Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλα ανοιχτά και... δύσκολα

Σε μία ακόμη εβδομάδα δοκιμασίας εισέρχονται οι αγορές με τη Σοφοκλέους να ακολουθεί από κοντά. Η FED συνεχίζει τις πυροσβεστικές επεμβάσεις, ενώ η MIG εξασφαλίζει premium 35,8% από τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εβδομάδα μεγάλη για τις αγορές αυτή που ξεκινάει σήμερα. Μεγάλη Εβδομάδα όμως για τους καθολικούς, με τις αγορές να λειτουργούν για τέσσερις συνεδριάσεις και στο τέλος του κύκλου να τις περιμένει η λήξη τριπλών παράγωγων προϊόντων, για τον μήνα Μάρτιο (και το α΄ τρίμηνο).

Αναμφίβολα το κλίμα στις διεθνείς αγορές αποτυπώνεται εύγλωττα στην κατά 2,6% υποχώρηση πριν από λίγο των futures του DAX στη Φρανκφούρτη.

Περίεργη αρχή για τις αγορές ομολογουμένως, με τη Fed να στέλνει… μηνύματα για μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, το οποίο οι αναλυτές προεξοφλούν στις 50 έως και 75 μονάδες βάσης.

Έναντι πινακίου φακής πωλείται στην JP Morgan η Bear Stearns, καθώς στο σχετικό θέμα η καταρρέουσα εταιρία φαίνεται να αποτιμάται στα… 2 δολάρια ανά μετοχή.

Προφανώς για σήμερα η βραχυπρόθεσμη τάση έχει προεξοφληθεί και μένει να αφομοιωθούν κατά το δυνατόν το εύρος και η ένταση της υποχώρησης.

Όμως σε αυτήν τη συγκυρία έρχεται, ας μας επιτραπεί η έκφραση, το Marfin Investment Group και πετυχαίνει συμφωνία με την Deutsche Bank για την πώληση του 19,99% του ΟΤΕ στα 26 ευρώ ανά μετοχή.

Επειδή τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες αρκετά γράφτηκαν και περισσότερα ακούστηκαν γύρω από τη συμμετοχή του MIG στον ΟΤΕ και την αποτελεσματικότητα της επενδυτικής αυτής κίνησης, είτε αρέσει στους περισσότερους είτε όχι σε λιγότερους, ο όμιλος επιτυγχάνει την ανατροπή.

Σε αυτήν τη συγκυρία, λοιπόν, κλείνει ένα «μέτωπο» για το MIG, επιβεβαιώνοντας την ευελιξία του σχήματος, το σημαντικότερο όμως, την εξασφάλιση υπερπολύτιμης ρευστότητας σε χαλεπούς καιρούς.

Για να δούμε, καθώς ο όμιλος παραμένει στο παιχνίδι εμφανώς ενισχυμένος σε μια περίοδο όπου το… μετρητό είναι ο άρχοντας.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, επιμένουμε πως οι συνεδριάσεις είναι ιδιαίτερα «πονηρές». Και πως πέραν της προεξοφλούμενης σημερινής εικόνας της αγοράς, πολλά μπορεί να συμβούν και ενδεχομένως να ανατραπούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, την Πέμπτη.

Και όσο ο S&P 500 «αρνείται» να υποχωρήσει χαμηλότερα των 1.270-1.282 μονάδων, το παιχνίδι, κατά την εκτίμησή μας, στη Νέα Υόρκη, στις αγορές, δεν έχει χαθεί.

Αναφερόμαστε πάντα στη βραχυπρόθεσμη τάση και στο ενδεχόμενο καθαρά τεχνικής μορφής αντανακλαστικών ανοδικών αντιδράσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v