Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aγορές: Μια τέλεια καταιγίδα!

Η χθεσινή χρηματιστηριακή Μαύρη Τρίτη φαίνεται να οφείλεται σ’ έναν συνδυασμό αρνητικών παραγόντων. Η αφορμή δόθηκε από την Κίνα, ωστόσο το βάθος της διόρθωσης θα εξαρτηθεί μάλλον από τους Σαμουράι, με πρώτο θύμα τους τα hedge funds.

Aγορές: Μια τέλεια καταιγίδα!
Η διόρθωση ήρθε τελικά από εκεί που κανείς σχεδόν δεν την περίμενε. Από την Κίνα.

Το γεγονός ότι συνέπεσε με άλλα αρνητικά νέα στο μακροοικονομικό και στο πολιτικό επίπεδο απλώς έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Η επίθεση αυτοκτονίας σε αμερικανικό στρατόπεδο του Αφγανιστάν που είχε στόχο τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, η συνεχιζόμενη διαμάχη της Δύσης με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου και η συνεχιζόμενη βία στο Ιράκ δεν βοήθησαν.

Το ίδιο ασφαλώς ισχύει για τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση των παραγγελιών για τα αμερικανικά καταναλωτικά προϊόντα διαρκείας τον Ιανουάριο.

Η πτώση υπενθύμισε στις αγορές ότι ο ”μακροοικονομικός” ουρανός της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη δεν είναι ακόμη ξάστερος και επομένως οι προβλέψεις για σημαντική αύξηση των κερδών ανά μετοχή των αμερικανικών επιχειρήσεων το 2007 δεν θα πρέπει να θεωρούνται προκαταβολικά δεδομένες.

Όμως η ιστορία διδάσκει ότι τέτοιου είδους γεωπολιτικά συμβάντα, όπως τα χθεσινά, ακόμη κι αν συνοδεύονται από κάποιο αρνητικό μακροοικονομικό στοιχείο, δεν μπορούν να συντηρήσουν μια χρηματιστηριακή διόρθωση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό ισχύει ακόμη κι αν οι αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιριών δεν μπορούν να θεωρηθούν φθηνές.

Η φωτιά της διόρθωσης χρειάζεται κι άλλο λάδι για να συνεχίσει να καίει κι αυτό δεν μπορεί να προέλθει παρά μονάχα από δύο πηγές.

Η πρώτη πηγή είναι οικονομική και συνδέεται με την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Μια σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας υπό το βάρος των μεγάλων ανισορροπιών που κουβαλά εδώ και χρόνια, όπου οι μεν ασιατικές χώρες παίζουν τον ρόλο του παραγωγού από τη μια πλευρά, οι δε ΗΠΑ, κυρίως, παίζουν τον ρόλο του μεγάλου καταναλωτή.

Η δεύτερη πηγή δεν είναι άλλη από τη ρευστότητα. Σημαντικό ρόλο στην ”παραγωγή” ρευστότητας παγκοσμίως έχουν παίξει εδώ και χρόνια τα περίφημα carry trades στο γεν.

Ο δανεισμός κεφαλαίων σε ιαπωνικό νόμισμα λόγω των χαμηλών επιτοκίων του τελευταίου, που εν συνεχεία μετατρέπονται σε άλλα νομίσματα και τοποθετούνται σε επιτοκιακά προϊόντα, μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και ακίνητα, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην άνοδο των τιμών των τελευταίων.

Η χθεσινή βουτιά των μετοχών και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σταθερού επιτοκίου στις ανεπτυγμένες αγορές, η οποία δείχνει μεγαλύτερη απροθυμία ανάληψης ρίσκου, συνέβαλε στην εν μέρει αντιστροφή των προαναφερθέντων carry trades που προκάλεσε την ανατίμηση του γεν.

Αν λοιπόν η ανατίμηση του γεν συνεχιστεί για οποιονδήποτε λόγο, ένας κρουνός ”παραγωγής” ρευστότητας θα αρχίσει να στερεύει, δοκιμάζοντας ακόμη περισσότερο τις τιμές των μετοχών και όχι μόνο.

Περισσότερο λοιπόν κι από τον κίτρινο πυρετό που χτύπησε χθες τις διεθνείς αγορές, το πιθανό χτύπημα των Σαμουράι ίσως αποδειχθεί πολύ πιο επώδυνο. Ιδίως για εκείνους, όπως τα hedge funds, που χρησιμοποιούν κατά κόρον τη μόχλευση για να βγάζουν μεγάλα κέρδη.

Οι ρευστοποιήσεις μετοχών ίσως γνωρίσουν κάποια ύφεση το επόμενο διάστημα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι αγορές δεν θα παραμείνουν πιο ευάλωτες σε διάφορα γεγονότα και ειδήσεις σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται οι Σαμουράι των carry trades θα είναι από εκείνους που θα έχουν πρωτεύοντα ρόλο στις εξελίξεις.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v