Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν νήστεψαν... μεσαία και μικρά

Παρά τη σχετικά αρνητική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, η Σοφοκλέους ξεκίνησε θετικά τη νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα με το αγοραστικό ενδιαφέρον να στρέφεται στη μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που δεν αποκλείεται να συνεχιστεί όσο ο Δείκτης κινείται μεταξύ 4.600 και 4.800 μονάδων. Νέο ιστορικό σε κλείσιμο για Jumbo, Τιτάνα και Forthnet.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Θετικά ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας με την υψηλή κεφαλαιοποίηση να δείχνει διαθέσεις διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων έστω και με τη δεύτερη ομάδα εφεδρείας και το ενδιαφέρον να χαμηλώνει σε μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση όπου καταγράφηκαν σημαντικές ημερήσιες αποδόσεις.

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας έδειξε και πάλι σχετικά αδύναμο τον τραπεζικό κλάδο όμως δεν έλειψαν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους όπως σε Intralot (+3,67%), Ελλ.Τεχνοδομική (+2,93%), Τιτάνα (+2,51% και νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο).

Όμως όλοι αυτοί οι τίτλοι ήρθαν πολύ πίσω από τη Βιοχάλκο που κατέγραψε κέρδη μεγαλύτερα των 6 ποσοστιαίων μονάδων (ενδοσυνεδριακά βρέθηκε και αρκετά ψηλότερα) συμπαρασύροντας σε περίπου εντυπωσιακά κέρδη και όλες τις θυγατρικές του ομίλου.

Επίσης αξιοσημείωτα κέρδη για ΔΕΗ, Cosmote, Motor Oil, θετικό πρόσημο για Alpha Bank, Εθνική, Ελλ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής και Eurobank.

Αντίθετα, με απώλειες μεγαλύτερες του 1% για Folli Follie και ΟΠΑΠ και αρνητική μεταβολή για Coca Cola, Εμπορική, Πειραιώς, Κύπρου και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Αντίθετα με την εικόνα της υποκείμενης η συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκομένους να παραμένουν απαισιόδοξοι αυξάνοντας τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στα χαμηλά ημέρας μετά και το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό και δεν πρόκειται να αλλάξει όσο ο FTSE κινείται μεταξύ 2.556 και 2.595 μονάδων. Όμως σε περίπτωση διάσπασης ενός των δύο άκρων η κίνηση αυτή αναμένεται να σηματοδοτήσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι όμως δεν αποκλείουν, όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται σε ένα εύρος μεταξύ 4.600 και 4.800 μονάδων μη δίνοντας σαφέστερα δείγματα για τη βραχυπρόθεσμη τάση, το ενδιαφέρον να μετατεθεί σε επιλεκτικές αγορές επιμέρους τίτλων.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τη σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφτασε μέχρι τις 4.762,6 μονάδες για να κλείσει ελαφρώς χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 4.758,79 με κέρδη 0,76%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 476 εκατ., από τα οποία τα 23,1 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 169 ανοδικές μετοχές έναντι 77 πτωτικών και 14 τίτλοι με κέρδη από 6% - 17,44%.

Όσον αφορά στις επιμέρους μετοχές όπου και παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, η επιστροφή των αγοραστών έφερε στην πρώτη θέση των κερδισμένων τον Βαρβαρέσο, ακολούθησε η Forthnet (όπου έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό μετά την έκθεση της Merrill Lynch που δίνει τιμή-στόχο τα 16 ευρώ).

Εντυπωσιακή η Βιοκαρπέτ τόσο από πλευράς συναλλαγών όσο και από πλευράς ημερήσιων κερδών, όπως προαναφέρθηκε σύσσωμος ο όμιλος Βιοχάλκο έκλεισε σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα, σημαντική κινητικότητα στις μεταλλουργικές επιχειρήσεις όπως σε Μπήτρο και Καλπίνη.

Επίσης, διάθεση να κινηθεί υψηλότερα έδειξε η Κρι-Κρι, σημαντικές τοποθετήσεις από όσους περιμένουν αξιοπρόσεχτη επιχειρηματική είδηση - ίσως και εντός της ημέρας - για τη Sato, στις πρώτες θέσεις των επιλογών οι εταιρίες παραγωγής ενέργειας, όπως Delta Project και Ρόκας, το ταμπλό λέει ότι ένα δυνατό ”στοίχημα” θα είναι η ΕΒΖ, ενώ η Καράτζης αν συνεχίσει να διατηρεί αυτή την εικόνα πιθανόν και να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Τέλος, στην πρώτη μετά τη δημόσια πρόταση συνεδρίαση η Κατσέλης κινήθηκε σαφώς ψηλότερα, ενώ συνέχισαν ανοδικά Βαλκάν, ΕΛΓΕΚΑ, Autohellas, Revoil και Αθηνά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v