Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες δίνουν τον τόνο

Χρηματιστές και αναλυτές παραμένουν επικεντρωμένοι στις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Η ανάληψη της προεδρίας του ομίλου ΜΡΒ από τον κ. Soud Ba’alawy κεντρίζει το ενδιαφέρον μερίδας παικτών της αγοράς, οι οποίοι προσβλέπουν στα δείγματα γραφής που θα υπάρξουν, όπως αυτοί εκτιμούν, σε επόμενη φάση. Διατηρείται η ανοδική φορά για αρκετές μετοχές εταιριών από τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τρεις μέρες διόρθωσης φέρνουν βασικούς δείκτες και μετοχές στο όριο των 4.700 μονάδων.

Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως το μεγαλύτερο μέρος εντολών ξένων διαχειριστών για ρευστοποίηση θέσεών τους, σε συγκεκριμένους κύκλους ASE-20, είτε έχει ολοκληρωθεί είτε τελειώνει άμεσα.

Σε αυτή την περίπτωση, σημείωναν οι ίδιες πηγές, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας προσπάθειας συσσώρευσης της αγοράς στο εύρος των 4.680-4.750 μονάδων.

Το ενδιαφέρον των ισχυρών παικτών παραμένει επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο, μετά μάλιστα την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης ’06 της Eurobank και του ομίλου Marfin.

Όσον αφορά στον όμιλο MPB (δες σχετικά θέματα) αναμένεται στην αγορά με εύλογο ενδιαφέρον η στάση την οποία θα κρατήσει από δω και στο εξής ο νέος πρόεδρός του.

Στις επόμενες εβδομάδες προεξοφλείται πως θα υπάρξει δείγμα γραφής των επόμενων κινήσεων του ομίλου Marfin, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις εξελίξεις στον κλάδο.

Επικεντρωμένη στον τραπεζικό κλάδο παραμένει μεγάλη μερίδα χρηματιστών και αναλυτών, τουλάχιστον έτσι όπως αποτυπώνεται στην αναφορά της Alpha Finance, της Marfin-Εγνατία, αλλά και της Proton Securities.

Ωστόσο, κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση θεωρούμε πως παραμένει και ο ΟΤΕ, καθώς ικανή μερίδα ξένων διαχειριστών προεξοφλεί πως η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει μάλλον σε διάθεση μειοψηφικού ποσοστού (αντί της συμφωνίας με στρατηγικό επενδυτή), κάτι που εξηγεί εν μέρει την πίεση που ασκείται τις τελευταίες μέρες στη μετοχή.

Την ίδια περίοδο, όμως, φαίνεται να διαμορφώνεται αντίρροπη τάση για τον ASE-20 από τη μετοχή του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, της Intralot, που τον συντηρεί στην ευρύτερη περιοχή των 2.560 μονάδων.

Και από τεχνικής πλευράς, αυτό αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Στα επιμέρους, χρήζουν προσοχής η αυξημένη εμπορευσιμότητα και η βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά που διαμορφώνεται τελευταία για τη μετοχή της ΕΛΓΕΚΑ, η ισχυροποιούμενη τάση θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο (μετά τα Σωληνουργεία Κορίνθου, σειρά φαίνεται να έχουν τα Ελληνικά Καλώδια), η Ιντερτέκ (λόγω των εξελίξεων στον χώρο των... μέσων ενημέρωσης), η ΕΛΤΕΧ (μετά την ανάληψη και νέου έργου στην Κύπρου), η Αττικάτ (η εταιρία βρίσκεται εμφανώς... κοντύτερα προς την ΕΛΤΕΧ από ό,τι η Παντεχνική) και ορισμένες ακόμη εισηγμένες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v