Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ”αμαρτωλή” διαχείριση των Ταμείων

Το κρούσμα κακοδιαχείρισης Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ-ΤΕΑΔΥ μπορεί να στοίχισε λεφτά στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων. Ωστόσο όσα λεφτά κι αν χάθηκαν είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σ’ αυτά που χάνονται εδώ και χρόνια από τον αμαρτωλό τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση της περιουσίας των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων.

H ”αμαρτωλή” διαχείριση των Ταμείων
Όσοι εναντιώνονται στη σημαντική αύξηση του ποσοστού του ενεργητικού των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων που μπορεί να επενδυθεί σε μετοχές προβάλλουν συνήθως θέματα διαφάνειας και ρίσκου.

Όμως, η ζημία που φέρεται να υπέστη το ΤΕΑΔΥ, σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, από τη συναλλαγή με την Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ δεν αφορούσε σε μετοχές αλλά σε υπερτιμημένο ομόλογο.

Αυτό αποδεικνύει ότι οι επιτήδειοι μπορούν να βρουν τρόπο να γίνει η ρεμούλα είτε πρόκειται για μετοχές είτε πρόκειται για ομόλογα ή οτιδήποτε άλλο.

Υπό αυτή την έννοια, οι περιορισμοί που θέτει το σημερινό πλαίσιο διαχείρισης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων αποδεικνύεται στη πράξη ότι δεν προστατεύουν τους ασφαλισμένους.

Αντίθετα, διαιωνίζουν ένα σύστημα που υποθάλπει την αδιαφάνεια, εξυπηρετεί τους φίλους των κομμάτων εξουσίας και κατά κανόνα αποφέρει μικρότερες αποδόσεις για τον ίδιο βαθμό κινδύνου στα Ταμεία σε σχέση με εκείνες που θα επιτυγχάνονταν μέσα από ένα σύγχρονο πλαίσιο επαγγελματικής διαχείρισης.

Παρά τους πολλούς περιορισμούς που θέτει προς όφελος υποτίθεται των ασφαλισμένων, το σημερινό σύστημα διαχείρισης αποδείχθηκε στην πράξη ότι βρίσκεται σε αυτόματο πιλότο όσον αφορά στην εποπτεία των Ταμείων και της διαχείρισης της περιουσίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι η εποπτεία των ασφαλιστικών ταμείων είναι σήμερα αρμοδιότητα του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ενώ ο έλεγχος και η εποπτεία της διαχείρισης της περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών έχει ανατεθεί σε ειδική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι υπουργείων, της Τραπέζης της Ελλάδος, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της ΓΣΕΕ κ.λπ.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που παρουσιάστηκε το κρούσμα κακοδιαχείρισης στο μέτωπο Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ-ΤΕΑΔΥ σ’ ένα τέτοιο δαιδαλώδες σύστημα όπου ουσιαστικά δεν υφίσταται εποπτεία.

Ακόμη όμως και αν υπήρχε εποπτεία, η κακοδιαχείριση, υπό την έννοια ότι οι ασφαλισμένοι αποκομίζουν χαμηλότερες αποδόσεις από εκείνες που θα επιτύγχαναν, τις οποίες προσφέρει η σύγχρονη επαγγελματική διαχείριση, θα υπήρχε έτσι κι αλλιώς λόγω των περιορισμών που θέτει το σημερινό σύστημα.

Είναι αμαρτία που οι εμμονές αρκετών για τις μετοχές, και όχι μόνο, έχουν σταθεί εμπόδιο στη μεγιστοποίηση της απόδοσης της περιουσίας των Ταμείων μέσω τεχνικών για την καλύτερη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων των.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να εφεύρει τον τροχό στο μέτωπο της λειτουργίας των Ταμείων και της διαχείρισης της περιουσίας τους.

Υπάρχουν διάφορα παραδείγματα επαγγελματικής διαχείρισης των Ταμείων στο εξωτερικό από τα οποία θα μπορούσε να επιλεγεί εκείνο ή εκείνα που ταιριάζουν περισσότερο.

Εκείνο που δεν χρειαζόμαστε είναι το σημερινό σύστημα και τις διάφορες παραλλαγές του.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v