Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Κίτρινοι δράκοι” στη Σοφοκλέους

Μορφή συνολικότερης εκποίησης φαίνεται να προσλαμβάνει όχι τόσο η κατοχύρωση θέσεων όσο η... φυγή αρκετών ξένων (και... ξένων) από συμμετοχές τους σε εισηγμένες στο Χ.Α. Η επιδείνωση του διεθνούς παράγοντα προβληματίζει ξένους και Έλληνες αναλυτές οι οποίοι θέτουν χαμηλότερα τον πήχη στήριξης βασικών δεικτών και μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ενισχύονται οι συναλλαγές που πλέον παραπέμπουν ευθέως σε διεύρυνση των πωλήσεων από την πλευρά ξένων και...ξένων ”παικτών”.

Το γύρισμα των ξένων αγορών (δες σχετικά θέματα) οδηγεί όλο και περισσότερους ”παίκτες” όχι μόνο στην κατοχύρωση θέσεων αλλά και στην εσπευσμένη εκποίηση συμμετοχών που έχουν αποκτήσει σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Η ένταση των πωλήσεων, προβληματική άλλωστε έπειτα από τα 10-20 λεπτά της συνεδρίασης είναι αυτή που προβληματίζει μερίδα των αναλυτών καθώς σταδιακά μετά τις 11:00 ο πήχης της στήριξης τέθηκε αρκετά χαμηλότερα.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο σε Εθνική και Πειραιώς, που υποχωρούν κατά 3,8 και 4,2% αντίστοιχα, ο συνολικός τζίρος, περισσότερος των 100 εκατ. ευρώ, αναλογεί στο περίπου 1/3 της αξίας συναλλαγών που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τις 14:30.

Ωστόσο, η κατάσταση απεγκλωβισμού, έστω και αν γράφει ζημίες, ήταν εμφανής στην περίπτωση της Κύπρου-Eurobank αλλά και στην περίπτωση των Alpha Bank, Cosmote, Ταχ. Ταμιευτήριο και αρκετών ακόμη τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Είναι ενδεικτικό πως η ένταση των πωλήσεων αφορούσε σε ένα ευρύτερο μέρος της Μεγάλης Κατηγορίας καθώς μέχρι και 5,2% υποχωρούσε η Ελλ. Τεχνοδομική, μέχρι 3,7% η Βιοχάλκο, κατά 4,5% η ΜΕΤΚΑ, κατά 6,2% η Μηχανική, με 3,3% η Folli Follie, ενώ στην περίπτωση θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο ορισμένοι τίτλοι αφήνονταν μέχρι και 7% χαμηλότερα.

Θα διακινδυνεύαμε και πάλι την εντύπωση πως η ένταση των πωλήσεων ξεπερνά το όριο μιας συνηθισμένης, άρα τεχνικής μορφής, εξαέρωσης.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είναι επαρκείς οι ενδείξεις που να παραπέμπουν σε μια συστημική, άρα συνολικότερη, κρίση που μερίδα ξένων αναλυτών περίμενε εδώ και καιρό στις διεθνείς αγορές.

Όμως, τα νεότερα από τις αγορές της Άπω Ανατολής, το ενδεχόμενο ανατίμησης του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού και οι ανησυχίες που εκφράζονται από μερίδα Αμερικανών αναλυτών για τον υπερδανεισμό στις ΗΠΑ και την αδυναμία αποπληρωμής μέρους των υποχρεώσεων αποτελούν ενδείξεις που θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v