Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομάδα αργιών και triple witching

H βραχυπρόθεσμη τάση σε μια εβδομάδα 4  συνεδριάσεων με λήξη τριών παράγωγων προϊόντων την Πέμπτη, εξαρτάται σε μείζονα βαθμό από τη Wall. Θετικό στοιχείο οι επιχειρηματικές κινήσεις, μετά από απραγία ημερών.

Επί ξηρού ακμής παραμένουν οι αγορές, ειδικότερα μετά την χθεσινοβραδινή ”μαγική” εικόνα στη Wall. Για το Χρηματιστήριο Αθηνών η εβδομάδα πέρασε μάλλον ικανοποιητικά, από την άποψη ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Το σημαντικότερο είναι πως μετά από απραγία ημερών, υπήρξαν ουσιαστικές επιχειρηματικές κινήσεις, ειδήσεις.

Από τις κυοφορούμενες εξελίξεις στο μέτωπο ΟΤΕ/Δημοσίου – Marfin Investment Group, τα μέσα ενημέρωσης μέχρι το εμπόριο, τρόφιμα – είδη διατροφής και ορισμένους επιμέρους τομείς.

Αρκούν αυτά για να αποφευχθούν τα χειρότερα την επόμενη εβδομάδα; Είναι προφανές πως η βραχυπρόθεσμη τάση σε μία εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων με λήξη ”τριών παράγωγων προϊόντων” την Πέμπτη, εξαρτάται σε μείζονα βαθμό από την πορεία των ξένων αγορών, ειδικότερα της Αμερικής.

Στην περίπτωση της αμερικανικής αγοράς, όλο και περισσότεροι ”ποντάρουν” στο ενδεχόμενο μίας επόμενης κίνησης της FED, ορισμένοι μάλιστα φτάνουν μέχρι του σημείου να προεξοφλήσουν τη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά ολόκληρη μία ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή στο 2%.

Κατά την εκτίμηση διορατικών αναλυτών, μέχρι τη συνεδρίαση της Τρίτης το ”παιχνίδι” στη Wall παίζεται στις αντοχές του S&P 500.

Αυτό γιατί από την αρχή του έτους για τον συγκεκριμένο δείκτη ”δοκιμάστηκε” έξι και μία χθες επτά φορές η περιοχή των 1.270 - 1.282 μονάδων.

Από τις 22/1 μέχρι και τη συνεδρίαση της 11/3 ακολούθησαν για έξι φορές αντιδράσεις του συγκεκριμένου δείκτη.

Εάν η συγκεκριμένη περιοχή συντηρηθεί στην προεξοφλούμενη δύσκολη συνεδρίαση της Δευτέρας και ακολουθήσει ”η προεξοφλούμενη” μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τότε το ”ποντάρισμα” μπορεί να κερδιθεί.

Σε αυτήν την περίπτωση έχει καλώς, καθώς η αγορά μας μπορεί να κινηθεί με βασικούς δείκτες και μετοχές προς τις πρώτες περιοχές αντίστασης.

Στο σχετικό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου αναφέρονται λεπτομερώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά της βραχυπρόθεσμης τάσης για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE.

Στην αντίθετη περίπτωση η αγορά μας μπαίνει βραχυπρόθεσμα και πάλι σε δοκιμασία, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν πως μία ενδεχόμενη τελεσφόρηση των επαφών στο μέτωπο ΟΤΕ/Δημοσίου – MIG και πιθανού στρατηγικού επενδυτή θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν ικανό καταλύτη για την αγορά μας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε μία τέτοια περίπτωση και εν μέσω γενικότερης… απουσίας θετικών ειδήσεων και εξελίξεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μία πιθανή συμφωνία θα ήταν από τις λίγες σημαντικές αυτήν την περίοδο στη γηραιά ήπειρο.

Σε κάθε περίπτωση θα δείξει από Δευτέρα – Τρίτη.

Όλα αυτά βέβαια αφορούν στην βραχυπρόθεσμη τάση μέχρι και τη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης, γιατί κοιτάζοντας πέρα από τις 26 Μαρτίου διαπιστώνουμε πως το σκηνικό παραμένει ιδιαίτερα βεβαρημένο στις διεθνείς αγορές.

Η χθεσινή περίπτωση της Bear Stearns ούτε η πρώτη αλλά, δυστυχώς για τις αγορές, ούτε η τελευταία δείχνει να είναι. Οι αγορές θα δοκιμάζονται επί μακρόν, κάτι που αποτελεί κοινή εκτίμηση των περισσότερων εχέφρονων οικονομικών παραγόντων.

Μέχρι τότε επιμονή και υπομονή και με την καινούρια μορφή του euro2day.gr από τη Δευτέρα, ξανά στις επάλξεις.

Μ.Γελ.

-----------------

Όπως αναφέρει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αν και έγραψε νέο χαμηλό αρχίζει να διαμορφώνει σχηματισμό βάσης ή ενός τοπικού πυθμένα που θα μπορούσε να δώσει μια ουσιώδη αντίδραση.

Οι ταλαντωτές αν και εξομάλυναν κάπως τις αποκλίσεις παραμένουν σε υποτιμημένες ζώνες στο ημερήσιο και εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών αυξάνοντας την πιθανότητα ανάκαμψης του Γενικού Δείκτη.

Η πτωτική συνεδρίαση της Πέμπτης αν και έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας με σημαντική αρνητική διακύμανση δεν ακολουθήθηκε από ισχυρό όγκο συναλλαγών γεγονός που πιθανόν να οφείλεται και στην εξασθένιση της προσφοράς μετά από 1.300 μονάδες σχεδόν συνεχούς πτώσης η οποία κατά ανάλογο τρόπο εμφανίζει σε πολλά τραπεζικά διαγράμματα σε χαμηλά 77 εβδομάδων. Εκτιμούμε ότι πριν από οτιδήποτε άλλο η εκδήλωση μιας ανοδικής αντίδρασης προηγείται.

Επισημαίνουμε τέλος ότι την ερχόμενη Πέμπτη λήγουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών και μετοχών για το μήνα Μάρτιο καθώς η αγορά θα παραμείνει κλειστή για τον εορτασμό του καθολικού Πάσχα”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.924.37 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,05%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να διαμορφωθούν στο 24,22%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 0,67%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 0,92%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,22% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι κλάδοι των Μέσων Ενημέρωσης (6,75%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (6,65%), των Τηλεπικοινωνιών (4,59%), των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (4,36%) και του Εμπορίου (2,27%).

Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-9,28%), των Χημικών (-3,43%), των Ασφαλειών (-2,80%) και των Τροφίμων και Ποτών (-2,29%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΝΕΛ (24,53%), Jumbo (19,62%), ΔΟΛ (15,97%), Κεραμεία Αλλατίνη (15,28%), Πήγασος Εκδοτική (15,14%), Βιοσώλ (ΠΟ 13,89%), Sprider (13,43%), ΕΛΒΕ (11,59%), MIG (11,40%) και Λάμψα (11,25%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Λιβάνης (-37,02%), ΑΕΓΕΚ (-29,03%), Envitec (-18,67%), Ρόκας (ΠΟ -18,31%), Τεχνική Ολυμπιακή (-15,28%), Μοχλός (-13,33%), Επίλεκτος (-13,33%), Ρόκας (-12,61%), ΔΙΕΚΑΤ (-12,12%) και Ευρωσύμβουλοι (-10,96%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v