Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Η εκλογή του Άραβα Σαούντ Μπαλουί στη θέση του προέδρου της Marfin Popular Bank, τα αποτελέσματα της Eurobank και της Marfin, η αναβολή της μετοχοποίησης της ΑΤΕ, οι εξελίξεις στην πώληση του Φοίνικα και η νέα ασφαλιστική εταιρία που ετοιμάζει η Alpha Bank είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Η εκλογή του Άραβα Σαούντ Μπαλάουί στη θέση του προέδρου της Marfin Popular Bank, τα αποτελέσματα της Eurobank και της Marfin, η αναβολή της μετοχοποίησης της ΑΤΕ, οι εξελίξεις στην πώληση του Φοίνικα και η νέα ασφαλιστική εταιρία που ετοιμάζει η Alpha Bank είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Τράπεζες: Τη ”σφραγίδα” του Ντουμπάι θα έχουν οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας και της Κύπρου μετά και την εκλογή του κ. Σαούντ Μπαλαουί στη θέση του προέδρου της Marfin Popular Bank, αναφέρει η εφημερίδα ”Μέτοχος” στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο ”Σφραγίδα Ντουμπάι στις εξελίξεις”. Μέσω της κίνησης αυτής, σύμφωνα με το άρθρο, γίνεται ξεκάθαρο ότι ο αραβικός κολοσσός του Ντουμπάι στηρίζει τις μέχρι τώρα προτάσεις και επιλογές του κ. Α. Βγενόπουλου, διαψεύδοντας ορισμένες φήμες που ήθελαν να υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών. Επίσης, προκύπτει ότι το Ντουμπάι όχι μόνο στηρίζει το ”όραμα Marfin”, αλλά προτίθεται να δραστηριοποιηθεί στην ”πρώτη γραμμή” προκειμένου αυτό να υλοποιηθεί.

Eurobank: Στα 645 εκατ. ευρώ (έναντι στόχου 615 εκατ. ευρώ) διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank για το 2006, σημειώνοντας αύξηση 28,6%. Επίσης, η τράπεζα ανακοίνωσε τη διανομή συνολικού μερίσματος 0,92 ευρώ (έχει δοθεί προμέρισμα 0,36 ευρώ) ανά μετοχή και διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία 2 στις 10.

Marfin: Στα 396,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν στα pro forma κέρδη της Marfin Popular Bank, οι αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις της οποίας θα ανακοινωθούν στις 20 Φεβρουαρίου, όπως και το μέρισμα που θα διανείμει στους μετόχους της.

ΔΕΗ: Νέα παράταση έδωσαν για πολλοστή φορά οι βουλγαρικές αρχές στις διαπραγματεύσεις για την πώληση του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού Bobov Dol στη ΔΕΗ. Χθες η αρχή ιδιωτικοποιήσεων της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι παρατείνει για 60 ημέρες, έως τις 10 Απριλίου, την προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων.

ΑΤΕ: Αναβάλλεται επ’ αόριστον η νέα μετοχοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με το ”Βήμα”. Αυτή τη στιγμή το Δημόσιο έχει περίπου το 77% του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν προτίθεται να περιορίσει το ποσοστό του κάτω από το 51%. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομίας θέλει να προχωρήσει πρώτα στην πλήρη αναδιάρθρωση της τράπεζας και των θυγατρικών της και στη συνέχεια να προχωρήσει στη δεύτερη μετοχοποίησή της, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Alpha Bank: Με νέο ”όχημα” σχεδιάζει να εισέλθει στην ασφαλιστική αγορά η Alpha Bank, έχοντας πρώτα ολοκληρώσει με επιτυχία τη μεταβίβαση της Alpha Ασφαλιστική στην ΑΧΑ, σύμφωνα με τη ”Ναυτεμπορική”. Πρόκειται για την Alpha Life Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία Ζωής, για την οποία η τράπεζα, προ τριών μηνών τουλάχιστον, υπέβαλε αίτημα αδειοδότησης στη διεύθυνση Ασφαλιστικών Εταιρειών και Αναλογιστικής του υπουργείου Ανάπτυξης.

Φοίνιξ: Το διοικητικό συμβούλιο της Εμπορικής εξουσιοδότησε χθες τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, κ. Α. Κροντηρά, να προχωρήσει στην πώληση της Φοίνιξ Metrolife Εμπορική, δίνοντας το πράσινο φως στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των τριών προσφορών που έχουν κατατεθεί από τον γαλλικό ασφαλιστικό όμιλο Groupama, τον γερμανικό όμιλο Ergo και τον ασφαλιστικό όμιλο της Ασπίδος. Το ενδιαφέρον των τριών υποψηφίων, σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, είναι ισχυρό, καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τίμημα 100 εκατ. ευρώ περίπου.

Hochtief: Ο γερμανικός κατασκευαστικός όμιλος Hochtief, ο οποίος διαχειρίζεται το Ελευθέριος Βενιζέλος, αναμένεται να αλλάξει χέρια καθώς την Τετάρτη επιβεβαιώθηκε ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος προχωρά στην παραχώρηση του ποσοστού του.

ΟΤΕ: Μετέωρη παραμένει η χρηματοδότηση της εθελουσίας εξόδου στον ΟΤΕ από το ελληνική δημόσιο καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να εξετάζει το θέμα ως ”ενδεχόμενη κρατική ενίσχυση”, όπως προκύπτει από απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου για θέματα ανταγωνισμού σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Δ. Παπαδημούλη.

ΕΥΑΘ: Σύμφωνα με πληροφορίες της ”Ημερησίας”, ομάδα στελεχών της Suez ενδέχεται να επισκεφθεί για μία ακόμα φορά τη χώρα μας εντός του Μαρτίου και εκτός από την Αθήνα να διέλθει και από τη Θεσσαλονίκη και τις εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ. Η Suez έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την ΕΥΑΘ προς το υπουργείο Οικονομίας ζητώντας να αποκτήσει ένα συνολικό ποσοστό της τάξης περίπου του 30%, θέσεις στο Δ.Σ. και ενδεχομένως τον ορισμό ενός γενικού διευθυντή από την πλευρά της.

Σοφοκλέους: Έως τον Μάιο επιθυμούν οι χρηματιστηριακές αρχές να έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στη δημιουργία της Αγοράς Περιορισμένων Κανόνων στη Σοφοκλέους. Σε αυτή θα διαπραγματεύονται εταιρίες μικρού μεγέθους και το ρίσκο θα είναι αυξημένο. Εν τω μεταξύ, νέο κύκλο συζητήσεων για την προώθηση συνεργασίας με το Bulgarian Stock Exchange, είτε με τη μορφή της κοινής πλατφόρμας, είτε σε μετοχική βάση, ανοίγει τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο όμιλος της ΕΧΑΕ, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας το τριήμερο 12-14 Φεβρουαρίου στη Σόφια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v