Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πίεση σε μεγάλους - Ανοδος... κατά ομάδες

Με πτώση για το Γενικό Δείκτη έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, ενώ σε εβδομαδιαία βάση τα κέρδη έφτασαν στο 0,73% και από την αρχή του χρόνου στο 7,48%. Κατά ομάδες η ανοδική κίνηση των περισσότερων διακριθέντων τίτλων, ενώ μικτή ήταν η γενικότερη εικόνα στο ταμπλό, αλλά και στις μετοχές του FTSE. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Πτωτικά έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας που συνδυάστηκε και με τη λήξη των ΣΜΕ Φεβρουαρίου και είχε σαν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τη διατήρηση της μικτής αξίας συναλλαγών σε αρκετά υψηλά επίπεδα (σε αυτό βοήθησαν αποφασιστικά και τα πακέτα) αλλά και τη σχετική επιφυλακτικότητα που συνεχίζει να υφίσταται σε ένα αρκετά σημαντικό τμήμα του ταμπλό και το οποίο μέχρι κάποιο σημείο δικαιολογείται καθώς ενόψει τριημέρου δεν είναι λίγοι αυτοί που προτίμησαν να μη διατηρήσουν ιδιαίτερα αυξημένες θέσεις.

Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε σε θετικές εβδομαδιαίες μεταβολές καταγράφοντας κατά την εβδομάδα που πέρασε κέρδη 0,73% και αυξάνοντας τα κέρδη του από την αρχή του χρόνου στο 7,48%.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE ασφαλώς σημαντικά ερωτήματα έως και ανησυχίες δημιούργησε η εικόνα των ΟΤΕ, Εθνικής και κατά δεύτερο λόγο του ΟΠΑΠ.

Κι αν μεν για την Εθνική μπορεί να θωρηθεί σα θετικό ότι διατηρήθηκε υψηλότερα των 40 ευρώ έστω κι αν ενδοσυνεδριακά υποχώρησε χαμηλότερα, η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον ΟΠΑΠ και πολύ περισσότερο οι σημαντικές ημερήσιες απώλειες του ΟΤΕ που δείχνει αδύναμος να διακρατήσει τα πρόσφατα κεκτημένα δημιουργούν τουλάχιστον προβληματισμό.

Από εκεί και πέρα στα γενικότερα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης θα μπορούσαν επίσης να καταχωρηθούν κάποιες ανοδικές προσπάθειες που αφορούσαν ομίλους.

Όπως αυτό συνέβη σε τίτλους ομίλου Μυτιληναίου, του ομίλου Νεοχημικής και σε τίτλους του ομίλου Βιοχάλκο, ενώ αυτόνομες κινήσεις σε άλλες επιμέρους μετοχές ήταν μάλλον περιορισμένες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους με κέρδη μεγαλύτερα των 4 ποσοστιαίων μονάδων και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας το οποίο διαμορφώθηκε καθαρά από τις δημοπρασίες ο τίτλος της Folli Follie.

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για τη Βιοχάλκο, αξιοσημείωτα κέρδη για Intralot, Eurobank, θετική μεταβολή για Πειραιώς, Coca Cola, Τιτάνα και αμετάβλητος ο τίτλος της Motor Oil.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 2% για τον ΟΤΕ, αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΠΑΠ, Εμπορική και αρνητική μεταβολή για Αγροτική, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, ΔΕΗ, Ελλ. Πετρέλαια, Ελλ. Τεχνοδομική και Cosmote.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά γρήγορα υποχώρησε στο χαμηλό ημέρας των 4.713,9 μονάδων, εκ νέου ανοδική κίνηση μέχρι τις 4.740 μονάδες, όμως και πάλι δεν φάνηκε ικανός να διατηρήσει το θετικό πρόσημο, διολίσθησε μέχρις τις 4.717,93 μονάδες και έκλεισε στις 4.722,78 με απώλειες 0,21% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 515 εκατ. από τα οποία τα 138,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων με τους εκεί εμπλεκόμενους περισσότερο απαισιόδοξους να διατηρούν τις σημαντικές υποτιμήσεις στα ΣΜΕ λήξεως Μαρτίου. Περίπου στην καλύτερη δυνατή αναλογία η τελική εικόνα με 131 ανοδικές μετοχές έναντι 121 πτωτικών και 12 τίτλοι από 7-20%.

Τέλος, όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές σημαντικά κέρδη για τη Βαλκάν μετά την απόφαση του Δ.Σ. της εισηγμένης να μην αποδεχτεί τη δημόσια πρόταση της Μηχανικής, από τον όμιλο Νεοχημικής ξεχώρισαν Lamda Detergent, Veterin και ΕΒΙΚ, από τον όμιλο Μυτιληναίου η μητρική αλλά και η ΜΕΤΚΑ, όπως και η Delta Project (καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμού ότι οι πιθανές εξελίξεις με Endesa είναι κοντά).

Επίσης, από τον όμιλο Βιοχάλκο, τα μεγαλύτερα κέρδη για Σιδενόρ ενώ ακολούθησαν ΣΙΔΜΑ και ΕΤΕΜ και τέλος ξεχώρισαν Alter (εν μέσω φημών για σημαντικές εξελίξεις), ΕΒΖ (για πολλούς ένα ενδιαφέρον ”στοίχημα” του 2007) όπως και Κατσέλης (δημόσια πρόταση από Αλατίνη), ΚΡΕΚΑ και ΑΝΕΚ.

------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.722,78 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 0,73%, ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 0,74%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 0,89% ενώ ο Small Cap 80 υποχώρησε κατά 0,44%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Ασφαλειών (2,70%), των Πρώτων Υλών (3,39%), των Χημικών (2,12%), των Κατασκευών (1,72%), των Τραπεζών (1,27%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (1,30%).

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Ταξιδίων (-1,67%), της Τεχνολογίας (-2,13%), των Τηλεπικοινωνιών (-1,28%), της Υγείας (-1,51%) και του Πετρελαίου (-0,45%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Εμπορικός Δεσμός (ΠΟ 29,17%), ΚΡΕΚΑ (25,00%), Κεραμεία Αλλατίνη (21,11%), Βαλκάν Εξπορτ (16,22%), Εμπορικός Δεσμός (ΚΟ 16,00%), Υιοι Κατσέλη (12,80%), Σιδενόρ (12,50%), Quality & Reliability (10,29%), Αλφα Γκρίσιν (10,14%) και Lamda Detergent (9,90%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Ειδησεοφωνική Ελλάς (-13,40%), Τασόγλου (-11,46%), Βαρβαρέσος (-10,42%), Kego (-9,48%), Veterin (-7,88%), Ναυτεμπορική (-7,74%), Λεβεντέρης (ΠΑ -7,62%), Μαξίμ Περτσινίδης (-7,41%), ΑΤΤΙΚ-ΚΑΤ (-7,04%) και Δούρος (-6,87%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v