Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικές κινήσεις ”κόντρα” στην τάση

Ζητούμενο για μεγάλη μερίδα αναλυτών και παικτών είναι η σταθεροποίηση βασικών δεικτών και η σταδιακή εξομάλυνση των έντονων διακυμάνσεων. Αν και λείπουν στη Σοφοκλέους οι ισχυροί καταλύτες-αφορμές για μια θεαματική μεταστροφή της τάσης, το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον και το ενδοσυνεδριακό παιχνίδι παρουσιάζουν ενδιαφέρον για αρκετές μετοχές επιλεγμένων εταιριών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κατ’ αρχήν, πολύ καλό μήνα, σε όλους μας.

Είναι αλήθεια πως μας έχουν προϊδεάσει για έναν Μάρτη... περίεργο. Αν και στις περισσότερες αγορές η διόρθωση των τελευταίων ημερών του Φεβρουαρίου και μεγάλη είναι και με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές έχει πραγματοποιηθεί.

Όπως υποστηρίζει μερίδα ξένων αναλυτών, ο κίνδυνος μιας περαιτέρω πίεσης βασικών δεικτών, δεν έχει παρέλθει. Σημειώνουν μάλιστα πως μετά από μια τόσο έντονη διακύμανση, θα χρειαστούν ορισμένες συνεδριάσεις, μέχρις ότου εξισορροπηθεί η τάση διεθνώς.

Ωστόσο χθες, η εικόνα των αγορών ήταν σαφώς καλύτερη, αρκετοί παίκτες εμφανίστηκαν ψυχραιμότεροι, είναι αλήθεια πως βγήκαν αρκετές υπεραξίες από το ενδοσυνεδριακό παιχνίδι και έγιναν αγορές σε χαμηλές τιμές.

Με την απαραίτητη προϋπόθεση πως το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια μπορεί να εξομαλυνθεί σταδιακά, θα πρέπει να περιμένουμε μια ανάλογη κίνηση και στη Σοφοκλέους.

Το ερώτημα βέβαια για την αγορά μας αφορά στους πιθανούς καταλύτες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αυτή την περίοδο εξισορροπητικά, να συνέβαλαν ενδεχομένως στη διαμόρφωση μιας ανοδικής αντίδρασης.

Κατά την εκτίμησή μας, ισχυρός καταλύτης, όσον αφορά στην είδηση ή την επιβεβαίωση κάποιας επιχειρηματικής κίνησης, δεν φαίνεται να υπάρχει. Αυτό δικαιολογεί την εκτίμηση των αναλυτών, με την Eurobank να σημειώνει πως δεν δικαιολογούνται σοβαρές αναταράξεις στην αγορά.

Ωστόσο, στη χθεσινή ανακοίνωση της Alpha Bank αναφέρεται μεταξύ άλλων η πρόβλεψη για συρρίκνωση του επιτοκιακού περιθωρίου στα στεγαστικά δάνεια. Στοιχείο που θα μπορούσε να επηρεάσει μεσοπρόθεσμα τα μεγέθη των περισσότερων ομίλων.

Η Deutsche Bank ”κόβει” στα 28 ευρώ την τιμή στόχο για την μετοχή της Alpha Bank, κρατά όμως τη σύσταση ”αγοράς”.

Το πιθανότερο είναι πως σήμερα, πέραν του ενδοσυνεδριακού παιχνιδιού, το επενδυτικό ενδιαφέρον θα παραμείνει βραχυπρόθεσμο και θα επικεντρωθεί σε μετοχές επιμέρους εταιριών.

Μένει να φανεί για παράδειγμα η αντίδραση της Intralot, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά της Τουρκίας, των Σωληνουργείων Κορίνθου, καθώς αναμένεται η άρση της επιτήρησης (κάτι που έχει προεξοφληθεί δεόντως βέβαια), της Frigoglass (ανακοίνωσε αύξηση κερδών 58,5%), μετοχών ακτοπλοϊκών εταιρειών (συνεχίζονται οι αγορές σε Attica Συμμετοχών, Μινωικές), με την ΝΕΛ να πουλά δυο πλοία έναντι 85 εκατ. ευρώ, του Φουρλή (σημαντική αύξηση μεγεθών για την χρήση του 2006), της Sprider (νέα υψηλά), και ορισμένων ακόμη τίτλων από το σύνολο του ταμπλό.

Σημείωση: Σήμερα στις 17:00 γίνεται η παρουσίαση της εταιρείας Πλαίσιο, σε σχετική εκδήλωση του ΣΜΕΧΑ στο ξενοδοχείο ”Μεγάλη Βρετανία”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v