Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 4% ο λογαριασμός της διόρθωσης

Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, που δημιούργησε αθροιστικές απώλειες 193,92 μονάδων, ή ποσοστό 4,04%, για το Γενικό Δείκτη, ενώ η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε στο 1 προς 10 θύμισε άλλες εποχές. Από τις μετοχές του FTSE διασώθηκε με θετικό πρόσημο μόνο ο τίτλος της ΔΕΗ. Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν Νεοχημική και Jumbo.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και μάλιστα με επιταχυνόμενη διάθεση σε σχέση με τη διορθωτική κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, δημιουργούν ανησυχίες σε όσους ασχολούνται με τα δρώμενα στη Σοφοκλέους, ενώ σε οριακή πλέον βάση βρίσκεται και η τεχνική εικόνα προκειμένου να επιδεινωθεί σημαντικότατα.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τις τελευταίες 5 συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 193,92 μονάδων ή ποσοστό 4,04%.

Πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις είχε να δει από την περίοδο 9-15/5/2006 και βέβαια αρχίζει σιγά σιγά να εγκαταλείπεται η ψυχραιμία που επιδείκνυαν όσοι δραστηριοποιούνται στη μικρή κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται από το -3,08% του FTSES αλλά και από την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε στο 1 προς 10. (ενδοσυνεδριακά οι μετοχές με θετικό πρόσημο ήταν 17).

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων με τις τελευταίες πράξεις να γίνονται στο χαμηλό ημέρας και τους πωλητές να επιδεικνύουν επιθετικότερες διαθέσεις μετά τις 16.45 όταν η Wall Street γύρισε σε αρνητικό πρόσημο.

Τεχνικά, σα μόνο θετικό όσον αφορά τον FTSE το γεγονός ότι κράτησε η ζώνη στήριξης 2.500-2.490 και όσο διατηρείται υψηλότερα αυτής αυξάνει σχετικά τις πιθανότητες για πιθανή αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα προς τις 2.517.2.537 μονάδες.

Παρά ταύτα μόνο σε περίπτωση κλεισίματος υψηλότερα των 2.560 μονάδων επιτρέπεται επιστροφή της συγκρατημένης αισιοδοξίας. Αντίθετα, σε περίπτωση επιδείνωσης του κλίματος οι στηρίξεις στις 2.480,2.467 και 2.442 μονάδες.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις μετοχές του FTSE με θετικό πρόσημο διασώθηκε μόνο ο τίτλος της ΔΕΗ. Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των 3 ποσοστιαίων μονάδων για ΟΤΕ, ΕΛΤΕΧ, Αγροτική, Κύπρου και ΤΤ και των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Βιοχάλκο και Πειραιώς.

Ο Γενικός Δείκτης δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 4/592,77 μονάδες και έκλεισε στις 4.608,61 με απώλειες 1,7%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 551 εκατ. από τα οποία τα 138,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές κυρίως λόγω των πακέτων σε Νεοχημική και Lamda Detergent.

”Μάτωσαν τα κάγκελα” λέει η τελική εικόνα με 26 ανοδικές μετοχές έναντι 257 πτωτικών και με 32 τίτλους να καταγράφουν απώλειες από 5-9,32%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές για ακόμα μία συνεδρίαση ιδιαίτερα υψηλά ημερήσια κέρδη για την Q&R, ανοδικές διαθέσεις κατ;a το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης Αθηνά και Rainbow, όπως και Lamda Detergent, δεύτερη θετική συνεδρίαση για την Alscinco, νέο ιστορικό υψηλό για Jumbo και Νεοχημική.

Αντίθετα, η ανακοίνωση της σχέση ανταλλαγής μεταξύ ΕΛΤΕΧ και Παντεχνικής δημιούργησε ασφυκτικές έως υπερβολικές πιέσεις στη μετοχή της δεύτερης, εξαιρετικά κακή διαγραμματική απεικόνιση για τη Newsphone, ξεκίνησε ανοδικά και έκλεισε στα χαμηλά ημέρας η Veterin, ενώ απώλειες μεγαλύτερες των 7 ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν Eurobrokers, Τασόγλου, Αλφα Γκρίσιν, Μουζάκης και Sato.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v