Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίνι κραχ ή αγοραστική ευκαιρία;

Διαθέσεις αναστροφής της τάσης παρατηρούνται στο μέσον της συνεδρίασης με κύριο μοχλό την εμφάνιση αγοραστών στην Εθνική. Σταθερά με κέρδη η Marfin Financial, ενώ αντιδρούν μετοχές-σηματωροί όπως ο Μυτιληναίος, θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, Ελληνική Τεχνοδομική, 3E. Στα 100-120 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι συναλλαγές, δηλαδή προσφορά-αγορές, που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τα χαμηλά των 4.441 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αναθαρρημένοι εμφανίζονται οι υπέρμαχοι της άποψης πως το ”μίνι κραχ” αποτελεί μάλλον μέρος ενός διεθνούς κερδοσκοπικού παιχνιδιού-εκβιασμού και λιγότερο μιας ουσιαστικής κρίσης του συστήματος, που θα οδηγούσε σε θεμελιώδη ανατροπή τις αγορές χρήματος διεθνώς.

Αυτή η εκτίμηση αποτυπώνεται, μέχρι στιγμής, στην επικράτηση ψυχραιμότερων κινήσεων και σταδιακά αγοραστικών διαθέσεων στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τάση που περνά και στη Σοφοκλέους, εκφράζεται κυρίως μέσω της αντίδρασης της Εθνικής προς τα 39,60 ευρώ, της επαναφοράς μετοχών-εταιριών σηματωρών όπως είναι ο Μυτιληναίος, οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, και βεβαίως της σταθερής Marfin, αλλά και ορισμένων εγχώριων δυνάμεων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Δεν είναι τυχαίο πως μετά την επανάκαμψη των αγοραστών στη μετοχή της Εθνικής, υψηλότερα βγήκαν σε Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ στην κυριολεξία ”σαρώθηκε” από ξένους διαχειριστές η προσφορά που εκδηλώθηκε στα χαμηλά των 41,46 ευρώ του Τιτάνα και ορισμένων ακόμη μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Η περίπτωση της Ελληνικής Τεχνοδομικής, μιας υπολογίσιμης δύναμης-σηματωρού, στην κατηγορία της, είναι επίσης ενδεικτική των βραχυπρόθεσμων διαθέσεων, καθώς από τα χαμηλά των 9,90 ευρώ η μετοχή διαμορφωνόταν στις 12:50 κατά 1,15% υψηλότερα στα 10,54 ευρώ.

Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί πως το μεγαλύτερο μέρος της διόρθωσης μέχρι τα χαμηλά των 4.441,3 μονάδων πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές, προσφορά-αγορές, αξίας περίπου 100-120 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια άλλα 80-100 εκατ. ευρώ ”ξοδεύτηκαν” για την ανάσχεση της πτώσης και τη σταθεροποίηση του συστήματος.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένα ικανό μέρος από αυτά τα περίπου 200 εκατ. ευρώ, καθώς ακολούθησαν άλλα τόσα μέχρι τις 13:00, θα πρέπει να ”αναζητήσουν” υψηλότερες τιμές για να κατοχυρωθούν.

Αυτό, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό πως ένα πολύ μεγάλο μέρος από αυτές τις πρώτες συναλλαγές αποτελεί μέρος του βραχυπρόθεσμου – ημερήσιου ενδοσυνεδριακού παιχνιδιού προεξόφλησης μιας αντίδρασης.

Γι’ αυτό κρατάμε ως απαραίτητη βάση τη στήριξη συγκεκριμένων μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, του FTSE 20 που επανακάμπτει προς τις 2.455 μονάδες και του ενδεχομένου κατοχύρωσης μέσα στις επόμενες ώρες θέσεων που αγοράστηκαν σημαντικά χαμηλότερα.

Κάτι τέτοιο παραπέμπει στη συντήρηση των ακραίων διακυμάνσεων και μεταβολών για το ευρύτερο μέρος του… ταμπλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v