Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαφνικός έρωτας για μετοχές

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση που, προς το παρόν, παραμένει τεχνικού χαρακτήρα, καθώς σαφέστερες ενδείξεις διαθέσεων αναμένεται να δώσει η Σοφοκλέους στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, όταν θα έχουν λήξει τα ΣΜΕ Φεβρουαρίου. Στο 5 προς 1 η σχέση ανοδικών-πτωτικών, ο πρώτος λόγος παραμένει στο διεθνές κλίμα, Νέο ιστορικό υψηλό για Jumbo, Νεοχημική, Αλφα Γκρίσιν.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος μe το Γενικό Δείκτη να κινείται εκ νέου μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Παρά ταύτα, ίσως χρειάζονται μερικές ακόμα συνεδριάσεις και κυρίως αυτές της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να διεξαχθούν ”ασφαλέστερα” συμπεράσματα, καθώς η Σοφοκλέους θα έχει απαλλαγεί από το ”άγχος” της λήξης των ΣΜΕ Φεβρουαρίου.

Μέχρι τότε, όσοι εμπλεκόμενοι δραστηριοποιούνται στην επόμενη φάση, περιορίζονται στο να ακολουθούν την τάση με αυξημένα όμως αντανακλαστικά σε περίπτωση που η νέα ανοδική κίνηση αποδειχτεί αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα.

Τεχνικά ζητούμενο για τον FTSE (ο οποίος σήμερα δημιούργησε ένα gap μεταξύ των 2.528 και 2.549 μονάδων) είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 2.595 μονάδων, το οποίο ουσιαστικά αίρει κάθε επιφύλαξη και ξαναγυρίζει τον εν λόγω δείκτη σε βραχυχρόνιο ανοδικό κανάλι.

Για να φτάσει μέχρι εκεί, οι ενδιάμεσες αντιστάσεις οριοθετούνται στις 2.555-60, 2.566-70, 2.585 και 2.590-95 μονάδες.

Αντίθετα, και σε περίπτωση πισωγυρίσματος, οι στηρίξεις στις 2.550, 2.544-41 και 2.531 μονάδες. Από τις μετοχές του FTSE για μία ακόμα συνεδρίαση περίπου εντυπωσιακή η Ελλ. Τεχνοδομική (+4,56%), κέρδη μεγαλύτερα των 3 ποσοστιαίων μονάδων για τον Τιτάνα που ισοφάρισε το ιστορικό υψηλό του, των 2 ποσοστιαίων μονάδων για ΟΤΕ και Coca Cola, αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Αγροτική, Εμπορική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Βιοχάλκο, Folli Follie και απλά θετικό πρόσημο για Εθνική, Πειραιώς, Κύπρου, ΔΕΗ, Ελλ. Πετρέλαια, Cosmote και ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, με απώλειες που όμως δεν ξεπέρασαν τη μια ποσοστιαία μονάδα Eurobank και Intralot και αμετάβλητος ο τίτλος της Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης όπως προαναφέρθηκε κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, βρέθηκε 2 φορές στην περιοχή των 4.703 μονάδων (στις 12.21 και στις 16.30) όμως ήρθαν οι δημοπρασίες και τον έστειλαν να κλείσει χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 4.700 μονάδων και συγκεκριμένα στις 4.699 μονάδες με κέρδη 1,11%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 434 εκατ. από τα οποία τα 74,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων όπου συνεχίστηκε η μετακύλιση θέσεων, ενώ οι εκεί εμπλεκόμενοι εμφανίστηκαν σαφώς συγκρατημένοι διατηρώντας τις μικρές υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Συμπερασματικά και όσο τα αποτελέσματα των εισηγμένων βρίσκονται μέσα στις εκτιμήσεις της αγορά ή και ελαφρώς υψηλότερα, μέχρι να υπάρξουν οι φημολογούμενες επιχειρηματικές κινήσεις–συμφωνίες, ο πρώτος λόγος μεταφέρεται στο διεθνές κλίμα και ουσιαστικά στην πέραν του Ατλαντικού όχθη.

Σαφώς καλύτερη των προηγουμένων η τελική εικόνα, με 222 ανοδικές μετοχές έναντι 43 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 6 -19,7%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, στην πρώτη θέση των κερδισμένων και με κλείσιμο σε νέο ιστορικό υψηλό η Αλφα Γκρίσιν, μετά και την ανακοίνωση για ανάληψη έργου από την Εθνική Τράπεζα, με διαθέσεις αντίδρασης αγνώστου διαρκείας η Newsphone, δείχνει να ανακάμπτει από τα πρόσφατα χαμηλά ακολουθώντας τον τίτλο της Ελλ. Τεχνοδομικής η Παντεχνική, σημαντικά ημερήσια κέρδη για Κρέκα, Σωλ. Κορίνθου, Lavifarm, επιστροφή αγοραστών στο Γαλαξίδι, κινητικότητα σε Δρομέα, Sato, Μουζάκη, Κυριακούλη, Νηρέα, Ιατρικό, ακόμα ψηλότερα ο τίτλος της Imperio, άξια υποσημείωσης κίνηση σε Υγεία, Εβροφάρμα, Αβαξ, Χαλκόρ και Reds, ενώ η Φιερατέξ αύξησε συναλλαγές και κέρδη και αν συνεχίσει έτσι ίσως χρειάζεται προσοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v