Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια αντίδρασης, αλλά...

Δίνουν μία πρώτη ανοδική αντίδραση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δείχνει να ακολουθεί σε αυτό και η Σοφοκλέους, όμως, η επιφυλακτικότητα σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ταμπλό, είναι τουλάχιστον έκδηλη. Τεχνικά, ζητούμενο το κλείσιμο του δείκτη υψηλότερα των 4.440 και στη χειρότερη περίπτωση υψηλότερα των 4.395 μονάδων.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Μία πρώτη διάθεση αντίδρασης δείχνουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και σε αυτό φαίνεται να ακολουθεί κι η Σοφοκλέους, έστω και αν η επιφυλακτικότητα είναι διάχυτη στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα, περισσότερο από το 1/3 των εισηγμένων τίτλων, μετά από 40 λεπτά συνεδρίασης να μην έχουν πραγματοποιήσει πράξεις.

Από τις μετοχές του FTSE, που έχουν αναλάβει να ωθήσουν υψηλότερα το δείκτη και να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις, με κέρδη μεγαλύτερα των 3 ποσοστιαίων μονάδων, αλλά και με λίγες σχετικά συναλλαγές η Coca Cola και η Κύπρου με σαφώς πειστικότερη μέχρι στιγμής συμπεριφορά, ενώ αξιοσημείωτα κέρδη καταγράφουν επίσης ΕΤΕ, Αγροτική, Βιοχάλκο, ΕΛΤΕΧ και ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, παρά τις πιέσεις των προηγούμενων συνεδριάσεων, και πάλι σε αρνητικό πρόσημο με αξιοσημείωτες απώλειες η Eurobank, επίσης αξιοσημείωτες απώλειες για Cosmote, ενώ αρνητικά κινούνται ΔΕΗ, Alpha Bank και Πειραιώς.

Από εκεί και χαμηλότερα η κινητικότητα και το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται σε λίγους σχετικά τίτλους, ενώ ίσως σαφέστερα δείγματα γραφής για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση δοθούν μετά τις 13:55.

Τεχνικά, ζητούμενο παραμένει το κλείσιμο του Γ.Δ. πάνω από τις 4.440 μονάδες και στη χειρότερη περίπτωση πάνω από τις 4.395 μονάδες, καθώς οποιοδήποτε άλλο κλείσιμο σε χαμηλότερα από αυτά τα επίπεδα θα επιβεβαιώνει με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο την αδυναμία αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Σχετικά ανοδική συνεδρίαση μέχρι στιγμής για την αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους απλά να ακολουθούν την υποκείμενη, διατηρώντας μικρές υποτιμήσεις, αφού η μέχρι στιγμής σχετικά μικρή μεταβλητότητα δεν ευνοεί intraday κινήσεις, άρα και αυξημένες συναλλαγές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών του χώρου, ο τίτλος της ΕΤΕ επωμίζεται το ρόλο του πρωταγωνιστή, καθώς κατά πολλούς είναι αυτός που θα σηματοδοτήσει με την κίνησή του την αλλαγή της τάσης.

Ιδιαίτερα εάν στις επόμενες συνεδριάσεις επιτύχει και πάλι κλείσιμο υψηλότερα των 40 ευρώ.

Με δεδομένο το Σαββατοκύριακο και την υψηλή μεταβλητότητα, οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι τηρούν στάση αναμονής, επιλέγοντας να πραγματοποιήσουν τις όποιες κινήσεις τους είτε προς το τέλος της ημέρας είτε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v