Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Blue chips... έτοιμα για όλα

Με πτώση αλλά και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας για τον ΓΔ και την αναλογία ανοδικών–πτωτικών ξεκίνησε η νέα εβδομάδα. Η καταρχήν επιθυμητή διόρθωση μετατρέπεται σταδιακά σε σημαντική ανησυχία για την πλειονότητα των επαγγελματιών που αναφέρονται σε ιδιαίτερα τραυματισμένη ψυχολογία και συνεχίζουν να δίνουν τον πρώτο λόγο στο διεθνές κλίμα. Κόντρα στο ρεύμα ΔΕΗ, 3Ε, ΕΛΤΕΧ, Εμπορική, Eurobank, ΟΤΕ και Τιτάνας (κ).

του Α. Αναγνωστόπουλου

Και όμως, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό ημέρας σε μία συνεδρίαση (την πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας) που αποδείχθηκε και αυτή ιδιαίτερα βασανιστική για το σύνολο των εμπλεκομένων.

Είναι πλέον πασιφανές ότι τα πάντα εξαρτώνται από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και οι όποιες τεχνικές αναλύσεις δίνονται απλώς για να υπάρχουν, καθώς οι στηρίξεις καταρρέουν μπροστά στον ”ενθουσιασμό” των πωλητών.

Σε μία τέτοια περίπτωση και αν δεν υπάρξει πειστική ανοδική αντίδραση από τα μεγάλα χρηματιστήρια κάθε πρόβλεψη καθίσταται απόλυτα επισφαλής ακόμα και αν η παρατεταμένη συμπίεση των τιμών δημιουργεί προϋποθέσεις τεχνικής έστω αντίδρασης.

Όμως, στην παρούσα φάση η Σοφοκλέους δεν φαίνεται να έχει ανάγκη από ανοδική αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, αλλά από σταδιακή αποκατάσταση της θετικής ψυχολογίας των εμπλεκομένων, κάτι το οποίο θα φέρει σταδιακά και τη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, το οποίο εδώ και αρκετές συνεδριάσεις λείπει από το Χ.Α.

Άλλωστε, η πτωτική κίνηση που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, και η οποία στην αρχή εκλήφθηκε από το σύνολο των επαγγελματιών ως επιθυμητή διόρθωση, αλλά στην πορεία φαίνεται να δημιουργεί ανησυχίες, μάλλον επιβεβαιώνει το χρηματιστηριακό αξίωμα σύμφωνα με το οποίο ”είναι πολύ πιο εύκολο να προβλέψει κανείς πόσο μπορεί να ανέβει μια αγορά παρά πόσο μπορεί να πέσει”.

Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές προσχωρούν στην εκτίμηση ότι έχουν αρχίσει και μπερδεύονται οι χρηματιστηριακές εποχές με τον χειμώνα να φέρνει άνοιξη για τα διεθνή χρηματιστήρια και την ημερολογιακή άνοιξη να ξεκινά με βαρυχειμωνιά.

Όσον αφορά στα δικά μας, για να επιτευχθεί κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στο υψηλό ημέρας χρειάστηκε να καταγράψουν κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων οι Coca Cola (με ανοδικές διαθέσεις κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης), ΔΕΗ (με αγοραστικό ενδιαφέρον μετά τις 13:50) και των δύο ποσοστιαίων μονάδων ο Τιτάνας, αξιοσημείωτα κέρδη για τον ΟΤΕ, ενώ με θετικό πρόσημο γύρισαν και έκλεισαν Εμπορική, Eurobank και Ελληνική Τεχνοδομική.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Κύπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Intralot, των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Folli Follie, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Motor Oil, Alpha Bank, Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς και αρνητική μεταβολή για Ελληνικά Πετρέλαια και Cosmote.

Τεχνικά η εικόνα συνεχίζει να επιβαρύνεται με τις επόμενες στηρίξεις για τον FTSE στις 2.325-2.305 και 2.289 μονάδες και τις αντιστάσεις στις 2.354 και 2.430-2.440 μονάδες. Μόνο σε περίπτωση κλεισίματος του εν λόγω δείκτη υψηλότερα των 2.440 μονάδων μπορεί η ανοδική αντίδραση να επιδείξει συνέχεια και συνέπεια.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ένα εντυπωσιακό gap down, βρέθηκε ταχύτατα στο χαμηλό ημέρας των 4.245,16 μονάδων και από εκεί και πέρα αργά και βασανιστικά κάλυψε ένα μέρος των απωλειών και έκλεισε στις 4.344,79 με απώλειες 0,72%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 503 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 25,2 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Όσο και αν φαίνεται εντυπωσιακό, η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών (41) – πτωτικών μετοχών (239) βρέθηκε στο καλύτερο δυνατό σημείο της, καθώς ενδοσυνεδριακά οι μετοχές με θετικό πρόσημο μετριόντουσαν στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Αυτό το τελευταίο κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό αφού η Σοφοκλέους τους τελευταίους μήνες είχε δώσει κάποια δείγματα γραφής (τα οποία κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις διαψεύστηκαν παταγωδώς) ότι είχε απεξαρτηθεί από τις αγελαίες συμπεριφορές του παρελθόντος.

Τέλος, όσον αφορά στους λίγους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν για μία ακόμα συνεδρίαση η ΕΚΤΕΡ, όπως και ο όμιλος ATTIKAT, με ανοδικές διαθέσεις κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης η Frigoglass, ενώ ικανοποιητική εμφάνιση πραγματοποίησαν Αθηνά και Rilken.

Αντίθετα και όσον αφορά στους αρνητικούς πρωταγωνιστές (17 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 6% έως 15%) ασφαλώς πλέον ”αλγεινές” εντυπώσεις δημιουργεί ο τίτλος της Λαννέτ που ακουμπά πλέον σε ιστορικά χαμηλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v