Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EXAE: Ανάβει η ”μάχη” για το 44% του BSE

Στη Σόφια θα βρίσκεται σήμερα ο κ. Σπ. Καπράλος, στο πλαίσιο των εντεινόμενων επαφών για τη διεκδίκηση στρατηγικής συνεργασίας με το Χρηματιστήριο της Σόφιας. Πληθαίνουν οι ανταγωνιστές που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το 44% του BSE μόλις ”βγει” προς ιδιωτικοποίηση. Ποιοι είναι οι άλλοι ”μνηστήρες”, τι περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση.

EXAE: Ανάβει η ”μάχη” για το 44% του BSE
Νέοι ενδιαφερόμενοι συνεχίζουν να προστίθενται στους υποψήφιους ”μνηστήρες” για το 44% του Βulgarian Stock Exchange (BSE), γεγονός που αφενός αναμένεται να καταστήσει πιο ισχυρούς διαπραγματευτές τους εκπροσώπους του BSE και αφετέρου να κάνει πιο δύσκολο το έργο των ελληνικών χρηματιστηριακών αρχών.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Χ.Α. και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Σπ. Καπράλος μεταβαίνει σήμερα εκ νέου στη Σόφια, ως μέλος της αποστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου και θα έχει συνάντηση με τον Βούλγαρο υπουργό Οικονομίας, προκειμένου να παραθέσει εκ νέου τις ελληνικές προτάσεις συνεργασίας και όχι μόνον.

Πέραν του ενδιαφέροντος που έχει ήδη εκδηλωθεί από τα Χρηματιστήρια ΟΜΧ (Σκανδιναβία), Deutsche Borse, το Χρηματιστήριο της Βιέννης αλλά και αυτό της Ιταλίας, το Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας προγραμμάτισε επίσημη συνάντηση με τη διοίκηση και ανώτατα στελέχη του ΒSE στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η ελληνική πρόταση, που δεν αφορούσε αποκλειστικά σε αγορά του 44% του Χρηματιστηρίου της Σόφιας, αλλά και σε συμμετοχή του BSE στην κοινή πλατφόρμα Χ.Α.-ΧΑΚ, χαρακτηρίστηκε ενδιαφέρουσα και αξιόλογη, τόσο από εκπροσώπους του BSE όσο και από τον βουλγαρικό Τύπο.

Την επομένη της παρουσίασης της ελληνικής πρότασης, ο Τύπος της Βουλγαρίας με εκτενείς παρουσιάσεις αλλά και συνεντεύξεις μελών της ελληνικής αποστολής σχολίαζε με θετικό τρόπο την πρόταση συνεργασίας με τα Χρηματιστήρια Αθηνών και Κύπρου.

Η διευθύντρια του BSE κ. Βistra Ilkova δήλωσε: ”Το τεράστιο ενδιαφέρον για το Χρηματιστήριό μας δεν πρέπει να μας ζαλίζει. Το BSE πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην τακτική για την τελική λύση του θέματος. Εγώ προσωπικά δεν περίμενα τόσο έντονο ενδιαφέρον. Θα συζητήσουμε και με τους εκπροσώπους του Χρηματιστηρίου της Βαρσοβίας στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πιθανότατα θα οργανώσουμε στη συνέχεια μια κοινή σύνοδο του συνόλου των επενδυτών για να ανακεφαλαιώσουμε όλες τις ως τώρα προτάσεις. Η παρουσίαση των Ελλήνων υπήρξε πολύ λεπτομερής και συγκεκριμένη. Πριν από χρόνια οι συζητήσεις με το X.A. ήταν μάλλον ελαστικές, ενώ τώρα έχουν σαφείς στόχους”.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Βουλγαρίας κ. V. Papazov τόνιζε σε Βούλγαρους δημοσιογράφους: ”Το BSE αναζητά το καταλληλότερο μοντέλο και συνεταίρο για την ένταξή του στη διεθνή κεφαλαιαγορά.

Το καλύτερο θα ήταν να ενσωματωθούμε στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά δεν είναι σαφές αν ο προσφορότερος τρόπος γι’ αυτό είναι η πώληση του κρατικού μεριδίου ή το να γίνει δεκτή κάποια από τις προτάσεις για συνεργασία των χρηματιστηριακών ομίλων οι οποίοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους”.

- Η ελληνική πρόταση

Η ΕΧΑΕ πρότεινε κατ’ αρχάς συμμετοχή του Χρηματιστηρίου της Βουλγαρίας στην Κοινή Πλατφόρμα Χ.Α.-ΧΑΚ και ο βουλγαρικός Τύπος αναφέρθηκε εκτενώς στα επί μέρους σημεία της ελληνικής πρότασης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ”Dnevnik”, ”...ο όμιλος ΕΧΑΕ προτείνει στους Βούλγαρους συναδέλφους του να συνενωθούν με τη δημιουργηθείσα Κοινή Πλατφόρμα συναλλαγών και διακανονισμού μεταξύ Αθηνών και Κύπρου που λειτουργεί από τα τέλη Οκτωβρίου. Ο στόχος είναι να ισχυροποιηθούν οι αγορές της ΝΑ. Ευρώπης μέσω της μείωσης των δαπανών και την ταυτόχρονη αύξηση του μεγέθους της αγοράς, γεγονός που θα προσελκύσει τους μεγάλους διεθνείς επενδυτές.

Η ΕΧΑΕ προτείνει και μια δεύτερη φάση συνεργασίας μεταξύ των τριών χρηματιστηρίων με την ίδρυση μικτής εταιρίας Χnet για την επέκταση της πληροφόρησης σε θέματα οικονομικά και τιμών και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις συναλλαγές και τον διακανονισμό”.

Και βέβαια, ο όμιλος ΕΧΑΕ κατέστησε σαφές πως όταν η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ανακοινώσει επισήμως την πώληση του 44% του Χρηματιστηρίου της χώρας, το ελληνικό ενδιαφέρον για απόκτηση του ποσοστού αυτού του BSE πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του Χ.Α. και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, κ. Σπύρος Καπράλος, σε εκπροσώπους του βουλγαρικού Τύπου:

”Στο οικονομικό επίπεδο οι δύο χώρες έχουν διαρκείς και καλά οικοδομημένες σχέσεις. Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να εξελιχθεί περαιτέρω με τη συνεργασία των χρηματιστηρίων μας... Πληροφορηθήκαμε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να πωλήσει το μερίδιό της στο BSE σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν όντως σχεδιάζεται το βήμα αυτό, επιθυμούμε να εκδηλώσουμε το ενδιαφέρον μας και να προτείνουμε μια δίκαιη τιμή για την αγορά του ποσοστού του χρηματιστηρίου που αποτελεί κρατική ιδιοκτησία”.

Απαντώντας στο αν η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να αποκτήσει πλειοψηφία των μετοχών του BSE -σε περίπτωση που αποκτήσει κατ’ αρχάς το κρατικό 44%-, ο κ. Καπράλος δήλωσε: ”Προτιθέμεθα να προτείνουμε τιμή για κάθε μετοχή που είναι προς πώληση”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v