Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεραυνοί Πιλάβιου εφ΄ όλης της ύλης (update5)

Τα κακώς κείμενα της Σοφοκλέους έθιξε με ιδιαίτερα έντονο και αποκαλυπτικό τρόπο ο πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς Αλ. Πιλάβιος, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα μια σειρά πρωτοβουλιών για την υπερβασή τους. Τι είπε για τα πολυετή business plan, τις συναλλαγές μέσω offshore εταιριών (κάνοντας λόγο ακόμη και για ”ξέπλυμα χρήματος”), τους ορκωτούς, τα omnibus accounts, τους μη πιστοποιημένους αναλυτές και τις εντολές στο σύστημα.

Κεραυνοί Πιλάβιου εφ΄ όλης της ύλης (update5)
Τα κακώς κείμενα της Σοφοκλέους έθιξε με ιδιαίτερα έντονο και αποκαλυπτικό τρόπο ο πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς Αλ. Πιλάβιος, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα μια σειρά πρωτοβουλιών για την υπερβασή τους.

Τα θέματα αυτά θα συζητήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αύριο, Πέμπτη, σε συνάντηση με τη διοίκηση του ΣΜΕΧΑ για τις σχετικές ενέργειες των χρηματιστηριακών εταιριών από εδώ και στο εξής.

”Θεωρούμε ότι δεν είναι σκόπιμο να δημοσιεύουν οι εταιρίες πολυετή business plan με προβλέψεις αποτελεσμάτων για πολλά χρόνια”, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλ. Πιλάβιος στη συνέντευξη Τύπου.

”Υπάρχει κίνδυνος παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού”, πρόσθεσε, και συμπλήρωσε: ”Δεν μπορούμε να το απαγορεύσουμε αλλά θα κάνουμε ελέγχους και αν βρούμε αποκλίσεις θα κατηγορούμε όλο το Δ.Σ της εταιρίας για χειραγώγηση αγοράς”.

Από το στόχαστρο του κ. Πιλάβιου δεν ξέφυγαν και οι συναλλαγές με off shore εταιρίες, λέγοντας χαρακτηριστικά: ”Όποια χρηματιστηριακή εταιρία κάνει συναλλαγές με offshore εταιρία χωρίς να ξέρει τον τελικό δικαιούχο θα έχει κυρώσεις”.

Είμαστε σε συνεννόηση, πρόσθεσε, με το διοικητή της ΤτΕ και στο εξής δεν θα γίνονται συναλλαγές με off shore εταιρίες χωρίς να ξέρουμε τελικό δικαιούχο.

Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να κρύβονται πίσω από offshore εταιρίες και να παραπλανούν το επενδυτικό κοινό είναι γελασμένοι”, κατέληξε ο κ. Πιλάβιος.

Είμαστε σε συνεργασία με την ΤτΕ έτσι ώστε να ελέγχεται όταν τα χρήματα που πιστώνονται για μία συναλλαγή προέρχονται από κάποιο διαφορετικό πρόσωπο. Πρέπει όποιος αγοράζει μετοχές να το κάνει με δικά του χρήματα διότι αλλιώς έχουμε μπροστά μας διάφορα φαινόμενα ακόμα και ξέπλυμα χρήματος”, επεσήμανε ο ίδιος.

Ο κ. Πιλάβιος έθιξε και το θέμα των μη πιστοποιημένων αναλυτών, καλώντας τους επενδυτές να ”καταγγείλουν συμπεριφορές ανθρώπων που δεν είναι πιστοποιημένοι και προτείνουν αγορά μετοχών και να τους καταγγείλουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς”.

Ο ορκωτός ελεγκτής που υπογράφει ενοποιημένες καταστάσεις έχει την ευθύνη για όλες τις εταιρίες που περιλαμβάνονται στην ενοποίηση ανεξάρτητα αν ο ίδιος είναι ελεγκτής και των άλλων εταιριών, είπε επίσης ο κ. Πιλάβιος.

Πρέπει να βρούμε τρόπο να υιοθετήσουμε τα omnibus accounts, επεσήμανε επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγόράς, διότι μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει μεγαλύτερη διαφάνεια στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

--- Εισαγωγή εντολών

Οι χρηματιστηριακές εταιρίες οφείλουν να διασφαλίζουν με τον τρόπο που εισάγουν εντολές την ομαλή λειτουργία της αγοράς, είπε ο κ. Πιλάβιος.

Επίσης, πρόσθεσε, ένα από τα θέματα που κοιτάμε είναι αυτό των μεγάλων εντολών. Προ ημερών υπήρχε παράδειγμα όπου μόλις πουλήθηκαν κάποια κομμάτια ακυρώθηκαν εντολές. Οι χρηματιστηριακές οφείλουν να μας το δηλώνουν όταν υπάρχουν ακυρώσεις εντολών χωρίς προφανή λόγο.

Παρακολουθούμε - επεσήμανε- ιδιαίτερα στενά τις εντολές που δίνονται τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν την έναρξη των δημοπρασιών. Ειδικότερα αυτές που μπορούν να επηρεάσουν την τελική τιμή στο last trade.

Οι χρηματιστηριακές - είπε ο πρόεδρος της ΕΚ - οφείλουν να μας ενημερώνουν αν θεωρούν ότι κάτι δεν πάει καλά με τους πελάτες τους και υπάρχουν ξαφνικές ακυρώσεις εντολών.

Είμαστε σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο με σκοπό να βελτιώσουμε το σύστημα των δημοπρασιών που σήμερα ισχύει για τον τρόπο κλεισίματος των μετοχών του, κατέληξε ο κ. Πιλάβιος.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v