Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγοραστές (ΟΤΕ - MIG) vs πωλητών (ΕΤΕ)

Αν και ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο δεν έλειψαν οι έντονες διακυμάνσεις με αφορμή - κυρίως - την Bear Stearns. Ευάλωτη ψυχολογία, μεταβλητότητα και επερχόμενο triple witch συνηγορούν για μία τουλάχιστον ενδιαφέρουσα εβδομάδα έστω και τεσσάρων συνεδριάσεων.

του Θανάση Σταυρόπουλου

Ανοδική συνεδρίαση εντυπωσιακών διακυμάνσεων που διαμορφώθηκαν από αλληλοσυγκρουόμενες εισαγόμενες ειδήσεις.

Έτσι, την αρχική ευφορία που έφερε η ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον μήνα Φεβρουάριο στις ΗΠΑ και ο οποίος παρέμεινε αμετάβλητος ενισχύοντας τα σενάρια για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από τη Fed στις 18/3, φάνηκε να ακυρώνεται τόσο από την είδηση σύμφωνα με την οποία η Bear Sτearns ξεμένει από ρευστότητα και αναλαμβάνουν σχέδιο σωτηρίας JP Morgan και Fed, αλλά και από την ανακοίνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τον μήνα Μάρτιο στις ΗΠΑ, που σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία βρέθηκε σε χαμηλό 16 ετών.

Έτσι, αν και ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, κατέγραψε ένα εντυπωσιακό εύρος 106 μονάδων (χαμηλό ημέρας 3.892,35, υψηλό 3.998,66) για να κλείσει τελικά στις 3.924,37 μονάδες, με κέρδη 0,82%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 350 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 35,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ασφαλώς η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε κατά τον πλέον ενδεικτικό τρόπο ότι η ευάλωτη ψυχολογία αποτελεί ”θερμοκήπιο” μεταβλητότητας για τα χρηματιστήρια διεθνώς, με τις αγορές και τους εμπλεκόμενους να αλλάζουν εντυπωσιακά εύκολα πρόσημο και ψυχολογία.

Βέβαια αν μη τι άλλο η σημερινή τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας άφησε και ένα πρώτο θετικό δείγμα και αυτό είναι το γεγονός ότι παρά το ότι Ευρώπη και Αμερική από κάποια στιγμή και μετά γύρισαν σε βαθύ κόκκινο, το θετικό πρόσημο για την Σοφοκλέους τόσο στον Γενικό Δείκτη όσο και σε ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό άντεξε μέχρι τέλους.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του 20άρη, θα μπορούσε άνετα να υποστηριχθεί ότι τρεις ήταν αυτές που συγκέντρωσαν την μερίδα του λέοντος στο ενδιαφέρον των εμπλεκομένων.

Στην θετική πλευρά ΟΤΕ (+3,35%) και MIG (+8,04%) εν μέσω των συνεχιζόμενων φημών για πιθανές μετοχικές εξελίξεις στον Οργανισμό, αλλά και μετά την έκθεση της Citigroup με σύσταση ”buy” και τιμή-στόχο τα 27 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ.

Από την άλλη πλευρά ο τίτλος της Εθνικής, που έδειξε και σήμερα με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο ότι ο εν δυνάμει πωλητής παραμένει παρών και ισχυρός. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο τίτλος όχι μόνο να κλείσει με απώλειες 2,86%, αλλά να απολέσει με εντυπωσιακή ευκολία την στήριξη των 35 ευρώ, κάτι που τον αναγκάζει να αναζητήσει την αμέσως επόμενη στα 33,5 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE, με αξιοσημείωτες απώλειες Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ, αρνητικό κλείσιμο για τον Τιτάνα και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Intralot και Motor Oil.

Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Coca Cola, των δύο ποσοστιαίων μονάδων για ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Eurobank, αξιοσημείωτα κέρδη για Πειραιώς, Κύπρου, Αγροτική, Βιοχάλκο και θετική μεταβολή για Ελληνική Τεχνοδομική.

Για τους λάτρεις των στατιστικών η εβδομάδα που μόλις έληξε έδωσε στον Γενικό Δείκτη οριακές απώλειες 0,05%, ενώ από την αρχή του χρόνου οι απώλειες φτάνουν στο 24,22%.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, όπου η μεταβλητότητα και οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν σημαντικά τις συναλλαγές. Μάλιστα τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης επέδειξαν σαφώς καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μειώνοντας τις υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, οι επόμενες αντιστάσεις στις 2.044, 2.056, 2.070, 2.090 και το τεχνικά ζητούμενο σε πρώτη φάση κλείσιμο υψηλότερα των 2.110 μονάδων. Αντίθετα, οι πρώτες στηρίξεις στις 2.020, 2.006, 1.985 και 1.977 μονάδες.

Ικανοποιητική παρά τις διακυμάνσεις η τελική εικόνα με 153 ανοδικές μετοχές έναντι 84 πτωτικών και 19 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5% έως 19,17%.

Στους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν Λάμψα, Eurodrip, ΕΛΒΕ, Q&R, ΝΕΛ, Πήγασος, Ελληνικά Καλώδια, Βιοκαρπέτ, Jumbo, Έλτον, ΣΙΔΜΑ και Elmec Sport.

Τέλος, με δεδομένη την υπάρχουσα μεταβλητότητα και το triple witch Μαρτίου την ερχόμενη Πέμπτη θεωρείται περίπου βέβαιο ότι οι εμπλεκόμενοι στις αγορές αν μη τι άλλο δεν θα πλήξουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v