναι πλέον μονόδρομος αφού η υπερβολική μείωση των επιτοκίων παρέμβασης μπορεί να ρίξει περισσότερο τις τιμές τόσο των μετοχών όσο και των ομολόγων λόγω αναθεώρησης προς τα πάνω των πληθωριστικών προσδοκιών.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν κάνει εντύπωση ότι το βασικό ερώτημα στο μυαλό των περισσότερων επενδυτών παγκοσμίως είναι ποιος θα είναι η επόμενη Bear Stearns ή Carlyle Capital.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v