Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με την πλάτη... στις στηρίξεις η Σοφοκλέους

Στα όρια στήριξης και δοκιμασίας της βραχυπρόθεσμης τάσης βρίσκεται πλέον η αγορά. Στην περιοχή των 4.600 μονάδων ο Γ.Δ. και των 2.500 μονάδων ο ASE-20. Αναλυτές σχετίζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση με την πορεία των ξένων αγορών, ενώ σημειώνουν πως κατά κανόνα πωλητές εμφανίζονταν χθες αρκετοί εγχώριοι ”παίκτες” και ορισμένοι εγχώριοι επενδυτικοί οίκοι.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το αρνητικό 5Χ5 δημιούργησε χθες τις πρώτες ανησυχίες της Σοφοκλέους.

Περισσότερο φόβισαν οι αυξημένες συναλλαγές, οι σχεδόν ανοιχτές πωλήσεις ορισμένων εγχώριων επενδυτικών οίκων και παικτών, και λιγότερο η στάση που συνέχισαν να κρατούν συγκεκριμένοι ξένοι.

Οι αναλυτές αναφέρονται σε ”επικίνδυνη δοκιμασία του Γ.Δ.” και του ASE-20, καθώς ”αγγίζουν” τις 4.600 και τις 2.500 μονάδες αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σήμερα – αύριο διακυβεύεται η βραχυπρόθεσμη τάση, που ωστόσο, έστω και με το ζόρι, παραμένει ανοδική.

Αυτό, όμως, που προβληματίζει ορισμένους αναλυτές αφορά στην εικόνα που παρουσιάζουν από χθες τα ξένα χρηματιστήρια και το ενδεχόμενο ενός καθοδικού κύκλου σε Ν. Υόρκη και Ευρώπη.

Η Marfin ”βλέπει” αυξημένη μεταβλητότητα, παρακολουθεί, όμως, τις μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank, Cosmote, Μυτιληναίου, ΓΕΚ-Τέρνα και Vivartia, που απαρτίζουν τις κορυφαίες επιλογές της.

Το ενδιαφέρον είναι πως αίφνης εκλείπουν και οι θετικές εκθέσεις – αναλύσεις συγκεκριμένων ξένων οίκων, που κατά κανόνα πριμοδοτούν τελευταία την αγορά.

Από την άλλη, όμως, βλέπουμε πως ο όμιλος του Dubai ενισχύει τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της MPB αγοράζοντας άλλες 500.000 μετοχές της MPB προς 8,11 ευρώ ανά μετοχή και ότι ο όμιλος Λαυρεντιάδη προχωρά στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδιασμού και ευρύτατης αναδιάρθρωσης κινούμενος κόντρα στο ρεύμα διόρθωσης.

Αύριο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του ομίλου Coca Cola 3E, ενώ μερίδα παραγώγων της αγοράς επιφυλάσσεται για τους όρους σχέσης ανταλλαγής μεταξύ ΕΛΤΕΧ και Παντεχνικής, θεωρώντας πως ”αδικούνται” οι μέτοχοι μειοψηφίας της απορροφώμενης.

Αυτό εν μέρει δικαιολογεί και τη χθεσινή ένταση των πωλήσεων και τη χαμηλότερη αποτίμηση που αφέθηκε να διαμορφωθεί για τη μετοχή της Παντεχνικής.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως η αποτίμηση της Παντεχνικής διαμορφώνεται στα 203 εκατ. ευρώ, όταν της επίσης φερόμενης ως υποψήφιας να ενταχθεί στο σχήμα Αττικάτ περιορίζεται στα 113 εκατ. ευρώ.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση χρήζει προσοχής η αντιθετική συμπεριφορά της μετοχής των Μινωικών (στα 4,82 ευρώ), της Attica Συμμετοχών (στα 4,28 ευρώ) και η κατά 3,13 % υποχώρηση της μετοχής της Blue Star Ναυτιλιακής.

Η αποτίμηση των τριών ακτοπλοϊκών διαμορφώνεται στα 340,4 εκατ. ευρώ, στα 448 εκατ. ευρώ και 355 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζουν από την κατηγορία μεγάλης κεφαλαιοποίησης η μετοχή του Ρόκα (στα 18,64 ευρώ), της Jumbo (στα 19,06 ευρώ) και των ισχυρών χθες Folli Follie (στα 28,12 ευρώ).

Χρήζουν επίσης προσοχής η αντίδραση της Αθηνάς στο 1,42 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές, το +4,2% του Καραμολέγκου, η ανθεκτικότητα της Rainbow και βεβαίως η επιθετική και χθες συμπεριφορά της Quality.

Στην περίπτωση της Quality ο κάτοχος του 40% (δηλαδή ο επιχειρηματίας Πουλιάδης) παραδέχεται πως του έχει γίνει σχετική κρούση για τη διάθεση της συμμετοχής του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ρόλο–”κλειδί” διαδραματίζει, σύμφωνα με την εκτίμηση ορισμένων, και ο όμιλος Eurobank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v