Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακτίδες αισιοδοξίας;

Μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, έδωσε ισχνή ανοδική αντίδραση εν μέσω συνεχών συναλλαγών σε πρόσημα και ψυχολογία, αφήνοντας μικρές ελπίδες για come back των αγοραστών. Στο -8,47% η εβδομαδιαία μεταβολή, στο -0,41% η επίδοση από την αρχή του έτους.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδική αντίδραση μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, που διεξήχθη σε μια συνεδρίαση γιο-γιο με το Γενικό Δείκτη και την ψυχολογία των εμπλεκομένων να αλλάζουν πρόσημα, όμως η τελευταία ώρα της συνεδρίασης και η τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών –πτωτικών μετοχών, σε συνδυασμό με τα αξιοσημείωτα κέρδη που κατέγραψαν αρκετοί τίτλοι, δίνουν κάποιους πρώτους πόντους στους αγοραστές και συνηγορούν για επικείμενη ανοδική αντίδραση σε περίπτωση που εξομαλυνθεί το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια.

Αυτό, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η νευρικότητα και η μεταβλητότητα θα εκλείψουν από τις αγορές και βέβαια και από τη Σοφοκλέους, όμως οι εβδομαδιαίες απώλειες του δείκτη που φτάνουν το 8,47% (και οι οποίες έγιναν αιτία η μέχρι στιγμής μεταβολή από τις 29/12/2006 να φτάνει στο -0,41%), φέρνουν πιο κοντά το σενάριο ουσιαστικής τεχνικής αντίδρασης.

Άλλωστε, οι έντονες διορθώσεις μπορεί να ”χαλάνε” αποτιμήσεις και ψυχολογία και απομακρύνουν το σενάριο ευθείας ανοδικής κίνησης, όμως από εκεί και πέρα βοηθούν στη δημιουργία ”επενδυτικών” ευκαιριών και βέβαια όσους προστρέξουν να τις εκμεταλλευτούν.

Εν τω μεταξύ, κατά γενική εκτίμηση των διεθνών αναλυτών το πρόσφατο πτωτικό ντόμινο που ταλαιπωρεί τα χρηματιστήρια διεθνώς δεν οφείλεται στην επιδείνωση των θεμελιωδών των εταιριών αλλά σε ανησυχίες ψυχολογικού κυρίως χαρακτήρα.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, στην οποία και πάλι η μεταβλητότητα έδωσε βροντερό παρόν σημαντικό ρόλο έπαιξε η υψηλή κεφαλαιοποίηση όχι τόσο λόγω των κερδών των δεικτοβαρών τίτλων όσο γιατί από κάποιο σημείο και μετά έδωσε την εντύπωση ότι τουλάχιστον ο δείκτης δεν θα υποχωρήσεις χαμηλότερα.

Από τις μετοχές του FTSE κέρδη μεγαλύτερα των 2 ποσοστιαίων μονάδων για την Coca Cola, αξιοσημείωτα κέρδη για Αγροτική, Βιοχάλκο, Ελλ. Τεχνοδομική, θετική μεταβολή για Εθνική, Εμπορική, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Follie Follie και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Eurobank, Κύπρου και Motor Oil.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Cosmote και Πειραιώς, αξιοσημείωτες απώλειες για Ελλ. Πετρέλαια, Intralot, Τιτάνα και αρνητικό πρόσημο για Alpha Bank και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης για ακόμα μία συνεδρίαση κινήθηκε σε ένα τουλάχιστον αξιοσημείωτο εύρος που έφτασε τις 123 μονάδες, άλλαξε αρκετές φορές πρόσημο και έκλεισε στις 4.376,3 μονάδες με κέρδη 0,14%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 570 εκατ. από τα οποία τα 27,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων όπου η μεταβλητότητα ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τις συναλλαγές, στα χαμηλά ημέρας αγορές από ισχυρά χαρτοφυλάκια και σχετική συρρίκνωση των αποτιμήσεων ήταν τα χαρακτηριστικά της ημέρας.

Σαφώς καλύτερη των προηγουμένων η τελική εικόνα με 161 ανοδικές μετοχές έναντι 95 πτωτικών και μετά από αρκετές συνεδριάσεις 15 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

Vivere, Eurobrokers, Centric, ΣΙΔΜΑ, Ελτρακ, Blue Star, Autohellas, Λυμπέρης, Alter, Κορδέλλου, Μπήτρος, Sprider, InfoQuest, Interfish και όμιλος ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (εν μέσω φημών για πιθανές σημαντικές εξελίξεις) στις πρώτες θέσεις των θετικών πρωταγωνιστών της ημέρας.

Η αγορά εισέρχεται σε δύσκολη φάση, περισσότερο απρόβλεπτη και δύσκολη για τους ιδιώτες επενδυτές, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει τη λογική της μείωσης της έκθεσης σε κίνδυνο εκτός από την αυξημένη ρευστότητα μια καλή επιλογή θα ήταν να εκμεταλλεύεται τα μικρά ράλι τιμών για διενέργεια πωλήσεων και όχι τις πτώσεις για αγορές. Ενώ οι ισορροπίες διαταράχθηκαν και το νέο υψηλό απομακρύνεται σαν κοντινό ενδεχόμενο, η πτώση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τελειώνει σύντομα ή έστω μπαίνουμε σε φάση σταθεροποίησης.

Σε τέσσερις μέρες πτώσης η ”καλή μαγιά” φαίνεται να έχει χαθεί και τέτοιες πληγές χρειάζονται χρόνο να επουλωθούν. Όλα αυτά αποτελούν μια πραγματικότητα που δύσκολα μπορεί να αναστραφεί αφού και η κοινοποίηση μιας καλής επιχειρηματικής είδησης αναστέλλεται για καλύτερες ημέρες όπου θα τύχαινε μιας καλύτερης υποδοχής στην αγορά.

Τεχνικά θα πρέπει να περιμένουμε νευρικές διακυμάνσεις, αυξημένη μεταβλητότητα και σπασμωδικές κινήσεις στις αγορές, ενώ η απότομη πτώση είναι πιθανό να δώσει σύντομη ανοδική αντίδραση λίγο υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Το ”άσχημο σενάριο” εκτιμούμε ότι εξαντλείται σε επίπεδα 10% χαμηλότερα από τα τρέχοντα με τα σημερινά δεδομένα και ακόμα και αν η αγορά υποστεί νέο ψυχολογικό πλήγμα και υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα των 4.000 μονάδων η ανοδική αντίδραση που θα προκύψει θα είναι σημαντική και θα ξεπεράσει κατά πολύ το επίπεδο των 4,100 μονάδων παρέχοντας κάποια σχετική ασφάλεια στις τοποθετήσεις, αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.

Ο συσχετισμός με τις ξένες αγορές θα παραμείνει αυξημένος, ενώ οι περιφερειακές μετοχές παρά την πρόσφατη πτώση τιμών εξακολουθούν να εμπεριέχουν υψηλότερο επενδυτικό κίνδυνο.

Η επενδυτική ψυχολογία θα πάρει μεγάλο διάστημα να εξισορροπήσει, αλλά οι ευκαιρίες επίτευξης υπεραξιών από νέες τοποθετήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα θα είναι σημαντικές σε βάθος χρόνου.

------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.376,30 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 8,47%, ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 8,93%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 7,03% ενώ ο Small Cap 80 κατέγραψε απώλειες 6,66%.

Απώλειες υψηλότερες των 10 ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν οι κλάδοι της Τεχνολογίας (-11,42%) και Πρώτων Υλών (-10,63%).

Επίσης, σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Τραπεζών (-9,64%), του Πετρελαίου και Αερίου (-8,72%), των Τηλεπικοινωνιών (-8,47%), των Ασφαλειών (-8,29%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-8,18%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι:ΒΙΟΣΩΛ (ΠΟ 17,65%), Δάιος Πλαστικά (14,04%), Centric Πολυμέσα (13,02%), Τασόγλου (8,75%), ΙΜΑΚΟ (7,21%), Sprider (5,86%), Ρόκας (ΠΟ 4,76%), Φίντεξπορτ (3,64%), Notos Com (3,39%) και Αττικές Εκδόσεις (3,30%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: ΡΕΒΟΪΛ (-21,32%), Μαξίμ Περτσινίδης (-18,75%), Καθημερινή (-16,67%), Rainbow (-16,35%), Ικτίνος Ελλάς (-16,18%), Ευρωσυμμετοχές (-15,91%), Kego (-15,44%), Κλωστήρια Ναούσης (-15,38%), Ελεύθερη Τηλεόραση (-15,25%) και J&P – ΑΒΑΞ (-14,78%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v