Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα αποτελέσματα ο πρώτος λόγος

Εβδομάδα αποτελεσμάτων, επιχειρηματικών κινήσεων και εξελίξεων αυτή που ξεκινά από υψηλότερη βάση. Για μερίδα αναλυτών προέχει η διασφάλιση της άμυνας πέριξ των 4.680-4.720 μονάδων και δευτερευόντως η προσέγγιση και -γιατί όχι;- η υπέρβαση της μέχρι τώρα ”κορυφής” των 4.802 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αρκούντως ενδιαφέρουσα αναμένεται και αυτή η εβδομάδα, καθώς αποτελέσματα και επιχειρηματικές κινήσεις, σχεδιασμοί και φήμες μπορούν να συντηρήσουν το θετικό κλίμα και διάθεση (*).

Συνεχίζεται αύριο η ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών χρήσης 2006, με τον όμιλο Μυτιληναίου να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Οι αναλυτές προβλέπουν πως τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 119 εκατ. ευρώ.

Μεθαύριο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της Alpha Bank, ενώ σε σχετικό δημοψήφισμα του Reuters οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κέρδη 642 εκατ. ευρώ, από 502 εκατ. ευρώ (28%).

Ακολουθούν με ανακοινώσεις εταιρίες του μεσαίου χώρου, με σημαντική όμως τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον ξένων θεσμικών.

Αυτή την εβδομάδα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Fourlis και Frigoglass.

Στον επιχειρηματικό... στίβο, πέραν της αναμενόμενης κίνησης του ομίλου Attica στον ακτοπλοϊκό κλάδο (δες σχετικό θέμα) εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί (ή δρομολογούνται) σε τρόφιμα-είδη διατροφής, στον κλάδο της υγείας, στις κατασκευές, αλλά και σε επιμέρους υποτομείς, δραστηριότητες.

Για τις εξελίξεις στον ακτοπλοϊκό κλάδο, όσοι παρακολουθούν από την εποχή της κρουαζιέρας τον ισχυρό άνδρα του ομίλου Attica γνωρίζουν λίγο ως πολύ την κατάληξη του όλου εγχειρήματος.

Η επόμενη μέρα στην ακτοπλοΐα θα λειτουργήσει επ’ ωφελεία της Attica, των Μινωικών, θα βρει τη Hellenic Sea Ways σε ρότα προς το Χρηματιστήριο (υπό τον απόλυτο έλεγχο της πλευράς Π. Λασκαρίδη), αλλά και τις ΑΝΕΚ, ΝΕΛ να ακολουθούν τον δικό τους δρόμο.

Στον χώρο των κατασκευών θεωρείται πολύ πιθανό πως αργά ή γρηγορότερα ο όμιλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής θα προσθέσει ακόμα μια εξαγορά-απορρόφηση στο χαρτοφυλάκιό του.

Στην υποθετική περίπτωση (στην υποθετική, για να μην παρεξηγούμεθα) που ο όμιλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής προχωρήσει στην απορρόφηση της Αττικάτ, το ποσοστό συμμετοχής της ΕΛΤΕΒ στην Αττική Οδό θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 69,2%, έναντι 30,8% της J&P Άβαξ.

Ο κλάδος των κατασκευών εμπλέκεται όμως άμεσα είτε έμμεσα με τον χώρο της ενέργειας και τις ήδη δρομολογημένες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα. Από αυτή την άποψη θα είχε ενδιαφέρον το ενδεχόμενο, για παράδειγμα, αυτόνομης εισαγωγής της Τέρνα Ενεργειακής στο Χ.Α.

Στα τρόφιμα-είδη διατροφής, ο ”πόλεμος του ψωμιού” μπορεί να φέρει κοντύτερα σχήματα και επιχειρηματίες που μέχρι πρότινος δεν... μιλιούνταν.

Στον χώρο της υγείας ο όμιλος Υγεία δείχνει να έχει το ”πάνω χέρι”, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επόμενη κίνηση του Ιασώ (δες σχετικό θέμα).

Με την προϋπόθεση πως το κλίμα στη Νέα Υόρκη δεν θα επιφυλάξει δυσάρεστες εκπλήξεις αυτή την εβδομάδα, η αγορά θα μπορούσε να παρουσιάσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και για να μην ξεχνιόμαστε, με την αποτίμηση του ομίλου Εθνικής να διαμορφώνεται προς τα 20 δισ. ευρώ.

Κλαδικά ενδιαφέρον θα μπορούσε να παρουσιάζει και ο χώρος του εμπορίου, όπου με επίκεντρο την Elmec Sport φαίνεται να δρομολογούνται εξελίξεις.

(*) Χρήζει προσοχής πως στην αμερικανική αγορά εκφράζονται τελευταία όλο και περισσότερο ανησυχίες για τα στεγαστικά δάνεια που δεν αποπληρώνονται. Η μειωμένη κερδοφορία αρκετών μικρού (για τα αμερικανικά δεδομένα) μεγέθους τραπεζών προβληματίζει όλο και περισσότερο μερίδα αναλυτών, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφώσει τάση και για τον μεσαίο τραπεζικό χώρο, με πιθανές ενδεχομένως παρενέργειες και για κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v