Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική και ενέργεια υψώνουν τον πήχη

Η παρουσίαση του business plan της Εθνικής που πραγματοποιείται σε λίγη ώρα στο Λονδίνο βρίσκει τη μετοχή κοντά στα ιστορικά υψηλά της και την αποτίμησή της σε επίπεδα υψηλότερα των 19 δισ. ευρώ. Παραμένουν στο επίκεντρο μετοχές εταιριών που εμπλέκονται στο ενεργειακό παιχνίδι, αλλά και εισηγμένων που παρουσιάζουν ουσιαστική βελτίωση των λειτουργικών τους κερδών. Πέριξ των 4.750 μονάδων ο Γ.Δ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ημέρα Εθνικής... αντίδρασης η σημερινή.

Με τον τίτλο του πρώτου τη τάξει ομίλου της αγοράς μας να διαμορφώνεται μέχρι και 1,8% υψηλότερα, με αυξημένες συναλλαγές.

Η μετοχή της Εθνικής ”άνοιξε” από τα 40,78 ευρώ, αντέδρασε μέχρι τα 40,82 ευρώ, για να σταθεροποιηθεί στη συνέχεια στα 40,72 ευρώ (1,8%).

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η παρουσίαση του ομίλου στους ξένους θεσμικούς πραγματοποιείται με την τιμή της μετοχής πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά της και με την αποτίμηση του ομίλου να διαμορφώνεται πλέον υψηλότερα των 19 δισ. ευρώ.

Με την Εθνική ”σημαία” της συνεδρίασης, ο ASE-20 προσέγγισε σχετικά γρήγορα και χωρίς σημαντική αντίσταση την περιοχή των 2.570 μονάδων, ωθώντας και τον Γ.Δ. προς τις 4.750 μονάδες.

Αυτά συνέβησαν τα πρώτα 30-35 λεπτά της συνεδρίασης, όταν οι συναλλαγές διαμορφώνονταν στα περίπου 55 εκατ. ευρώ.

Έχει τη σημασία του το γεγονός πως η αρχική αντίδραση στηρίχτηκε σε συναλλαγές αξίας περίπου 25 εκατ. ευρώ, που είχαν πραγματοποιηθεί στις μετοχές των ΕΤΕ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Alpha, Κύπρου και ΟΠΑΠ, όλες τους σε τιμές υψηλότερες από το χθεσινό ”κλείσιμο”.

Θέμα χρόνου ήταν να διαμορφωθούν υψηλότερα Mid-40, SC-80 φέρνοντας την αναλογία ανοδικών – καθοδικών στο περίπου 2 προς 1 και 130 μετοχές στο ”πράσινο”.

Με βάση τις συναλλαγές των πρώτων 35-40 λεπτών, ξεχώριζε η υπεραντίδραση της Alpha Γκρίσιν κατά 10% στα 3,30 ευρώ, η αναμενόμενη υπέρβαση των 6 ευρώ με τη ΣΙΔΜΑ να κερδίζει 7,2% και αυξημένες συναλλαγές περισσότερες των 700.000 ευρώ, η Everest κατά 6,6% υψηλότερα κατά 2,40 ευρώ (με εκτιμώμενο p/e ίσως και χαμηλότερο του 8,5), η Χαλκόρ που κερδίζει 4,3% προσεγγίζοντας πλέον τα 6 ευρώ, η Σιδενόρ που μετά τη χθεσινή ”εξαέρωση” πιάνει και πάλι τα 12,10 ευρώ, ο Μουζάκης (που αγοράζεται μεθοδικά σε τιμές υψηλότερα των 2 ευρώ), η ΥΑLCO προς το 1,54 ευρώ (μετά την ανακοίνωση ομολογουμένως θετικών μεγεθών και προβλέψεων της διοίκησης), η ΜΕΤΚΑ στα 11,76 ευρώ (δες σχετική ανάλυση της Marfin-Eγνατία για χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων του ομίλου Μυτιληναίου, που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ), η J&P ΑΒΑΞ στα 7,6 ευρώ (η εταιρία βρίσκεται κοντά στην εξασφάλιση ακόμη ενός έργου στην Κρήτη), η Lavipharm προς τα 6,44 ευρώ (η διοίκηση της εταιρίας αναμένει την έγκριση του ΕΟΦ για την κυκλοφορία του γνωστού διαδερμικού σκευάσματος και στην ελληνική αγορά) και ορισμένες ακόμη περιπτώσεις.

Στις 11:10 ο Γ.Δ. διαμορφωνόταν στο εύρος 4.745 - 4.750 μονάδων, αντιδρώντας κατά 0,85% με συναλλαγές περίπου 60 εκατ. ευρώ και την Εθνική κατά 2% υψηλότερα προς τα 40,80 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v