Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Χρυσοθήρες” στη Σοφοκλέους

Θετικά όσον αφορά το Γενικό Δείκτη έκλεισε και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας που χάρισε εβδομαδιαία κέρδη 1,24% και αύξησε αυτά από την αρχή του χρόνου στο 8,81%. Η Εθνική κατά πολλούς δείχνει να ”ανήκει σε άλλη αγορά” ενώ το ”έξυπνο” χρήμα συνεχίζει να αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες. Αλλωστε 14 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 8 - 14,81%. Οι πρωταγωνιστές.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Με μικρά κέρδη όσον αφορά το Γενικό Δείκτη έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, ενώ περίπου μοιρασμένη ήταν η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών.

Όμως μια δεύτερη προσεκτικότερη ματιά στη σημερινή συνεδρίαση θα ανακαλύψει ότι η κυλιόμενη ρευστότητα και το έξυπνο χρήμα συνεχίζουν να αναζητούν θεωρητικά επενδυτικές ευκαιρίες, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί, εάν δεν υπάρξουν εισαγόμενες αρνητικές εκπλήξεις και εάν οι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι διακρατήσουν τα πρόσφατα κεκτημένα για το Γενικό Δείκτη.

Έναν Γενικό Δείκτη που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα με εβδομαδιαία κέρδη 1,24% και ο οποίος αύξησε τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου στο 8,81%.

Η σημερινή συνεδρίαση αν μη τι άλλο είχε ενδιαφέρον και κράτησε σε εγρήγορση το σύνολο των εμπλεκομένων, καθώς και σημαντικά κέρδη σε επιμέρους τίτλους σημειώθηκαν, και αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, και ρευστοποιήσεις θέσεων σε μετοχές που τον τελευταίο καιρό είχαν δώσει τουλάχιστον ικανοποιητικές αποδόσεις.

Όσον αφορά τις μετοχές του FTSE, μπορεί οι Βιοχάλκο, Cosmote, Μότορ Όιλ και Κύπρου να κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα του 2%, όμως ο τίτλος της Εθνικής ήταν αυτός που σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, δείχνει πλέον ”να ανήκει σε άλλη αγορά”.

Όχι μόνο γιατί έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, με πυκνές και πάλι συναλλαγές, αλλά γιατί για μια ακόμη συνεδρίαση, οι αγοραστές έδειξαν ιδιαίτερα δυνατοί.

Επίσης, αξιοσημείωτα κέρδη για Coca Cola, Intralot, ΟΤΕ, θετική μεταβολή για Folli Follie, Ελληνική Τεχνοδομική, Πειραιώς και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Alpha Bank και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα, μια ακόμη συνεδρίαση σημαντικών απωλειών για τον Τιτάνα, αξιοσημείωτες απώλειες για Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Εμπορική, Eurobank και αρνητικό πρόσημο για Αγροτική και ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε καθοδικά, αντέδρασε άμεσα μέχρι το υψηλό ημέρας των 4.789,33 μονάδων, εκ νέου επιστροφή σε αρνητικό πρόσημο, όμως μετά τις 12:51 παρατηρήθηκε μόνιμη πλαγιοανοδική κίνηση και κλείσιμο στις 4.781,39 μονάδες με κέρδη 0,39% ενώ ο τζίρος, καταγράφοντας νέο ρεκόρ για το τρέχον έτος, ξεπέρασε τα 704 εκατ. από τα οποία τα 282,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, λόγω του placement της Eurobank και όχι μόνο.

Τεχνικά, η εικόνα θεωρείται θετική όσον αφορά τον FTSE, αφού έστω και οριακά, έκλεισε οριακά υψηλότερα των 2.595 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 2.600 (ψυχολογικό όριο), 2.616-20 και 2.625-35 μονάδες. Αντίθετα, οι στηρίξεις στις 2.590, 2.580 και 2.572 μονάδες.

Σε αντίθεση με την υποκείμενη, σταθεροποιητική έως ελαφρώς πτωτική η συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους να επηρεάζονται και από το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη σχετική αύξηση των υποτιμήσεων.

Μοιρασμένη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα, με 124 ανοδικές μετοχές έναντι 135 πτωτικών, όμως η κινητικότητα που παρατηρήθηκε σε ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ έδωσε το δικαίωμα σε 14 τίτλους να καταγράψουν κέρδη από 8-14,81%.

Στην πρώτη θέση των κερδισμένων η μετοχή της Hitech SNT, όπου αν ολοκληρωθούν με επιτυχία οι συζητήσεις με τη Leader ΑEBE, θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς για άρδην αλλαγή των δεδομένων της εταιρίας.

Σημαντική κινητικότητα σε μετοχές μεταλλουργικών εταιριών που δεν είχαν μέχρι στιγμής ακολουθήσει την ανοδική κίνηση, όπως Αlco, Τζιρακιάν, Λεβεντέρης Κορδέλλου, σημαντικά ημερήσια κέρδη για τη Revoil μετά την αποκοπή του δικαιώματος στη διανομή δωρεάν μετοχών.

Συνέχισε ανοδικά η Q&R εν μέσω φημών που θέλουν πιστώτριες τράπεζες να αναζητούν στρατηγικό επενδυτή, από πλευράς θυγατρικών της Βιοχάλκο διακρίθηκαν ΕΤΕΜ και Σίδμα (κατά πολλούς παραμένει έκδηλα φθηνή), επέστρεψαν οι αγοραστές στη Rilken, ακόμα υψηλότερα ο Δάιος και ο Μπήτρος, κινητικότητα σε Infoquest και Ίλυδα, αλλά και σε Μινωικές και Attica Group, ενώ ο Βογιατζόγλου αύξησε συναλλαγές και ίσως χρειάζεται προσοχή.

------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.781,39 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 1,24% (στο 8,81% η απόδοση από την αρχή του έτους), ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 1,23%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 2,17% ενώ ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 1,07%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Πρώτων Υλών (4,97%), των Προσωπικών & Οικιακών Προϊόντων (4,37%), των Βιομηχανικών Προϊόντων (3,42%) και των Τραπεζών (2,27%).

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Ασφαλειών (-8,12%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-1,99%), των Κατασκευών (-1,54%) και της Υγείας (-0,87%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Hitech SNT (34,78%), Μπήτρος (28,72%), Χαλκόρ (27,53%), Elbisco (24,85%), Σίδμα (24,32%), ΕΤΕΜ (22,66%), Ελβιεμέκ (20,00%), Quality & Reliability (18,99%), Ελβάλ (18,18%) και Κορδελλού (18,03%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Κλωνατέξ (ΠΟ -12,50%), Τασόγλου (-12,09%), Εθνική Ασφαλειών (-10%), ΚΡΕΚΑ (-9,04%), Ατλάντικ (-6,94%), ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (-6,72%), Τεχνικές Εκδόσεις (-6,61%), Ειδησεοφωνική Ελλάς (-6,59%), Ξυλεμπορία (-6,44%) και Μαξίμ Περτσινίδης (-5,88%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v