Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλο το άρθρο-πλαίσιο για τη νέα αγορά του Χ.Α.

Με την ονομασία ΑΥΚ (Αγορά Υψηλού Κινδύνου) και ΠΜΔ (Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης) αναμένεται να συμπεριληφθεί στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο περί Διαφάνειας της Αγοράς η νέα αγορά του Χ.Α. που απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι διατάξεις και τα στοιχεία.

Όλο το άρθρο-πλαίσιο για τη νέα αγορά του Χ.Α.
Με την ονομασία ΑΥΚ (Αγορά Υψηλού Κινδύνου) και ΠΜΔ (Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης) αναμένεται να συμπεριληφθεί στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο περί Διαφάνειας της Αγοράς η νέα αγορά του Χ.Α. που απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το πλήρες άρθρο που θα ενσωματωθεί στο εν λόγω ν/σ και που αφορά στη λειτουργία αυτής της αγοράς είναι το ακόλουθο:

”Άρθρο 29

Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης

1. Επιτρέπεται η λειτουργία του ΠΜΔ που τελεί υπό τη διαχείριση του Χ.Α., με σκοπό την κατάρτιση συναλλαγών για την αγορά και πώληση χρηματοπιστωτικών μέσων τα οποία έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε αυτό.

Η κατάρτιση των συναλλαγών αυτών, που είναι χρηματιστηριακές κατά την έννοια των άρθρων 15 παρ. 1 του ν. 3632/1928 και 20 παράγραφος 1 του Ν. 1806/1988, διενεργείται σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας του ΠΜΔ που ορίζει το Χ.Α. Οι συναλλαγές στο ΠΜΔ καταρτίζονται μέσω των μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

2. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εγκρίνει τη λειτουργία του ΠΜΔ, αφού διαπιστώσει ότι το Χρηματιστήριο έχει καταρτίσει κανόνες λειτουργίας με το ελάχιστο περιεχόμενο που προβλέπεται στην επόμενη παράγραφο και διαθέτει αποτελεσματικούς μηχανισμούς και διαδικασίες:

Α) Για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τους κανόνες λειτουργίας των μελών του, καθώς και των εταιριών

Β) Για την παρακολούθηση των συναλλαγών που διενεργούν στο ΠΜΔ και

Γ) Για τον εντοπισμό τυχόν παραβάσεων των κανόνων λειτουργίας του από μέλη του ή από εταιρίες των οποίων χρηματοπιστωτικά μέσα έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο ΠΜΔ και τον εντοπισμό τυχόν μη ομαλών συνθηκών διαπραγμάτευσης των χρηματοπιστωτικών μέσων.

3. Με τους κανόνες λειτουργίας του ΠΜΔ που καταρτίζει το Χ.Α., ρυθμίζονται θέματα σχετικά με:

- Την οργάνωση και λειτουργία του ΠΜΔ.

- Τη διαδικασία και τους όρους και προϋποθέσεις εισαγωγής χρηματοπιστωτικών μέσων για διαπραγμάτευση.

- Την αναγκαία διασπορά στο ευρύ κοινό.

- Τις υποχρεώσεις των εταιριών με κινητές αξίες εισηγμένες στο ΠΜΔ, ιδίως όσον αφορά στον τρόπο και χρόνο παροχής τακτικής και έκτακτης πληροφόρησης.

- Τη θέσπιση των ειδικών κατηγοριών διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών και τις περιπτώσεις μεταφοράς τους σε άλλη κατηγορία ή αγορά.

- Την πραγματοποίηση εταιρικών πράξεων των ήδη εισηγμένων εταιριών.

- Την παρακολούθηση των συναλλαγών επί των κινητών αξιών και της μεταβολής των ποσοστών των βασικών μετόχων των εταιριών.

- Την προσωρινή διακοπή διαπραγμάτευσης των χρηματοπιστωτικών μέσων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

- Την αναστολή διαπραγμάτευσης χρηματοπιστωτικών μέσων και τις προϋποθέσεις επαναδιαπραγμάτευσης των χρηματοπιστωτικών μέσων που ήταν σε αναστολή καθώς και τη διαγραφή τους.

- Τα κριτήρια και τις γενικές κατευθύνσεις για τον καθορισμό των δικαιωμάτων εγγραφής, των πάσης φύσεως δικαιωμάτων και της περιοδικής συνδρομής των εταιριών, τα χρηματοπιστωτικά μέσα των οποίων εισάγονται προς διαπραγμάτευση στις αγορές αυτές:

Α) την οργάνωση των συναλλαγών

Β) τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης

Γ) τα τεχνικής φύσεως θέματα για την κατάρτιση των χρηματιστηριακών συμβάσεων και τον τρόπο υπολογισμού της τιμής κλεισίματος

Δ) τη διαπραγμάτευση των χρηματοπιστωτικών μέσων

Ε) τους όρους διενέργειας συναλλαγών στο ΠΜΔ από τα μέλη του Χρηματιστηρίου, καθώς και τις συνέπειες της παραβιάσεως των ρυθμίσεων των κανόνων λειτουργίας του ΠΜΔ.

4. Οι κανόνες λειτουργίας του ΠΜΔ γνωστοποιούνται στην Ε.Κ. και δημοσιεύονται σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου. Από τη δημοσίευσή τους, οι κανόνες λειτουργίας δεσμεύουν τα μέλη του Χ.Α., τους εκδότες των κινητών αξιών και τα πρόσωπα στα οποία οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται.

5. Στα ΠΜΔ δεν εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις για τις οργανωμένες αγορές, πλην των διατάξεων των Ν. 3340/2005 και 3461/2006”.

Εν τω μεταξύ, στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου την προηγούμενη εβδομάδα απο τη συζήτηση που έγινε σχετικά με τη δημιουργία της νέας αυτής αγοράς, δεν προέκυψε νεότερο στοιχείο ή χαρακτηριστικό που να αφορά στο ακριβές θεσμικό πλαίσιο αυτής.

Ως γνωστόν, τα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια θα είναι σαφώς χαμηλότερα από αυτά που σήμερα απαιτούνται για εισαγωγή στις άλλες αγορές του Χ.Α., δεν θα υπάρχει απαίτηση κερδοφορίας των εταιριών ούτε ελεγμένες εξαμηνιαίες καταστάσεις, ενώ η συνεδρίαση θα είναι μικρότερης διάρκειας στην αγορά αυτή.

Επίσης, δημιουργείται ο θεσμός του sponsor, δηλαδή της χρηματιστηριακής εταιρίας, τράπεζας ή ελεγκτικής εταιρίας που θα αναλαμβάνει κατά μία έννοια την ”ευθύνη” για την εταιρία που θα εισάγεται στη συγκεκριμένη αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v